Főoldal > EGÉSZSÉG > A 10 legegészségesebb szakma

A 10 legegészségesebb szakma

egészségmunkahelywellness
0

Írta:

Naponta átlagosan nyolc órát, heti öt napot töltünk a munkahelyünkön – egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen körülmények között dolgozunk! Ha piszkos, zajos környezetben vagy rosszul világított helyiségben kell elvégezned a munkád, az rossz hatással van közérzetedre, hosszútávon pedig a fizikai és lelki egészségedre is. Nem véletlen, hogy a túlhajszoltság és a kimerültség okozta stressz […]

Naponta átlagosan nyolc órát, heti öt napot töltünk a munkahelyünkön – egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen körülmények között dolgozunk! Ha piszkos, zajos környezetben vagy rosszul világított helyiségben kell elvégezned a munkád, az rossz hatással van közérzetedre, hosszútávon pedig a fizikai és lelki egészségedre is.

0005484_2.jpg ()

Nem véletlen, hogy a túlhajszoltság és a kimerültség okozta stressz és depresszió a leggyakoribb mentális megbetegedések közé tartoznak. Ha nem akarsz kiégni, elfásulni, akkor fontos, hogy odafigyelj magadra a munkahelyeden is. Az alábbi gyakorlatok segítségével sokkal kellemesebben érezheted magad az irodában, és a teljesítményed is javulni fog.

  • Köztudott, hogy a számítógéppel végzett munka hosszú távon árt az egészégnek. Az egész napos görnyedéstől megfájdulhat a hátad, a kartámasz nélküli szék pedig az izületeidet terheli. Lehetőleg állítható magasságú széket használj, hogy a monitor szemeddel egy magasságban legyen! Ülj egyenes háttal, a kezed és a lábad helyezd a számítógéppel párhuzamosan, válladat engedd le, kézfejedet pedig lazán nyugtasd a billentyűzeten!
  • A monitor előtt végzett munkától bevörösödik, kiszárad a szemünk, ezért néha szándékosan is pislogj! Időnként nézz fel a képernyőről, egy percig pihentesd a szemed a lehető legtávolabbi ponton, majd tíz másodpercenként váltogasd a közelre és távolra nézést! Ezzel a kis tornával megelőzheted, hogy az állandó közelre fókuszálástól megromoljon a látásod.
  • Az egész napos egy helyben ülés miatt lelassul a lábadban a vérkeringés, ezáltal növekszik a visszérbetegségek, az érelmeszesedés, trombózis kialakulásának veszélye. Azoknak, akik egész nap a monitor előtt ülnek, a törvény óránként tíz perc pihenőidőt ír elő. Ezt mindenképpen használd is ki – állj fel, sétálj egy kicsit, mozgasd meg a válladat, és lazítsd ki a végtagjaidat!
  • A mozgásra a félórás ebédszünetben is hagyj egy kis időt, sétálj a levegőn pár percet, és a persze a lépcsőt használd lift helyett! Lehetőleg ne mindig a legközelebbi gyorsétteremben ebédelj – ma már szinte minden irodához tartozik egy jól felszerelt konyha, ahol megmelegítheted az otthonról hozott tápláló és egészséges ebéded.
  • Ha úgy érzed, minden összejött, és csak halmozódnak az elintéznivalók, ne ess pánikba! Ha már apróságok miatt is agyonstresszeled magad, akkor nemcsak neked lesz rosszabb, de a munkádat is nehezebben végzed majd. Hogy egy kicsit ellazulj, pár másodpercig lélegezz mélyeket, és idézz fel valami kellemes élményedet!

Bár a fenti trükkökkel hatékonyan csökkentheted a munkával járó ártalmakat, léteznek szakmák, amelyek egyes felmérések szerint egészségesebbek a többinél. Ha még pályaválasztás előtt állsz, vagy változtatnál, nem árt, ha ismered az alábbi tízes listát:

A 10 legegészségesebb szakma

0005484_1.jpg ()

  • szabadidőszervező
  • kiroprakttőr (csontkovács, hátgerincmasszázzsal foglalkozó szakember)
  • koreográfus
  • virágárus
  • masszázsterapeuta
  • táplálkozástudós
  • személyi edző
  • professzor, egyetemi tanár
  • futóedző
  • jógaoktató

Tudtad?
Az utóbbi időben számos vállalat felismerte, hogy a munkavállalók egészségi állapota számukra sem mellékes, hiszen az elégedett alkalmazottak jobb eredménnyel és többet dolgoznak, ugyanakkor kevesebbet vannak betegszabadságon. Éppen ezért jó néhány cég ma már saját konditermet tart fenn, rendszeres uszodázási és szaunázási lehetőséget, vagy akár orvosi, gyógytornászi és pszichológusi segítséget biztosít a dolgozóinak.
– Az egészséges munkahely megteremését az Európai Unió is támogatja, ezért létrehozták a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózatát (ENWHP) és az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségét (OSHA).  Ezen kezdeményezés hatására Magyarországon is több program indult, egy vállalat pedig minden évben megkapja az „Egészségbarát munkahely” címét.
– A munkahelyek egészségesebbé, komfortosabbá tételével ma már egy külön tudományág, az ergonómia foglalkozik.

Cikkünk az Ediets.com oldal írása nyomán készült.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X