Főoldal > Utazás > A világ leghíresebb borvidékei

A világ leghíresebb borvidékei

belföldbőrborvidékkülföldtájutazás
0

Írta: and

Ahogy a mondás tartja: jó bornak nem kell cégér, de vajon így van-e ezzel a jó borvidék is? Vil&

Ahogy a mondás tartja: jó bornak nem kell cégér, de vajon így van-e ezzel a jó borvidék is? Világszerte különleges termőhelyek és a kitűnő szőlőfajták találkozása eredményezi a legnagyobb hírű és legjobb élvezeti értékű borokat. Egy pohár jó borért elmehetünk a világ végére is, de szerencsére hazánk is kiemelkedik a borkészítésben.

A világ legjobb borai a világ leghíresebb borvidékein készülnek, de hol is vannak ezek? A világ bortermelésének több mint 70 százalékát az európai országok adják. Elsősorban Franciaország, Olaszország és Spanyolország, de rajtuk kívül jelentős bortermelők még Portugália, Magyarország, és Görögország is. A szőlőültetvények – bárhol nézzük őket – nem csak hasznosak, hanem egy idilli tájat mutatnak, amiben az ember elmerülhet napkeltétől napnyugtáig. Érdemes utazni!

Franciaország: Bordeaux borvidék

Bordeaux a világ borfővárosa! Körülötte a világ leghíresebb borvidéke terül el, ahol a francia minőségi vörös borok egynegyede születik a kisebb-nagyobb Chateau-kban. “Bordeaux olyan, mint Versailles és Antwerpen együtt”, állította Victor Hugo a Franciaország délnyugati részén, Gironde megyében fekvő hangulatos városról. A hagyomány szerint a legjobb ültetvények a magasabban fekvő területeken találhatók, ahonnan a folyó jól látható. Az itt születő borokat csak néhány éves érlelés után érdemes kinyitni, mert fiatalon túlteng bennük a csersav.

Franciaország: Provence borvidék

Provence-Alpes-Côte d’Azur tartomány Franciaország legdélibb, legmelegebb és legszebb régiója, amelyet délről a Földközi-tenger határol. Ez egyben az ország egyik legfontosabb turisztikai régiója is. A csodálatos Provence-i táj látványával és illatával szükségszerűen együtt jár a levendula, a szőlő, és a bor is. A rozé a régió specialitása, ami finom, gyümölcsös és csillogó.

Olaszország: Montalcino borvidék

A Montalcino borvidék a toszkán táj eszenciája, melynek földrajzi adottságai, autópályáktól távoli tiszta levegője, érintetlen természetessége és spontaneitása minden látogatót magával ragad. Elméletük szerint minden dombra másként süt a nap, mindegyiket másként fújja a szél, és az egészen másfajta kőzetrétegbe egészen másfajta ősállatok és őspáfrányok pusztultak bele. A Brunello di Montalcino szőlőfajta csak Montalcino környékén érik, ez a híres fajtája.

Spanyolország: Malaga borvidék

Az Andalúziai Costa Del Sol, amely Spanyolország igen kedvelt déli tengerparti üdülőhelye, a turisták által is gyakran választott úti cél. Innen szívesen tesznek kirándulásokat a térség számos nevezetességgel büszkélkedő nagyobb városaiba. A legközelebbi a mintegy félmilliós lakosú Málaga, a borvidék központja, ahol olyan közismert művészek születtek, mint Pablo Picasso és Antonio Banderas, és ahol az óvárosban olyan látnivalók vannak, mint például a több mint ezer éves mór erődítmény, az Alcazába. Málaga vidéke már nyolc évtizede büszkélkedhet eredetvédett borokkal.

borvidek2.jpg ()

Portugália: Madeira borvidék

Nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy Madeira-szigetén “terem” a világhírű Madeira bor. Ez az egyik legrégibb úgynevezett erősített csemegebor. Az Afrikai lemezen fekszik, de Porto Santóval együtt politikailag és kulturálisan Európához tartozik. Madeira fő nevezetessége a levadák (öntözőcsatornák) hálózata. A fő csatornák több szinten, kiváló túralehetőséget kínálva húzódnak végig főleg a sziget teljes nyugati és délkeleti részén, és aki erre jár, a borkóstolás mellett, ne hagyja ki Sissi szobrához való barangolást se.

Görögország: Santorini borvidék

Santorin egy kör alakú vulkanikus sziget az Égei-tengeren. Görögország része az ország déli részén, körülbelül 200 km-re Athéntól délkeletre. A sziget nevezetes fehérbora, az Assyrtiko szőlőfajtából készülő édes aszúbor és az enyhén muskotályos Aidini. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. Így a bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja. A hely látványa pedig leírhatatlan.

Magyarország: Villányi borvidék

Bár az első helyre kívánkozott volna, de követtük a hírességek sorrendjét. Hazánk 22 borvidékkel rendelkezik, köztük Villánnyal. A Villányi borvidék a legdélebben fekvő és legjobb vörösboros magyar borvidék. Szub-mediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, a délies meleg és napfény nagyon fontos tényezője a borvidék sikereinek. A Villányi vörösborok sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamat- gazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. Ráadásul a szőlőtőkék között sétálva olyan, mintha csak Toszkánában járna az ember.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X