Főoldal > EGÉSZSÉG > Legyen Hungarikum az egészség!

Legyen Hungarikum az egészség!

Béresegészségwellness
0

Írta:

Egészség index 2007: tehetnénk az egészségünkért, de nem teszünk A Béres Egészség Hungarikum Index 100 pontos skálán méri a magyar lakosság egészségtudatát több témakörben.  Az összesített Béres Egészség Hungarikum Index 2007-ben 59 pont.  Sommásan jól informáltak vagyunk egészségből, de kevéssé tudatosak.  Lenne lehetőségünk tenni egészségünkért, de mégsem teszünk eleget.  Jobban vagyunk, mint mások körülöttünk.  „Az […]

Egészség index 2007: tehetnénk az egészségünkért, de nem teszünk
A Béres Egészség Hungarikum Index 100 pontos skálán méri a magyar lakosság egészségtudatát több témakörben.  Az összesített Béres Egészség Hungarikum Index 2007-ben 59 pont.  Sommásan jól informáltak vagyunk egészségből, de kevéssé tudatosak.  Lenne lehetőségünk tenni egészségünkért, de mégsem teszünk eleget.  Jobban vagyunk, mint mások körülöttünk.  „Az egészség-tények és a lakosság egészségtudata tettre szólít.  A diskurzus a kórházi ellátás körül folyik, holott többségünknek el sem kellene jutni oda.  A Béres Egészség Hungarikum Programmal az a célunk, hogy tudatosítsuk az emberekben, mit tehetnek az egészségük megőrzése érdekében,” – mondta Dr. Béres József, aki a hamarosan megalakuló Béres Egészség Hungarikum Alapítvány kuratóriumi elnökeként áll a kezdeményezés élére. „Nemzeti egészségmozgalmat szeretnénk ma indítani, amely egy nyitott platform mindazoknak, akik tenni akarnak azért, hogy a magyar egészség büszkeségünk, valódi Hungarikum lehessen.” – tette hozzá Dr. Béres.  

Béres Egészség Hungarikum Programból mozgalom
Az egészség nemzeti érték.  Megőrzése által nemcsak tovább élhetünk, hanem aktívabban, munkaképesebben, boldogabban, teljesebb családokban tehetjük ezt.  Demográfiailag is kulcsfontosságú, hogy a fogyatkozó népesség egészségesebb és munkaerő piaci értelemben is aktívabb maradjon, nem is beszélve az egészség pozitív költségvetési hatásairól.  2003-ban az egészségügyi kiadások a GDP 7,8%-át tették ki. Ez még mindig a 8,8%-os OECD átlag alatt marad. 
A TNS Hungary kutatása alapján azonban a megkérdezettek 47%-a egyetért azzal, hogy az egészség megőrzéséért az egyén a felelős.  „Biztató, hogy a társadalom csaknem fele már felismerte, hogy az egészségmegőrzésben nem várhatunk az államra.  Magunknak kell cselekednünk.  Ehhez kíván iránytűt és segítséget nyújtani a programunk,” – mondta Dr. Béres József.  Az alapok lerakása megkezdődött.  35 év egészségmegőrző családi hagyományára építve egy új közhasznú alapítvány jön létre Béres Egészség Hungarikum Alapítvány néven. 

A szervezet által irányított átfogó program 2007-ben elsősorban a felmérés által feltárt ellentmondásokra, az egészségtudat hiteles formálására koncentrál majd.  A Béres Egészség Hungarikum Program tematizált hónapok során, ismeretterjesztő tevékenységével egyes kulcsfontosságú betegségmegelőzési témákra koncentrál majd.  Terítékre kerül, hogy tehetünk-e és hogyan a magyar népbetegségnek számító daganatos megbetegedések, szív-, és vérkeringési betegségek, a csontritkulás vagy az immunrendszer egyes megbetegedései megelőzéséért.  Összefogást indítanak az önkormányzatokkal a lakosság minél közvetlenebb tájékoztatása és cselekvésre szólítása érdekében.  A Magyar Egészségügy Napján pedig társadalmi kerekasztalt kezdeményeznek az egészségmegőrzés meghatározó szakmai, politikai és társadalmi szereplőinek bevonásával.  Ennek célja azon teendők széles körű egyeztetése, amelyek elvezethetnek a magyar egészség Hungarikummá válásához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X