Főoldal > EGÉSZSÉG > Frigiditás – Gátolt szexuális vágyak

Frigiditás – Gátolt szexuális vágyak

frigiditásszexualitás
0

Írta: and

Orgazmuszavar vagy frigiditás? Az orgazmus “hiánya” nem minden esetben jelent frigiditást. Sokszor csak annyiról van szó, hogy az illető nehezebben tud eljutni az orgazmusig – ezt hívják a szakemberek orgazmuszavarnak. Ma már a frigiditás kifejezés helyett, az „ISD (inhibited sexual desire)“ – azaz gátolt szexuális vágy -  megnevezés használatos, amely jobban kifejezi a jelenség lényegét. […]

Orgazmuszavar vagy frigiditás?

Az orgazmus “hiánya” nem minden esetben jelent frigiditást. Sokszor csak annyiról van szó, hogy az illető nehezebben tud eljutni az orgazmusig – ezt hívják a szakemberek orgazmuszavarnak. Ma már a frigiditás kifejezés helyett, az „ISD (inhibited sexual desire)“ – azaz gátolt szexuális vágy -  megnevezés használatos, amely jobban kifejezi a jelenség lényegét. Shere Hite, amerikai szociológusnő, a női szexualitásról készült  tanulmányában azt írja, hogy a nőknek csupán 30%-a jut el közösülés során rendszeresen az orgazmusig „a csikló kézzel történő közvetlen ingerlése nélkül.“  Kedvezőbb az arány, ha az aktushoz a csikló simogatása is társul.  Maszturbációval a nők több mint 90%-a képes orgazmushoz jutni. A tanulmány eredményét megerősíti a szexológus szakembereknek az a véleménye is, hogy csak az a nő frigid, aki semmilyen körülmények között, semmitől sem izgul fel. A szexuális vágy és az izgalom jelei: a hüvelyi nedvesedés és a vérbőség a nemi szervben. Ha mindez  erotikus fantáziálás, petting, önkielégítés stb. hatására beindul, akkor már nem tekinthető az illető frigidnek.

A vágy hiányától az élvezőképesség elvesztéséig

0006515_1.jpg ()

Az „elsődleges frigiditás“ azt jelenti, hogy valaki soha életében nem érzett nemi vágyat. Sem partnerével, sem önkielégítés során nem volt képes szexuális izgalmat átélni és eljutni az orgazmusig. Ez szerencsére  ritka. Az okok lelki tényezőkre vezethetők vissza. Az illető személyiségfejlődése, neveltetésének körülményei, esetleg gyermekkorban átélt negatív élmények meggátolhatják az egészséges szexuális viselkedés kialakulását. Az okok között szerepelhet még  a  nemiség és a férfiak iránti ellenérzés vagy önértékelési problémák is.
A “másodlagos  frigiditás” kifejezés ezzel szemben arra utal, hogy az illető valamilyen okból elveszíti korábbi élvezőképességét. A hétköznapi gondoktól kezdve mélylélektani okokig több tényező megzavarhatja a korábbi kiegyensúlyozott szexuális életet. Ez lehet például valamilyen megrendítő élmény, súlyos szerelmi csalódás, nem kívánt szexuális aktus stb. Súlyos depresszió is vezethet hosszantartó, de nem végleges frigiditáshoz. A szexológus szakemberek akkor tartják kórosnak a jelenséget, ha legalább egy évig fennáll a tünet.

Pszichésen teljesen egészséges nők is küzdhetnek szexuális zavarral. Például akkor, ha soha nem találkoztak még megfelelő szexuális kultúrájú partnerrel. Ez általában a korán kötött házasságokban élő, kevés szexuális tapasztalattal rendelkező nőkre igaz.

Mi okozhatja még a szexuális működés zavarát?

– bizonyos idegrendszeri – hátgerinc sérülések 
– egyes nőgyógyászati betegségek, gyulladások és gombás fertőzések is fájdalmassá tehetik a közösülést  és “blokkolhatják” a libidót
– befolyásolhatja az élvezőképességet az, hogy a havi ciklus éppen melyik szakaszában van – például a második felében fokozottabb az alhasi szervek vérátáramlása és könnyebben létrejön az izgalom 
– frigiditást eredményezhet a csikló fejlődési rendellenessége vagy ha nem korrigálódnak megfelelően a szülés során  kialakuló sérülések
– fiatal nőknél a még fejletlen medencestruktúra is hátráltathatja a kellő vérbőség létrejöttét
– bizonyos gyógyszerek, nyugtatók, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők stb. is kedvezőtlenül befolyásolhatják a  szexuális vágyat

Út a vágy fellángolásához

Ma már a szakemberek többsége elismeri, hogy a szexuális problémák – így a frigiditás – kialakulásában is fontos szerepet játszik az, ha a kapcsolat érzelmi minősége nem kielégítő. Ez  a nőket sokkal érzékenyebben érinti és a szexualitásukat is jelentősen befolyásolja. A vágy fellángolásához a partnerek közötti meghittségre és érzelmi biztonságra van szükség. Az őszinte, meghitt beszélgetések  szenvedéllyel tölthetik meg a párkapcsolatot. Az igazi szexuális kielégüléshez fizikai-, lelki – és szellemi ellazultság kell. Ahhoz, hogy a nő laza, és kellően felizgult állapotban legyen, a kapcsolatnak is jól kell működnie. A párkapcsolati konfliktus által előidézett szorongás vagy a partner iránti negatív érzések csökkenthetik a szexuális vágyat. Egyes szakemberek szerint a szorongás és a stressz megakadályozza a szexuális izgalomért felelős hormonok termelődését is. Ezeknek a hormonoknak a  hiányában a szexuális vágy is gátlás alá kerül.

Mit tehetsz még a siker érdekében?

0006515_2.jpg ()

– Ismerd meg a saját tested! Tanulmányozd nemi szerveid anatómiáját és azt, hogy különféle ingerekre, milyen választ ad a tested: milyen módon tudsz felizgulni és milyen élményeket élsz át.
– Az önkielégítés nem tiltott és nem szégyen! Kár a  szexuális problémáidért csak a partnert okolni. Kedvesedet csak akkor tudod irányítani, ha azt is tudod, hogy mi jó neked. 
– A nemi életet gyakorolni kell. Élvezni és élvezetet okozni a szexuális, párkapcsolati kultúra része. Olvass tájékoztató irodalmat sőt, még jobb ha professzionálisan elkészített felvilágosítófilmet tanulmányozol.
– Partnered úgy tud segíteni, ha alkalmazkodtok egymás igényeihez. Legyen hosszabb az előjáték: a masszírozás, simogatás segíthet ráhangolódni egymásra.
– Ne légy görcsös, irányítsd te az együttlétet! Fontos, hogy elmúljanak a szorongásaid és a gátlásaid. Engedd a dolgokat egyszerűen megtörténni.
– A gátolt szexuális vágy és az  orgazmuszavar szakember segítségével  gyógyítható. Sokat segíthet a pszichoterápia, párterápia vagy a  szexuális tanácsadás is.

Ne feledd: Saját tested ismerete, önismereted, nőiségedhez fűződő viszonyod, partnereddel kapcsolatos érzéseid és párkapcsolatod minősége együttesen befolyásolják a szexualitáshoz fűződő viszonyodat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X