Főoldal > EGÉSZSÉG > A karcsúság 7 titka

A karcsúság 7 titka

diétafogyókúrakarcsúság
0

Írta:

Ők azok, akiket egyáltalán nem érdekel a súlyuk méregetése, nem foglalkoznak a legújabb fogyókúrás trendekkel, kódokkal, értékekkel. Azoknak a szemében, akik valaha is küzdöttek a felesleges kilóikkal, ép ez a nemtörődömség a legbosszantóbb bennük. És éppen ez a nemtörődömség a titka karcsúságuknak!De ne feledd, te is lehetsz olyan, mint ők! Legalábbis ezt állítja Dr. Dorie […]

Ők azok, akiket egyáltalán nem érdekel a súlyuk méregetése, nem foglalkoznak a legújabb fogyókúrás trendekkel, kódokkal, értékekkel. Azoknak a szemében, akik valaha is küzdöttek a felesleges kilóikkal, ép ez a nemtörődömség a legbosszantóbb bennük. És éppen ez a nemtörődömség a titka karcsúságuknak!
De ne feledd, te is lehetsz olyan, mint ők! Legalábbis ezt állítja Dr. Dorie McCubbrey táplálkozási szakértő és több népszerű könyv szerzője, aki 15 évet töltött azzal, hogy a hozzá fordulók súlyproblémáin segítsen. Ez idő alatt szerzett tapasztalatai alapján arra próbálja ráirányítani figyelmünket, hogy engedjünk belső hangunknak. Ennek a felszólításnak a segítségével próbálja meg klienseit megkímélni a néha katonai fegyelmet kívánó szigorú diétától.

Elméletének lényege: próbáljunk a sovány emberek fejével gondolkodni, hisz a világ nem a felesleges kilók számolgatása körül forog!

0002027_1.jpg ()

Gyakran gondoljuk úgy, hogyha elég vékonyak lennénk, akkor sokkal jobban éreznénk magunkat! McCubbrey, a sovány emberek megfigyelése közben rájött, hogy az ő életük központi kérdése nem a felesleges kilókról szól, hanem jó emberi kapcsolataikon, valamint azon alapszik, hogy a szakmájukban sikeresek legyenek, a kitűzött céljaikat elérjék. Szakítani tudjanak időt különféle élvezetekre, pl. egy jó vakáció eltöltésére, vagy akár apró célok elérésére, amikre mindig is vágytak. Ezeket szem előtt tartva hangolják össze energiájukat, vágyaikat, képességeiket. Így élnek gazdag és teljes életet! Ha úgy tetszik, ez a boldogság titka!Amiről pedig egyáltalán nem szól az ő életük, az a kalóriák és a testedzéssel töltött idő számolgatása.
„Mindannyian vékonynak születünk”- vallja a táplálkozási szakértő. A saját szükségleteink irányába kell haladnunk, mégpedig úgy, hogy az első lépésben szellemileg készülünk fel! Meg lehet találni ugyanis az egyensúlyt az említett nemtörődömség és közöny, valamint a szenvedélyes kilószámlálgatás között. Első lépésként ismerd meg a 7 titkot:

Első titok:
Az ideális súly megőrzése belső intuíció alapján

Gondoljuk végig: a vékony embereknek ideális a súlyuk. Nem aggódnak, nem méregetik magukat. Még fürdőszobamérlegük sincs, mert nincs rá szükségük. Megbíznak a testükben, és abban, hogy a testük maga képes szabályozni saját súlyát.  Persze könnyű nekik – gondoljuk -,  hisz alapvetően soha nem változik a súlyuk. De az vajon eszünkbe jut-e, hogy azért nem változik a súlyuk, mert nem aggódnak érte? Mi van akkor, ha épp az állandó nyugtalankodástól olyan hullámzó a súlyunk? Mi lenne, ha megpróbálnánk hasonlóan gondolkodni, mint a természetükből adódóan vékony emberek, és elhinnénk, mint egy belső sugallatot, hogy biztosan képesek vagyunk fenntartani az ideális súlyunkat?

Második titok:
Sajátíts el egy intuitív magatartást

A természetesen vékony emberek általában pozitívan gondolkodnak magukról és az életükről. Tudják, mi a boldogság kulcsa: hogyan szemlélem magamat és az életemet. Nagyon jó önképük van, nem engedik, hogy a társadalmi nyomás befolyásolja azt. A külsőségeken túl nem bírálják felül folyamatosan saját gondolataikat, érzéseiket, viselkedésüket. Ahogy testüket látják, úgy tekintenek belső értékeikre is. Előfordult-e már, hogy fontosabb volt számodra soványnak lenni, mint boldognak? Mi lenne, ha az önvádaskodás helyett pozitív gondolatokkal, töltenéd fel tarsolyodat?

Harmadik titok:
Tudd, hogy miért van szükség az evésre

0002027_3.jpg ()

Általában akkor eszünk, ha éhesek vagyunk. De van még számos ok is az evésre: fizikai szükségletek kielégítése az evésre fordított idő 75-100%-a, vágyunk az evésre, különösebb éhség nélkül 0-25%, érzelmi szükségletek pótlására 0-10%. A vékonyság megőrzésének egy másik kulcsa a helyes arány betartásában rejlik.
Ha arra tudunk koncentrálni, hogy legtöbbször csak akkor együnk, ha erre fizikai igényünk van és csak egyszer-egyszer más vágyainkra hallgatva, azt jelenti, képesek vagyunk meghallani testünk valódi vágyait, szükségleteit, vagyis azt a bizonyos belső hangot. Ha meglátsz egy gyönyörűen feldíszített gyümölcstortát, ne azért edd meg, mert olyan szép és ezt, vagy ne azért egyél meg gyorsan egy csokit, mert éppen ideges vagy és az megnyugtat. Legyél pontosan tudatában annak, hogy mit csinálsz és miért. Ne feledkezz meg a helyes arányról, valamint, hogy mikor és miért eszel.

Negyedik titok:
Tudatosan válaszd meg, mit eszel
Az egészségesen karcsú emberek pontosan azt eszik, amit éppen megkívánnak. Mintha lenne egy ösztönös érzékük arra, hogy mire van szükségük. Képesek az utánajárásra is, ha csak így sikerül beszerezni a vágyott finomságot, és ha nem sikerül rátalálni, akkor helyettesítik egy hasonlóval. Annak megfelelően, hogy melyiket sikerült beszerezni, és attól függetlenül mennyire ízlik, evés közben sem vesztik szem elől, hogy csak annyit fogyasszanak, amennyire szervezetüknek szüksége van. Te hogyan választod azt, hogy ki mit szeretnél enni? Vannak „tiltott gyümölcsök” a listádon? Hogy állsz ellen nekik? Ha befejeztél egy étkezést elégedett vagy? Kívánsz utána még valamit?

Ötödik titok:
Tudatosítsd, mennyit eszel
A vékonyság másik kulcsa, soha ne edd túl magad. Sőt, még mielőtt azt éreznéd, hogy tele vagy, hagyd abba az evést. Nyugodtan hagyd ott, ami felesleges a tányérodon, akár otthon, akár egy étteremben eszel. Bár otthon könnyebb a helyzet, mert annyit teszel a tányérodra, amennyire éppen szükséged van. Persze ha figyelsz a tested valódi szükségletére. Étteremben gyakran túl sokat adnak, így elkerülhetetlen a maradék. Egyél lassan és figyelmesen. Figyelj tested jelzéseire: mennyi étel elég, hol a határa a telítettségnek!

Hatodik titok:

0002027_2.jpg ()

Tudatos testedzés, sportolás
Soha ne vidd túlzásba a testedzést. A figyelem megint csak arra a bizonyos belső hangra irányuljon. Tested jelzései elárulják ugyanis, hogy mennyi elég. Használhatsz útmutatókat, de csak olyanokat, amelyek az egészséges mértéket írják elő tested számára. Lehetséges, hogy néhány gyakorlatot hosszabb ideig kell végezni ahhoz, hogy kifejtsék a megfelelő hatást.  A kondíció szinten tartása elkötelezetten része kell, hogy legyen életednek a megfelelő fitness segítségével. Fókuszálj olyan mozgásfajtákra, amik igazi élvezetet jelentenek!

Hetedik titok
Élj tudatosan
Próbálj meg a lehetőségekhez mérten teljes életet élni. Ne a soványság legyen az első a boldoguláshoz vezető úton. Lehet a része, de se nagyobb, se kisebb szerepet ne kapjon más olyan dolgoknál, amik teljessé teszik az életedet. Kapcsolataidban a teljességre törekedj úgy, mint munkádban és életed más területein is. Élvezd az élet minden pillanatát és légy hálás értük. Ezáltal automatikusan vonzod magadhoz a pozitív dolgokat úgy, hogy nem kell utánuk szaladgálnod.

.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X