Főoldal > EGÉSZSÉG > Tanulj alázatot!

Tanulj alázatot!

jógamozgáswellness
0

Írta:

Jóga Mudra Szó szerinti fordításban a mudra jelképet, szimbólumot jelent. A jóga mudra helyzet maga a jóga szimbóluma. A mudrák olyan pozíciók, melyek fizikális, energetikai és lelki szinten is segítik beindítani a hozzájuk tartozó folyamatokat. Így hajtsd végre a gyakorlatot: Helyezkedj el sarokülésben, a lábfejeidet zárd egymás mellé, a sarkaidat pedig nyisd szét. Ülj egyenes […]

Jóga Mudra

Szó szerinti fordításban a mudra jelképet, szimbólumot jelent. A jóga mudra helyzet maga a jóga szimbóluma. A mudrák olyan pozíciók, melyek fizikális, energetikai és lelki szinten is segítik beindítani a hozzájuk tartozó folyamatokat.

Így hajtsd végre a gyakorlatot:

0001737_3.jpg ()

  • Helyezkedj el sarokülésben, a lábfejeidet zárd egymás mellé, a sarkaidat pedig nyisd szét.
  • Ülj egyenes háttal, fogd meg a bal kezeddel a jobb csuklódat.
  • Csukd be a szemed, és a gyakorlat alatt végig tartsd is így.
  • Kilégzésre hajolj előre, közelítsd a homlokod a földhöz. Ha tudod, akkor tedd is le.
  • Maradj a helyzetben fél percig, lélegezz könnyedén, majd belégzésre emelkedj vissza a kiinduló helyzetbe.
  • Fokozatosan növelheted az előrehajlásban töltött időt akár három percre is, vagy ha úgy esik jól, többször is ismételheted a gyakorlatot.
  • A gyakorlat közben végig figyeld, milyen testi-tudati hatást vált ki belőled a mozdulat.

Gyógyító hatásai:

Erősíti, feszesíti a hasizmokat. Növeli a hasüregen belüli nyomást, ezért helyére teheti a bélrenyheség miatt elmozdult hasi szerveket. Fokozza a bélperisztaltikát, ezáltal jobb lesz a hasi szervek vérellátottsága. Javítja az emésztést, méregtelenítő hatású. Fokozza a váll rugalmasságát, tágítja a mellkast, így megkönnyíti a szív és a tüdő munkáját. Az előrehajlás nyújtja, lazítja a merev hátizmokat, jó vérellátást biztosít a fejnek, ami kedvező az agysejteknek, az arcbőrnek és a szemnek.

Lélekformálásra:

A meghajlás felkelti lelkünkben az alázat és a tisztelet érzését. Segít leküzdeni az egoista gőgöt és megtalálni a helyünket a kozmikus rendben. Megtanít arra, hogy tiszteljük az égieket, az embereket, az állatokat, az életet, a természetet, a munkát, az ételt, a bölcsességet, valamint a szeretetet.

Kezdd elmélyülten!

0001737_1.jpg ()

Amikor leülsz jógázni, kezdd a gyakorlást a jóga mudrával. Miután sarokülésben megfogtad a jobb csuklódat, hunyd le a szemed és figyeld a légzésed. Hangolódj a jelen pillanatra, érkezz meg lélekben a foglalkozásra, vagy arra a helyre, ahol gyakorolsz. Figyeld a hajlított térdedet, és azt, ahogyan a sarokülés hatására nyúlnak a comb elülső izmai.

0001737_2.jpg ()

Figyeld tudatosan az egyenes gerincedet, a hátrahúzott válladat, a magasra emelt fejedet, a lehunyt szemeket. Lásd magad előtt, ahogy kilégzésre előre hajtod a homlokodat, majd tedd is meg. Sóhajts egy nagyot, engedd ki a feszültséget. Lélegezz még néhányszor jó mélyet, és engedd a kilégzéssel elszállni a rossz érzéseket, a bánatot, a haragot.

A természet a negatív érzelmeket majd átalakítja olyan erőkké, melyeket mások használni tudnak, neked nincsen rájuk szükséged. Szabadítsd fel a szíved! A kifújt levegővel engedd a fejedből is kiürülni a felesleges és zavaró gondolatokat. Tedd most őket félre az óra végéig, addig megvárnak, vagy érvényüket vesztik. Így letisztulva kezdj neki az órának. Határozd el, hogy amíg jógázol, mindvégig a saját gyakorlásodon tartod a figyelmed.
Ezután belégzésre emelkedj fel. Egy éberebb tudatállapot lesz az ajándéka ennek az elhatározásnak. Máris beléptél a saját belső világodba, indulhat a felfedezés. A jógázás végén is érdemes még egyszer elvégezni a jóga mudrát. Magadnak is köszönd meg, hogy rászántad az időt a gyakorlásra. Végül tegyél egy elhatározást, hogy folytatva a napot továbbra is éber figyelemmel próbálsz megélni minden pillanatot.

Mire figyelj?

  • Ne emeld fel a popsidat, tartsd magad sarokülésben.
  • Ne az álladat, hanem a homlokodat tedd a földre.
  • A lábfejeket ne keresztezd, hanem fektesd őket egymás mellé.
  • Ha a homlokodat nem tudod letenni a talajra, helyezz összehajtogatott takarót magad elé.
  • Ha fáj a térded vagy a bokád a tartásban, tegyél magad alá egy takarót, és hajtsd vissza a sarkadra, akár egészen a térdhajlatig.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X