Főoldal > Utazás > A palackba zárt téli Balaton

A palackba zárt téli Balaton

Balatonbőrpincészetutazás
0

Írta: and

Nyáron a Balaton, télen a Mátra. Ha eddig te is így gondoltad, akkor ideje félretenni ezt a tévhitet. A

Nyáron a Balaton, télen a Mátra. Ha eddig te is így gondoltad, akkor ideje félretenni ezt a tévhitet. A balatoni programok szervezői a didergős hónapokban is gondolnak a turistákra: olyan programokat, eseményeket kínálnak, melynek csak a kedv és a pénztárca szab határt. Ha ez épp egy balatoni borászat látogatása, akkor még a didergésről is le lehet mondani!

Budapest után az ország legjelentősebb turisztikai központjának számít Magyarország legnagyobb tava. Míg nyáron fő vonzerejének a fürdőzés és a vitorlázás számít, addig télen a borospincék látogatása veszik át a hatalmat.

A Balaton déli partján járva érdemes felkeresni a 80 hektár szőlőbirtokon gazdálkodó tradicionális, nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család borászatát. Itt nincs wellness, se jakuzzi, se medence, csak a megfelelően kezelt, válogatott, kiváló minőségű szőlők, a szeretetteljes vendégfogadás, és az igazi, nemes étkek.

bortura2.jpg ()

A család Balatonszemesen, az egykor a Hunyadi-család birtokán, a barokk korból fennmarad pincében alakította ki Dél-Balaton legnagyobb borozóját, ahol 20-120 fős csoportokat, baráti társaságokat fogadnak szakszerű borkóstolóra. A 200 éves pincében a finom nedűk mellett – melyek a korszerű technológiával működő borászati üzemben készülnek – megtalálható a 150 éves borászati eszközgyűjtemény is.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztik a Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.
Hangulatos borkóstolók alkalmával a borokhoz változatos ételeket és kemencében sült specialitásokat is lehet választani. A pincészetben a hangulatot élő cigányzene fokozza, hogy a gyertyafényes este mindenki számára maradandó élmény legyen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X