Főoldal > EGÉSZSÉG > Életveszélyes ételek? – Amit tudnod kell az ételallergiáról

Életveszélyes ételek? – Amit tudnod kell az ételallergiáról

diétafogyókúratáplálékallergia
0

Írta: and

Mi az allergia?Az allergiás reakció egy téged ért ingerre a tested által adott túlzottan erős válasz, ami a szervezetet károsítja. Létrejöttéhez elég pár perc, pár óra, de a reakció jelentkezhet egy vagy több nap múlva is. (Az allergiás reakcióban az immunrendszerben fontos szerepet betöltő ún. IgE immunglobulin is közreműködik.) Az allergiás reakciót kiváltó tényezőket allergéneknek nevezzük. Allergének […]

Mi az allergia?
Az allergiás reakció egy téged ért ingerre a tested által adott túlzottan erős válasz, ami a szervezetet károsítja. Létrejöttéhez elég pár perc, pár óra, de a reakció jelentkezhet egy vagy több nap múlva is. (Az allergiás reakcióban az immunrendszerben fontos szerepet betöltő ún. IgE immunglobulin is közreműködik.) Az allergiás reakciót kiváltó tényezőket allergéneknek nevezzük. Allergének például a fémek, gyógyszerek, pollenek, atkák, állati szőr és toll, élelmiszer-összetevők. A táplálékallergia a táplálék vagy a táplálék összetevői által kiváltott specifikus, reprodukálható (ismételten kiváltható) tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai

0015804_1.jpg ()

reakciók mutathatók ki. Minden élelmiszer kiválthat allergiás reakciót, hazánkban azonban a tej és a tojás okozza a legtöbb problémát.

Mi a keresztreakció?
Aki allergiás a tojásra, az gyakran baromfihús fogyasztása után is kellemetlen tüneteket tapasztal, míg a tejre allergiás ember a marhahúsra is allergiás lehet. Sőt! Aki bizonyos pollenre allergiás, az teljesen más jellegű növények fogyasztása után is allergiás reakciót tapasztalhat – ezt a jelenséget nevezzük keresztreakciónak. A fűpollenre allergiás emberben keresztreakció jöhet létre például görögdinnye, zöldborsó fogyasztásakor. Aki a parlagfű pollenjére allergiás, annál például a paradicsom, cukkini, banán válthat ki keresztreakciós tüneteket, a nyírfapollenre allergiás embernek az alma, körte, sárgarépa fogyasztása okozhat kellemetlen problémákat. A dió, mandula, mogyoró, kókuszdió egymásra adhatnak keresztreakciót hasonlóan a burgonyához, paradicsomhoz és a paprikához. Az allergiásoknak – különösen a táplálékallergiásoknak –  érdemes dietetikus segítségével tájékozódniuk arról, hogy milyen ételek okozhatnak nekik problémát!

Mit tehetsz, ha táplálékallergiád van?

 

  • Allergia esetén kerülnöd kell az allergénnel való érintkezést – táplálékallergia esetén elsősorban az allergént tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.
  • Ha dietetikus segítségével 1-2 éven keresztül teljesen kizárod a beteg allergént az étrendedből, akkor orvos vezetésével a későbbiekben akár újra fogyaszthatod a kérdéses élelmiszert.
  • Figyelj az élelmiszerek csomagolására! A leggyakoribb élelmiszer eredetű allergén anyagok a gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, tönköly és ezek változatai), a rákfélék, a tojás, a földimogyoró, a szójabab, a diófélék, a halak és az ezekből készült termékek. Ezek (és még néhány más allergén) jelenlétét a jelenleg hatályban lévő 19/2004 élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet módosításai alapján a termékek csomagolásán fel kell tüntetni! Ne feledd: a tejcukor emésztési zavara nem táplálékallergia, hanem táplálékintolerancia!
  • Konzultálj rendszeresen dietetikussal, ezzel a hiányállapot kialakulásának kockázatát is csökkentheted. Ilyen kockázati tényező lehet például az alacsony kalciumbevitel tejallergia esetén.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X