Főoldal > EGÉSZSÉG > Tartsd edzésben a memóriád!

Tartsd edzésben a memóriád!

memóriatréningwellness
0

Írta:

Hogyan fejleszthetjük az elménket? Milyen tevékenységek tesznek jót az agyunknak? Egyszerű a válasz: minden, ami változatosságot jelent. Például egy vizsgálat kimutatta, hogy a taxisofőrök, a zenészek és a nyelvtanárok agya (mivel memóriájukat folyamatosan használják térképek, kották és újabb szavak megismerésére) sokkal aktívabb, mint azoké, akik egyoldalú tevékenységet végeznek. Vagyis agyunk éppúgy reagál a teljesítményekre, ahogy […]

Hogyan fejleszthetjük az elménket? Milyen tevékenységek tesznek jót az agyunknak? Egyszerű a válasz: minden, ami változatosságot jelent. Például egy vizsgálat kimutatta, hogy a taxisofőrök, a zenészek és a nyelvtanárok agya (mivel memóriájukat folyamatosan használják térképek, kották és újabb szavak megismerésére) sokkal aktívabb, mint azoké, akik egyoldalú tevékenységet végeznek. Vagyis agyunk éppúgy reagál a teljesítményekre, ahogy az izmaink: ha csak egyféleképpen használjuk, a többi területen leáll a fejlődés. Az agynak tehát az a jó, ha minél több érzékszervet szólít meg, és egyidejűleg aktiválja az érzéseinket is. Például ha ezt a mondatot hangosan is felolvasod, kétszeresére nőtt az esélyed, hogy emlékezni fogsz rá. Hiszen az inger nemcsak a szemedre, hanem a füledre is hatott. Az agy teljesítőképességét ugyanis a szellemi aktivitás, a mozgás és a szociális kontaktus hármas egysége javítja leginkább.

Ahhoz, hogy szellemileg sokáig aktívak maradjunk, és idősebb korunkban is emlékezzünk rá, miért indultunk el a boltba, figyeljünk oda kicsit magunkra. Napközben pedig elég egy pohár víz, zöld tea, vagy végső soron egy csésze kávé (erről később), és a gondolataink máris szárnynak.

0013370_1.jpg ()

A cikk folytatásáért lapozd fel a Marie Claire szeptemberi számát…

Arról, hogy hogyan fejlesztheted a memóriád, a Marie Claire legfrissebb, szeptemberi számában olvashatsz! A magazin mellé most a 4 féle színű, divatos pénztárca közül válaszhatod ki a hozzád legjobban illőt!

0013370_2.jpg ()


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X