Főoldal > Utazás > Ezt látnod kell!

Ezt látnod kell!

külföldutazás
0

Írta: and

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x) Utazás kiállítás március első h&

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x)

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

Las Lajas Székesegyház, Kolumbia

Taxival vagy busszal közelítheted meg legkönnyebben az Ecuador és Kolumbia határán található egyébként jelentéktelen kisvárosból, Ipialesből a szurdokba épített neo-gótikus katedrálist. Az El Santuario de las Lajas székesegyházat 1916-1944 között építették, mintegy hídként a szurdokban hömpölygő folyó fölé. Az építmény azzal vált igazán lenyűgözővé, hogy úgy tűnik, mintha a templom hátsó falán látható oltárkép a szurdok falához simulna. A legenda szerint ugyanis a Szűzanya képe jelent meg ezen a sziklafalon mintegy 45 méterrel a folyó fölött 1754-ben, amikor az indián Maria Mueces és süketnéma lánya Rosa erős viharba kerültek, ami elől a sziklák alatt találtak menedéket, mígnem Rosa egy hatalmas villámláskor felkiáltott és rámutatott a megvilágított sziklára, ahol a szűzanya képe jelent meg.  

A világ legkisebb nemzetközi hídja, Kanada és USA

Egyik lábad Kanadában, a másik Amerikában? Elképzelhetetlennek tűnik? Pedig nem az, legalábbis a Zavikon sziget tulajdonosai és vendégei számára. Ez a nyúlfarknyi híd, mely a világ legrövidebb nemzetközi hídja, alig 10 méter és két piciny szigetet köt össze a Szent Lőrinc-folyó közepén. Hiába a Kanada és az Egyesült Államok közötti határegyezmény, mely kimondja, hogy egyetlen szigetet sem lehet két felségterületre osztani, ez mégsem nem vonatkozik a Zavikon birtokosára, hiszen két szigetet vásárolt, csak az egyiket itt, míg a másikat ott. Ez az oka annak is, hogy mivel egy cég birtokolja a két szigetet, így bár a hivatalos határviszonyítási pont a kisebbiken van, a határt vagy 140 méterrel arrébb kellett, hogy tolták a térképészek.

zavikon.jpg ()Gyémántba burkolt nemzeti könyvtár, Fehéroroszország

Hallottál már a rhombicuboctahedronról? Ha nem, ideje megnézned ezt a mértani alakzatot Minszkben. Ez a 24 csúcson ülő 8 háromszög és 18 négyzet együttesből álló mértani alakzat ad otthont a nemzeti könyvtárnak lassan 10 éve. A mintegy 76 méter magas, 22 szintes épület nemcsak szokatlan méretével vívta ki az igazán érdekes turisztikai látvány címet, hanem azzal is, hogy éjszakánként kivilágítva úgy néz ki, mint egy izzógömb, ami fényjátékokkal kápráztatja el a turistákat és őrjíti meg a közelben lakókat. 

belarusminsk.jpg ()Sárkányok villája, Franciaország

A Place de Chateau szép, de amúgy elég jellegtelen és főként semmit sem sejtető homlokzatú, két emeletes villája óránként átalakul és életre kel a sárkányoknak köszönhetően. Ha Blois városka terén megállsz, és fülelsz, először zörejeket, majd hörgést hallasz, majd hátborzongató zene következik, míg végül az ablakokból elődugja fejét a sárkány! A mechanikus sárkányfej riasztó, harapós pofával hajlong, vicsorog rád, csapkod, fujtat, karmol, miközben a sárkány farka a padlásról kandikál ki. A rémület öt percig tart, aztán mindent betölt újra a néma csend a következő jelenésig. Addig megnézheted belülről is a mágia múzeumát, amelyben az 1998-ban, Michell es Jean-Pierre Hartmann művészek által készített szerkezet található, amellyel a város szülötte, a híres mágus, Hudin előtt tisztelegtek.

A világ legnagyobb díszes tojása, Kanada

Ha a matematika rajongója vagy, itt a helyed! Csaknem 12 órán át építették ezt a 7 méter magas, 5 és fél méter széles és több mint 2 tonnás matematikai remekműnek is számító szobrot, ami egyben egy méretes puzzle is, melyet 3500 alumíniumdarabkából raktak össze készítői. A jólét színeiben, az aranyban, ezüstben és bronzban pompázó monstrumtojás, 524 csillag alakzatot és 2208 egyenlő szárú háromszöget mintázó geometriai formából áll, a két csúcsán a jó szerencse jelképének számító két fényes csillaggal. Ez az első olyan forma egyébként, amelyben gyakorlati alkalmazásban jelenik meg a B-szplájn matematikai görbe. És mivel a tojást 30 fokos szögbe billentették, így erős szélben úgy pörög, mint egy hatalmas szélkakas.

Csőlakások, Ausztria

Ha szeretnéd kipróbálni, milyen is lehet csőlakóként éldegélni, de persze bűz és mocsok nélkül, gyakorlatilag ökoluxusban, akkor minderre lehetőséged van Ottensheim városkájában. A DasParkHotel igen olcsó szálláshelyeit ipari elvezető csövekből alakította ki. Persze jelképnek is szánták ezeket a szűk, de mégis barátságosan berendezett, szórakoztató látványt nyújtó, ideiglenes csőlakó szálláshelyeket, hogy az amúgy jólétben élők átérezhessék milyen is kívül rekedtnek lenni a társadalomból.

dasparkhotel.jpg ()Delirium Café, Belgium

Sörimádók figyelem! Találóan árulkodó a neve annak a sörbárnak, melyre Brüsszel főterének közelében, az egyik macskaköves mellékutcában bukkanhatsz rá. El sem tudod téveszteni, mert a bejáratot egy táncoló pink elefánt díszíti, nyilván nem véletlenül. Nos, ez a sokat sejtető Delírum Café, melyet a nagy alkoholtartalmú, és igen közkedvelt névrokon, a Delirium Tramens sör tiszteletére neveztek el így. Az alagsori sörbárnak már a hangulata is sokatmondó: a lazán vakolt falakon poszterek, neonfény világít és söralátétek mindenfelé, még a falakon is. Az üvegvitrinek mögött pedig több mint 2000 féle sörösüveget vehetsz szemügyre a világ minden tájáról. Ám az itallap is magért beszél: méret, származási ország és alkoholtartalom szerint kategorizálja az itt megkóstolható söröket, így már csak választanod kell. A sörbárban van egy pompás vizibár is, azoknak, akik a hely hangulatának nem, csak az alkoholnak akarnak ellenállni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X