Főoldal > EGÉSZSÉG > Mennyire vagy kreatív? Kézírásod elárulja!

Mennyire vagy kreatív? Kézírásod elárulja!

grafológiakreativitáswellness
0

Írta: and

A ’kreatív’ szó gyökere a latin ’creare’ kifejezés, mely annyit tesz: alkotni, teremteni, szülni, nemzeni. Az alkotóképesség tehát valami új létrehozásának tudománya, sok különböző személyiségvonás együttes eredménye. Bár különböző mértékben részesültünk a teremtés képességéből, a kreativitás mégis közös emberi tulajdonságunk. Nem is olyan régen őseink még az életüket köszönhették annak, ha hatékonyan tudtak alkalmazkodni állandóan […]

A ’kreatív’ szó gyökere a latin ’creare’ kifejezés, mely annyit tesz: alkotni, teremteni, szülni, nemzeni.
Az alkotóképesség tehát valami új létrehozásának tudománya, sok különböző személyiségvonás együttes eredménye. Bár különböző mértékben részesültünk a teremtés képességéből, a kreativitás mégis közös emberi tulajdonságunk. Nem is olyan régen őseink még az életüket köszönhették annak, ha hatékonyan tudtak alkalmazkodni állandóan változó környezetükhöz. Az óriási egyéni különbségek ellenére valamennyire tehát mindannyian kreatívak vagyunk: emberi fejlődésünk során erre a tulajdonságra szelektálódtunk.

És végre valami, amiben a nőiesség határozottan előny! A kíváncsiság, a könnyedség, a rugalmasság, a problémák iránti érzékenység, az alkalmazkodóképesség mind-mind feminin vonás, mely – a kutatók szerint – jellemzi az alkotó személyiséget. Emellett a „nőies” jobb agyfélteke is fontos szerepet kap, intuitív gondolkodása által, az új megoldások felfedezésében. Akárcsak az olyan – sokszor megmosolygott – tulajdonság, mint a naivitás: hiszen a kritika nélküli információgyűjtés is záloga a kreativitásnak. De nézzük, mindez hogyan fest a kézírásban!

A bekötött ékezet
Egy újabb kincset érő jel, mely legtöbbször csak szálka a lelkiismeretes magyartanárok szemében. Az ékezetek a fölső, azaz szellemi zónában laknak, grafológiai értelemben a gondolatokat jelképezik. Hivatalosan a betűtesttől külön, szépen szabályosan fölötte helyezkednek el. Nem így a kreatív ember kézírásában.

A bekötött ékezet a szellemi zónából indulva egy lendületes vonallal összenő a gyakorlati – azaz középső – zónában utána következő betűtesttel. Még hangsúlyosabb változatában a föntről induló ékezet megszakítás nélkül egészen az alsó zónáig hatol egy szuszra – sőt, onnan akár vissza is tér a középső zónába.
Mit jelent ez? A gondolat, ötlet: a szellem szülötte akadály nélkül, gördülékenyen, lendületesen talál utat magának a megvalósuláshoz, a gyakorlati életbe. Ez az ember remek ötleteit könnyedén valósítja meg.

0007214_1.jpg ()

Művészi képességeket jelez, ha a szellemi zónából kiinduló ötlet – energia – egészen az alsó zónáig – az ösztönök világába – jut, és onnan vissza. Az ilyen ékezetek gazdájának személyisége minden rezdülésével alkot, bármilyen hatás, élmény képes elindítani benne az ötletáradatot, melyet formába is tud önteni.

A változatos k betű
A kreativitás másik megbízható mutatója a kézírásban a k betű különböző kanyarítása. Két egyforma betű persze nem létezik, de ha jól megnézed, felfedezheted, hogy ezt az egyet hányféleképpen lehet írni: az alkotó ember egy oldalon képes 3-4 különböző változatot is produkálni. Írására általában is jellemzőek az egyéni, szokatlan, nem várt megoldások, különleges formák – éppoly kreatív itt, mint élete minden más területén.

0007214_2.jpg ()


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X