Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne engedj a decemberi stressznek!

Ne engedj a decemberi stressznek!

karácsonykészüléspihenéspörgésrelaxálásünnep
0

Írta:

Még csak december eleje van, de te már a karácsony miatt stresszelsz? Úgy érzed, már rég a karácsonyi ajándékokon és az ünnepi menün kellene gondolkodnod? Mielőtt végleg eluralkodna rajtad az ünnep előtti pánik, vegyél egy mély lélegzetet, és lazíts! Öt tippünk segít, hogy megálld a helyed a decemberi őrületben is! 1. Mindent a maga idejében!Már most […]

Még csak december eleje van, de te már a karácsony miatt stresszelsz? Úgy érzed, már rég a karácsonyi ajándékokon és az ünnepi menün kellene gondolkodnod? Mielőtt végleg eluralkodna rajtad az ünnep előtti pánik, vegyél egy mély lélegzetet, és lazíts! Öt tippünk segít, hogy megálld a helyed a decemberi őrületben is!

1. Mindent a maga idejében!
Már most azon izgulsz, hogy szentestére minden tökéletes legyen? December 24-én azonban mégis kiderül, hogy a nagymamának elfelejtettél ajándékot venni…Hogy ne legyen gondod az időbeosztással, listázd a teendőidet, és egyszerre mindig csak egy dologra koncentrálj! Ha étteremben ünnepelnél, akkor érdemes már hetekkel korábban asztalt foglalnod – a közkedvelt helyek ugyanis hamar betelnek. Ne felejts el időben bejelentkezni a fodrászhoz és kozmetikushoz sem! Néhány dolgot viszont bátran hagyhatsz az utolsó pár napra is: sem a karácsonyfát, sem az ünnepi menü hozzávalóit nem érdemes hetekkel karácsony előtt beszerezned!

0015823_1.jpg ()

2. Légy fitt az ünnepek előtt is!
Ahogy egyre hidegebbé vált az idő, ki-kihagytad a reggeli kocogást és egyre kevesebb kedved volt elindulni az edzőterembe is? Pedig éppen most, a karácsonyi nagy eszem-iszomok előtt nem szabad elhanyagolnod a mozgást! Ha nincs kedved a szokásos edzésformákhoz, akkor vesd bele magad a téli sportokba! Menj korcsolyázni, ha teheted, síelj, de legalább szánkózz és hógolyózz a gyerekekkel! Maradj decemberben is aktív – így nemcsak az ünnepek alatti hízást előzheted meg, de a fölösleges feszültséget is le tudod vezetni! 

3. Ajándékozz, de ésszel!
Te is azok közé tartozol, akik már koraősszel a karácsonyi meglepetéseken töprengenek, de mégis az ünnep előtti néhány napban, kutyafuttában veszik meg az ajándékokat? Ne akard a szeretteidet minden évben egyre drágább és különlegesebb ajándékokkal elkápráztatni! Ha egy kicsit odafigyelsz, tudni fogod, hogy a családod és a barátaid minek örülnének igazán – nem biztos, hogy a legértékesebb ajándékkal aratod majd a legnagyobb sikert! A távolabbi rokonokat, munkatársakat a szokásos kozmetikai csomagok helyett inkább kreatív ajándékkal lepd meg! Festhetsz üveget, készíthetsz faliképet szalvétatechnikával, de nagy örömet szerezhetsz egy saját készítésű, ízlésesen csomagolt süteménnyel is! Az otthon készített ajándékokkal a bevásárlóközpontok őrületétől is megkímélheted magad!

4. Hangolódj rá az ünnepre!
Hogy a hangulatod igazán ünnepi legyen, a környezetedet is varázsold meghitté: tegyél rendet magad körül, és takaríts ki jó alaposan! Advent első vasárnapjától kezdve bátran díszítheted az otthonodat adventi koszorúval, gyertyákkal, ablakdíszekkel, kültéri égősorral és fenyőágakkal! Ha van egy kis szabadidőd, próbálkozz a mézeskalácssütéssel! A tésztát hetekkel karácsony előtt is bekeverheted, és néhány napig az elkészült süteményeknek is puhulniuk kell – így a mézeskaláccsal a karácsony előtt utolsó napokban már nem lesz gondod. Néhány órányi pepecselés a tésztagyúrással, a formák szaggatásával és az elkészült mézeskalácsok díszítésével segíthet lelassulni egy kicsit - a mézeskalács megsütése egy elsüllyedt mesevilágba repít majd vissza!

5. Egy nap, ami csak rólad szól
Úgy érzed, végképp összecsaptak a fejed felett a hullámok, és legszívesebben itt hagynád a decemberi bolondok házát? Engedélyezz magadnak egy szabadnapot és feledkezz meg egy kicsit a munkahelyi feladataidról, az ünnep előtti elintéznivalókról! Zárkózz be a fürdőszobába, és végy egy jó forró fürdőt. A vízbe csepegtess nyugtató hatású levendula- vagy citromfűolajat! Miután kiáztattad magadból az aznapi stresszt, relaxálj! Feküdj le a földre, és lélegezz mélyeket  – figyelj oda, hogy az orrodon keresztül és a hasadban vedd a levegőt! Feszítsd meg minden izmodat, majd hagyd őket elernyedni, a gondolataidat pedig engedd szabadon csapongani! Egy 15-20 perces relaxáció felér négyórányi alvással is, így azonban még mindig marad több mint három órád, csak és kizárólag magadra!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X