Főoldal > EGÉSZSÉG > Férfi és nő – miért nem érthetik meg egymást?

Férfi és nő – miért nem érthetik meg egymást?

férfinőiségszexualitás
0

Írta:

Mert még arra is van tudományos magyarázat, hogy a férfiak miért bámulják meg a csinos nőket!Kanyarodjunk vissza egészen az őskorig, amikor a férfiak mindennap útnak indultak és hatalmas területeket jártak be. Csőlátásuk a zsákmány észlelésében, célzóképességük annak elejtésében, míg tájékozódási képességük a hazatalálásban volt segítségükre. Amíg a ház ura a mamuttal küzdött, a nő otthon […]

Mert még arra is van tudományos magyarázat, hogy a férfiak miért bámulják meg a csinos nőket!
Kanyarodjunk vissza egészen az őskorig, amikor a férfiak mindennap útnak indultak és hatalmas területeket jártak be. Csőlátásuk a zsákmány észlelésében, célzóképességük annak elejtésében, míg tájékozódási képességük a hazatalálásban volt segítségükre. Amíg a ház ura a mamuttal küzdött, a nő otthon maradt. Precíz észlelési képessége, memóriája és kiváló periférikus látása a fészek őrzését könnyítette meg számára. Az utódok minden rezdülését radarként követte, és arra az esetre, ha nem érkezne a vadászatból mamut, a nő gyűjtögetni indult. Nem merészkedett messzire az otthonától, tájékozódását pedig tereptárgyak – például bokrok – segítették.

Nemek és hormonok

0003589_1.jpg ()

Agyunk ma sem különbözik az ötvenezer évvel ezelőtt élt őseinkétől.

A női és férfi agy kutatása során feltárt egyik legérdekesebb tény, hogy a genetikai nemtől függetlenül minden embrió nőként kezd el fejlődni. A magzati élet hatodik-hetedik hetében kezdődik el az agy férfiassá alakulása attól függően, hogy a férfihormonok megjelennek-e a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy az agy a nemi szervekhez hasonlóan a tesztoszteron jelenlététől alakul fiússá.

A hipotalamusz a hormontermelést szabályozó része az agynak, és egyfajta szexuális központként is funkcionál. A nőnél ez a rész szabályozza a nemi hormon termelését, ami ciklikusan zajlik, ellentétben a férfi esetében megfigyelhető folyamatos termeléssel. A kutatók azt is kimutatták, hogy a nők agyának egyes területein sűrűbben helyezkednek el az idegsejtek.

Biológia vagy szocializáció?

Állandó vita tárgya, hogy a férfias, illetve a nőies viselkedés vajon a biológiai eltérésekből eredeztethető-e vagy a különbségek a neveltetés hatására alakulnak ki. A kutatók majmokon végeztek kísérletet annak kiderítésére, hogy a hím és a nőstény emberszabásúak milyen játékokkal játszanak szívesen. Megdöbbentő volt az eredmény: a hím majmok sokkal inkább az autóval játszottak, míg a nőstény majmok figyelmét inkább a baba és a piros fazék kötötte le. A nemiség szempontjából semleges játékokhoz hasonlóan közelítettek.

Egy másik kutatócsoport a társadalmi és nevelési hatások kiszűrésére egynapos újszülötteken próbálta ki a következőt: arra voltak kíváncsiak, hogy az ápolónő arca vagy a kiságy fölé akasztott mozgó-forgó játék köti le jobban a csecsemők figyelmét. Itt is nemtől függő volt a reakció. A kislányok az ápolónő arcán időztek hosszan, míg a fiúcsecsemők inkább a játékra figyeltek.

„Ne bámuld már úgy azt a lányt!”

0003589_2.jpg ()

Ugye te is leteremtetted már a fenti mondattal a párodat? Ha ez újból előfordulna, jusson eszedbe, mi áll valójában a számodra tapintatlannak tűnő szokás hátterében. Bizonyított tény, hogy a nők periférikus látása jóval fejlettebb, mint a férfiaké. Utóbbiak a hölgyekhez képest jóval kisebb szögben látnak előre, és általában behatárolt térre fókuszálnak. A nők is legalább annyiszor megnézik a férfiakat, mint ahányszor ez fordítva történik, csak míg a pasik a csőlátás miatt feltűnően szemlélődnek, addig mi észrevétlenül mérjük fel a terepet.

Hol maradnak az érzelmek?

A párod reakciójából néha azt vonod le, hogy őt aztán semmi sem érinti meg igazán? Érdemes szem előtt tartani a nemek érzelemközpontjainak különbözőségét. Míg a nőknél mindkét agyféltekét hálószerűen átszövi, vagyis az érzelem más agyi funkciókkal párhuzamosan is tud működni, addig a férfiaknál ez a jobb agyféltekében lokalizálódik. Ez az oka annak, hogy a férfiak tárgyilagosan, látszólag érzelmek nélkül tudnak beszélni emocionális témákról, míg a nők minden rezdülését áthatják az érzelmek.

A cikk folytatása az augusztusi Wellness magazinban olvasható!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X