Főoldal > Utazás > Fedezd fel Székelyföld szépségeit!

Fedezd fel Székelyföld szépségeit!

ErdélyhegySzékelyföldtermészet
0

Írta: and

Lubickolj a sóban A székely Sóvidék nevét a felszínén felbukkanó sóhegyekről kapta, ahol az idők folyamán medencék egymáshoz fűződő sora alakult ki. A híres fürdővidék, Szováta Székelyföld szívében, a Görgényi havasok nyugati lábánál fekszik, amelyet sósziklái és sós tavai miatt neked is látnod kell. Lélegzetelállító természeti képződményei közül legismertebb a Medve-tó, Románia legnagyobb dolina- és […]

Lubickolj a sóban

A székely Sóvidék nevét a felszínén felbukkanó sóhegyekről kapta, ahol az idők folyamán medencék egymáshoz fűződő sora alakult ki. A híres fürdővidék, Szováta Székelyföld szívében, a Görgényi havasok nyugati lábánál fekszik, amelyet sósziklái és sós tavai miatt neked is látnod kell. Lélegzetelállító természeti képződményei közül legismertebb a Medve-tó, Románia legnagyobb dolina- és torlasztava, ami nevét kiterített medvebőr alakjáról kapta. A tóban 66000 tonnára becsült oldott sómennyiség van, és igazi különlegessége, hogy a felszíntől lefelé nő a hőmérséklete. Ha kipróbálnád, milyen érzés lebegni a tömény sós vízben, látogass el Parajdra, ahol megmártózhatsz a szabadtéri sófürdőben. A falu nevezetességeinek jelentős része a sóhoz kötődik, ahol érdemes a nemrég épített Áprily-emlékházat és a gyönyörű templomokat is megtekintened, míg a szomszédos Korondon a főút menti „kirakóvásáron” rengeteg iparművészeti portéka közül csemegézhetsz.

szekely3.jpg ()

Wellness Cafe tipp:
Kíváncsi vagy a világ legtisztább tóvizére? Gyönyörködj a páratlan szépségű Szent Anna tó látványában, amelyre a mondák szerint Szent Anna is áldását adta.

Frissülj fel a természetben

Székelyföld északi részén, Hargita megyében található Gyergyószentmiklós, aminek egykori piactere Erdély talán legszebb főtere, ám érdemes időt szánnod az impozáns templomokra, a Márton utcai barokk épületekre és a régi Páli Szent Vince női apácazárdára is. A térség páratlanul szép természeti képződménye a Gyilkos-tó, ami Székelyföld legismertebb ritkasága, a víz alatti fenyőerdők maradványával. Több legenda is kering a tóról, a mondák szerint egy ifjú juhászlegény gyakran legeltette itt a nyáját, ám egy napon hatalmas robajjal szakadt le a Gyilkos-hegy, maga alá temette a juhászt, elzárta a patak útját, s így keletkezett a Gyilkos-tó. A közelben lévő Békás-szoros a Keleti-Kárpátok leghosszabb szurdokvölgye, a csúcsra három alpinista útvonalon is feljuthatsz és megcsodálhatod a növényritkaságnak számító tiszafát vagy a havasi gyopárt.

szekely4.jpg ()

Éld át a csodát

Csíkszereda legrégebbi építészeti emléke a teljes épségben fennmaradt Mikó-vár, ami jelenleg a Csíki Székely Múzeumnak ad teret. A városban sétálva számos műemlék jellegű épületre bukkanhatsz, az egykori vármegyeháza, a Törvényszék épülete és a Vár tér közelében lévő görögkeleti templom kihagyhatatlan látnivaló. Pihend ki az út fáradalmait a mezotermál forrásvizű Katalin-fürdőben, majd kóstold meg a hagyományos székely ízeket egy hangulatos csárdában. A hit és kultúra központja Csíksomlyó, a pünkösdi búcsú Erdély legnagyobb népünnepélye, a „Csodákkal ékeskedő Mária”, a csángók Babba Máriája több százezer zarándoknak nyújt reményt évente.

szekely2.jpg ()


Kalandozz a hegyekben

A havasi pásztorok a hegyvidékek füves térségein legeltették a juhokat, a kecskéket, a lovakat és a szállásokon a tejből sajtot, túrót, zsendicét készítettek. A lovaskocsis kalandtúrákon te is bepillantást nyerhetsz a havasi pásztorkodásba, míg a bányalátogatás során gyönyörködhetsz az erdélyi sóbányák szépségeiben, és élvezheted a földalatti levegő páratlan tisztaságát. Ha aktív kikapcsolódási lehetőségeket keresel, megmászhatod a Vargyas-szoros sziklafalait, a fenyvesekkel teli hegyhátakat és az erdei útvonalakon gyönyörködhetsz az érintetlen természetben. Vadregényes kirándulóprogram a Dél-Kárpátok hegysége, a sziklákon és a hágókon való túrázás komoly fizikai kihívás, ám felejthetetlen élményeket kínál. A székelyföldi programokról bővebb információk: www.sovidekiturizmus.hu, www.szekelyfoldiinfo.ro, www.szekelyfoldportal.info

Wellness Cafe tipp:
Olcsó szállásokat itt foglalhatsz: www.szekelyszallas.hu,  www.erdelyikulcsoshazak.hu, www.szekelyturizmus.ro

Hotel Bonvino Wine & Spa – Éld át Badacsonyt!

Ha nyaralásra, hosszú útra készül

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!

Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!

Vigyázz, kész, fesztivál!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X