Főoldal > Utazás > Különleges természeti jelenségek, látványosságok toplistája

Különleges természeti jelenségek, látványosságok toplistája

külföldutazás
0

Írta: and

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x) Utazás kiállítás március első h&

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x)

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

A világ legforróbb tava, Dominika

Egészen Dominikáig, a Morne Trois Pitons Nemzeti Parkig kell utaznod ahhoz, hogy megtekintsd ezt a hegytetőn gőzölgő tavacskát. Ám a pénz és a fáradtság megéri, mert a látvány lenyűgöző! A fürdés azonban tilos, mert olyan elképesztően magas hőfokon bugyog a forrongó tó vize, hogy leforrázná azt, aki vállalkozna a mártózásra.  Minderről a tavat körüllengő gőzfelhő is árulkodik, amit csak megerősít a fel-felpöffenő buborékok látványa. A ritka jelenség oka, hogy a kis tó közvetlen összeköttetésben van a földfelszín alatti, olvadt magmával, ahonnan apró repedéseken át forró gőzök és gázok áramlanak fölfelé, és tartják folyamatosan forrásban a tavat.

A teljes magány szigete, Izland

Manapság gyakorta érezzük úgy, hogy legszívesebben itt hagynánk ezt a rohanó világot, és valahol távol a városok zajtól, a természet lágy ölén élveznénk az egyedüllét luxusát. Nos, ha erre vágysz, akkor ne hagyd ki Ellidaey szigetét. Dél-Izlandon, a Westman-szigetek egyikén terül el ez a vulkanikus képződmény, mely alig fél négyzetkilométer, és csak helikopterrel vagy hajóval közelíthető meg. A szigeten még 1954-ben épült egy kis ház, ahol 21. század remetéje megtalálhatja álmai helyszínét, néhány szarvasmarha és több ezer színes, fészkelő lunda madár társaságában.

sziget2.jpg ()

Az inka hercegnő oázisa, Peru

Az amerikai kontinens egyetlen sivatagának egyetlen igazi oázisát Peruban találod. Valóban lenyűgöző látvány, ahogy ez a csodálatosan szép, buja zöld sziget, a kékeszölden csillogó piciny tavacskájával előbukkan a tengernyi homok kellős közepén. Alig százan lakják ezt a kis természeti ékszerdobozt, kérdés, hogy meddig, hiszen az oázis vízszintje folyamatosan apad, így külső forrásokkal táplálják. Ebben a környezetben, melyet kezdetben a gazdagok látogattak, ma pedig a sivatagi sportok szerelmesei, igazán könnyű megidézni a múltat, a mesék világát, bár a civilizáció már a dűnék mögött “fellelhető”. Ám itt még könnyű elhinni azt a legendát, mely szerint egyszer egy vadász rabul ejtett egy gyönyörű inka hercegnőt a huacachinai homokdűnék közelében. A hercegnő mit se törődött a vadásszal, annak kicsiny tükrével annál inkább, egyre csak csodálta magát benne, aztán hirtelen a tükörrel a kezében futásnak eredt, el akart menekülni. A vadász utána, a hercegnő megbotlott, kezéből kirepült  a tükör, és ezer sziklánkra törött… A tükörcserepek gyönyörű tóvá álltak össze és a hercegnő azóta is benne lakik titokzatos sellőként. Aki nem hiszi, járjon utána.

A fekete tojások völgye, Japán

Ínyenc vagy és szereted a tojást? Nos, akkor nem hagyhatod ki Owakudanit, vagyis a nagy katlanvölgy hegyi városkáját Japánban. Hakone lenyűgöző látványossága ugyanis a fekete tojás. Aki a legenda szerinti fiatalító reggelire vágyik, beszáll egy kabinos felvonóba vagy felsétál az egy kilométeres ösvényen, majd a völgy bejáratánál megvásárolja 500 jenért a hagyományos tyúktojásból álló öttojásos csomagot, a kura-tomagot. Majd jöhet a varázslat: a gyönyörű táj völgyének meleg vizű forrásaiba belehelyezve a tojásokat, a kénes víz mindet szénfeketévé változtatja. A legenda ugyanis úgy tartja, ha megeszel egy fekete tojást, hét évvel tovább élsz. 

blackeggs.jpg ()

Tulipántenger, Hollandia

Ha tulipán, akkor naná, hogy Hollandia! Képzelj magad elé mintegy 7 millió tulipánt, nárciszt és jácintot. Ez Keukenhof, ahol a tavasz szó szerint mindent virágba borít. Nem is véletlenül ez az egyik legnépszerűbb célpontja Hollandiában a turistáknak, hiszen mindenkit levesz a lábáról a bódító illat és a töménytelen színkavalkád, mely itt a szemed elé tárul. A mintegy 32 hektáros park 15 kilométeres ösvényei, a virágágyások és fák minden korosztály számára meglepő és felejthetetlen élményt kínálnak.

tulips.jpg ()

 

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X