Főoldal > Utazás > Már most vár a Balaton!

Már most vár a Balaton!

Balatonbelföldutazás
0

Írta: and

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x) Utazás kiállítás március első h&

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x)

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

Mi kell egy nagyszerű kikapcsolódáshoz? Jó idő, haverok és kellemes környezet. És bár manapság egyre inkább a világ távolabbi tájaira vágyunk, azt gondolva, hogy ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, messzire kell utaznunk, van egy hely itthon is, melynek évek óta töretlen a népszerűsége. Mégcsak a nyarat sem kell megvárnod, miért is ne utazhatnál le a Balcsira most hétvégén?

Lenyűgöző táj

Nem véletlenül kapta a „Magyar Tenger” nevet, hiszen Közép-Európában sehol máshol nem találsz ekkora kiterjedésű tavat, melynek csaknem 200 kilométeres partszakasza csak rád vár.

Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, feltöltődésnek sokszor az is elég, ha kiszabadulva a városból a Balaton bármely részén megállsz a kocsival, és sétálsz a parton, vagy túrázol egyet. Érdemes kipróbálnod az északi parton található kerékpárutat, mely a Nemzeti Park bemutatóhelyeit is érinti, végig kacskaringózva a felüdülést nyújtó Balatoni-felvidéki falvakon, melyek határában kilátókat mászhatsz meg, miközben hagyod magad lenyűgözni a szikes tavak, kőtengerek látványától.

Érdemes kirándulást tenni a gejzírek félszigetén, Tihanyban is. Teljes lelki feltöltődést kínál, ha letekintesz a téged körülölelő tájra a Noszlopi-kilátóból. A fából épült, és a környező színes erdő lombkoronája fölé emelkedő építményből csodás a panoráma, de számos ritka növény- és állatfajt is megfigyelhetsz a lakott területtől kissé távolabb eső részen.

Hévízet sem érdemes kihagyni, ahol Európa legnagyobb természetes, tündérrózsákkal borított termáltavát találod. De megtekintheted a Kőröshegyi Völgyhidat is, ami szintén páratlan élményt nyújt, és nem érdemes kihagynod a Tapolcai Barlangrendszert sem. Ha már az időjárás is engedi, akkor szaladgálj egy kicsit mezítláb a déli part bársonyos homokjában! Hidd el, ez is nyújthat olyan élményt, mint akármelyik tengerpart!

Programok

Régebben valóban jogos volt az a vélekedés, hogy Balatonra csak nyáron érdemes utazni a víz miatt. Mára azonban teljesen megváltozott a helyzet, hiszen színes programkavalkád várja az idelátogatókat egész évben. A nyári Művészetek Völgye Fesztivál mellett számos egyéb kulturális és kulinális élvezetet kínáló program közül válogathatsz. Aki pedig Bacchus tisztelője, az ki ne hagyja Badacsonyt, hiszen a jellegzetes balatoni halak mellé a bor csúszik csak igazán! Ha esetleg nem kedveled a borokat, akkor se mondj le a zamatos szőlőről, melyből számtalan fajtát megkóstolhatsz a Balaton mellett. Vagy vegyél egy jó borfürdőt a szó szoros értelmében, mely felüdít amellett, hogy széppé is varázsol.

A hűvösebb napokon felkutathatod a környék kulturális örökségeit is. Ha ezt teszed, ott a helyed például a Tihanyi Bencés Apátságban, a Keszthelyi Balatoni Múzeumban, a Kinizsi Várban éppúgy, mint a díjnyertes Levendula Házban, a siófoki Kálmán Imre Emlékházban, a keszthelyi Festetics kastélyban és a Fácánosi palánkvárban, de az edericsi Afrika–múzeumot sem érdemes kihagynod a palettáról.  

Sportolási lehetőségek

Ha Balaton, akkor elsőként az úszás jut eszünkbe, mint mozgásforma. Teheted ezt saját kedvtelésedre a hűs habokban, vagy versenyre is kelhetsz másokkal az öbölátúszások alkalmával. Ha meguntad az úszást, jöhet a vízibiciklizés, a kajakozás, a kenuzás, a szörfözés, vagy a vitorlázás. És ne feledd gyerekkori kedvencedet, a sétahajókázást sem, ami felnőttként is élvezetes program. A parton sem tudsz unatkozni, hiszen az elmúlt időszakban 34 parti település mintegy 40 standján épültek ki, a helyi adottságokat figyelembe véve különböző sporthelyek, sportpályák, melyeket ingyenesen használhatsz. Hódolhatsz a strandröplabdától a focin át mindenféle mozgásformának, amihez csak kedved szottyan. Sétálhatsz, vagy túrázhatsz a part mentén, vagy szervezhetsz biciklitúrákat a tó körül a tavasz eleji hűvösebb napokon is, bizonyítva, hogy a Balaton egész évben jó döntés!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X