Figyelem, felnőtt tartalom!

Az ön által megtekinteni kívánt tartalom a kiskorúakra káros hatással lehet.
Használjon szűrőprogramot, ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férhessen hozzá kiskorú.

Főoldal > EGÉSZSÉG > A leggyakrabban feltett kérdések a szexről

A leggyakrabban feltett kérdések a szexről

orgazmusszexszexualitás
0

Írta:

Mindenre választ adunk, amit (eddig) féltél megkérdezni.

Az amerikai szexuálterapeuták szövetkezete egy felmérés alapján sorra kigyűjtötte azokat a leggyakrabban feltett kérdéseket, amelyek szinte minden embert foglalkoztatnak. Ezeket felhasználva most mi is lerántjuk a leplet a legféltettebb szexuális kérdéseidről – minden szégyenlősködés nélkül!

Hogyan növelhetem a libidómat?

Az alacsony libidó, azaz a csökkent nemi vágy problémája igencsak komplex: testi-lelki tényezők egyaránt hozzájárulhatnak a kialakulásához. Miután kizártad a fizikai okokat, érdemes átgondolnod a párodhoz, valamint a testiséghez fűződő kapcsolatodat, illetve ajánlott kipróbálnod egyet-kettőt a természetes afrodiziákumok közül. Ha ezek után még mindig nem sikerült közelebb kerülnöd a megoldáshoz, ajánlott felkeresned egy szexuálterapeutát.

Megcsalásnak számít a „szexchat”?

Szexuálpszichológusok szerint a legtöbbször azok próbálják ki a kapcsolaton kívüli szexchatet, akik nem tudnak (vagy nem mernek) párjukkal beszélni a testiséget érintő vágyaikról, problémáikról. Őszinte kommunikációra való törekvéssel viszont hatásosan ki lehet küszöbölni a hasonló dilemmákat.  

Meg tudom változtatni a partnerem?

Egy 2018-as tanulmány szerint a partnerek 44%-a szenved rendszeresen attól, amiért párja nála több vagy kevesebb szexet kíván. A felek nemi vágyának „tökéletlensége” gyakoribb, mint gondolnánk: a nők általában kevesebb, míg a férfiak több szexet kívánnak. Ezért törekedni kell arra, hogy a hálószobában (és azon kívül is) harmonikus legyen a kapcsolat.

Unalmas vagyok az ágyban?

A legtöbb ember a pornófilmekben látott élményekhez hasonlítja saját szexuális tudását, ami miatt tapasztalatlannak, esetlennek és „unalmasnak” érezheti magát. Fontos azonban kiemelni, hogy a tévében látott szex egy mesterséges aktus, aminek semmi köze a valósághoz – épp ezért, nem érdemes összehasonlítani magunkat a képernyőn látottakkal.

Rendbe lehet hozni a szexuális életet egy megcsalás után?

Nehéz, de nem lehetetlen! Időre, türelemre, bizalomra, valamint sok őszinte és mély beszélgetésre van szükség ahhoz, hogy egy megcsalás után a felek újból ki tudjanak teljesülni szexuálisan egymással. Azoknak, akiknek viszont ez sikerül, sokkal jobb és biztosabb kapcsolattal fognak rendelkezni, mint előtte – legalábbis a párterapeuták szerint.

Milyen gyakran kell(ene) szeretkeznünk?

Egy egészséges párkapcsolat nem(csak) a szex mennyiségén alapszik, épp ezért felelőtlenség lenne számokba bocsátkozni. A nők azután kezdenek szexuálisan is megnyílni, ha szeretve, megbecsülve és értékelve érzik magukat, míg a férfiaknak pont azért van szüksége az aktusra, hogy szeretve, megbecsülve és értékelve érezzék magukat.

Miért nem vagyok képes erekcióra?

A legtöbb férfi ezzel a kérdéssel kezdi a szexuálterapeutánál. Fontos tudni, hogy a legtöbbször semmilyen fizikai oka nincsen az erekciós problémáknak – a stressz, az idegesség, a szorongás és az önbizalom hiánya viszont orvosilag is bizonyítottan csökkenti a szexuális vágyat, ami miatt a fiatal és egészséges férfiak is szenvedhetnek libidóproblémákban.

Miért nem tudok elélvezni?

Az orgazmus elérésének hiánya a legtöbbször lelki okokra vezethető vissza (stressz, szorongás, félelem a teherbe eséstől, vaginizmus stb.), ám sok nő csak csiklói izgatással tud elélvezni, vaginális behatolással nem – épp ezért fontos, hogy időt szánj a tested megismerésére és kitapasztald, milyen módon tudsz örömhöz jutni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X