Főoldal > EGÉSZSÉG > Így takaríts meg pénzt és energiát! – Ökotippek otthonra

Így takaríts meg pénzt és energiát! – Ökotippek otthonra

energiatakarékoskörnyezetvédelemökotippek
0

Írta:

Biztosan te is sokszor elgondolkodtál már azon, mit tehetnél a környezeted védelme érdekében, a környezettudatos életmód azonban sokszor túl körülményesnek és időigényesnek tűnik. Vajon hol találnál a lakóhelyed közelében szelektív hulladékgyűjtőt? És hogyan érnél be időben a munkahelyedre, ha az autódat biciklire cserélnéd? Kifogásokat keresni mindig kényelmesebb. Itt az ideje, hogy most tegyél is valamit! […]

Biztosan te is sokszor elgondolkodtál már azon, mit tehetnél a környezeted védelme érdekében, a környezettudatos életmód azonban sokszor túl körülményesnek és időigényesnek tűnik. Vajon hol találnál a lakóhelyed közelében szelektív hulladékgyűjtőt? És hogyan érnél be időben a munkahelyedre, ha az autódat biciklire cserélnéd?
Kifogásokat keresni mindig kényelmesebb. Itt az ideje, hogy most tegyél is valamit! Íme, néhány apró trükk, amivel egy kicsit „zöldebbé” varázsolhatod az otthonodat és környezetedet!

1. Vásárolj energiatakarékos háztartási gépeket!

A háztartások energiafelhasználásának több mint egyharmadát a nagyméretű berendezések (pl. mosógép, mosogatógép, hűtő) fogyasztása teszi ki. A gyártók ma már odafigyelnek arra, hogy a háztartási gépeik minél kevesebb áramot fogyasszanak, ezért ha mosógépet vagy frizsidert vásárolsz, mindig a legalacsonyabb energiaigényűt, vagyis az „A” kategóriásat válaszd! Lehet, hogy az áruházban egy kicsit mélyebben kell majd a pénztárcádba nyúlnod, hosszútávon azonban mindenképpen jól jársz – és persze ezzel a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárulsz! 
Tipp: Sok energiát megtakaríthatsz, és sok pénzt megspórolhatsz azzal is, ha tudatosan használod a gépeidet. Ha lehet, mindig 40 fokos programmal moss, az ételek újramelegítéséhez használd a mikrohullámú sütőt a villanytűzhely helyett!

0013785_1.jpg ()

2. Gyűjtsd szelektíven a pillepalackot!

Kartonszámra hordod haza az ásványvizet és a szénsavas üdítőket? Ezzel nem vagy ezzel egyedül – csak Magyarországon évi 1,2 milliárd pillepalack kerül a szemétre! Ma már szinte egyáltalán nem lehet betétdíjas üveget kapni, az eldobható műanyagpalackok pedig még évtizedek múlva sem bomlanak le.
Tipp: Ha nincs lehetőséged arra, hogy minden hulladékot szelektíven gyűjts, legalább a pillepalackokat ne dobd a kukába! Egyes településeken külön elszállítják ezeket, de ha elegendő mennyiség összegyűlt, akár te magad is elviheted a palackokat a legközelebbi feldolgozóba!

3. Felejtsd el az ingyenes zacskókat!

Sok szupermarketben osztogatnak ingyenes nejlon zacskókat – nem gondolva arra, hogy az egyszer használatos műanyag szatyrok hamarosan a szemétben kötnek majd ki. Tudtad, hogy a nem környezetbarát alapanyagokból készült nejlonzacskók lebomlásához 3-400 év szükséges? Valamivel jobb a helyzet, ha papírzacskót, vagy környezetbarát műanyagszatyrot használsz, bár ezek újrahasznosítása során szintén keletkeznek környezetszennyező anyagok. Tipp: A megoldás: bevásárláshoz mindig vászonból készült, vagy szőtt táskát, esetleg fonott kosarat vigyél magaddal! Ezek nemcsak tartósabbak és praktikusabbak a nejlonoknál, de esztétikusabbak is – különösen, ha a ruháddal színben harmonizáló táskát viselsz!

4. Kerüld az agyoncsomagolt termékeket!

Az előrecsomagolt árukkal nagyon sok szemét kerül az otthonodba. Sok fölösleges hulladék keletkezik a gyorséttermekben is. Egy-egy menühöz legalább kétszer annyi csomagolóanyagot használnak fel, mint amennyi szükséges lenne – így ezek az ételek nemcsak az egészségedre, de a környezetre is ártalmasak lehetnek! Még egy ok tehát, amiért érdemes lemondani az ízetlen hamburgerekről és a zsíros sült krumpliról!
Tipp: Az előrecsomagolt húsárukat és felvágottakat kérd a húspultnál, kimérve - így sokkal kevesebb szemetet viszel haza,  nem beszélve arról, hogy így valószínűleg sokkal frissebb terméket kapsz!  

5. Ne csak stand by üzemmódra kapcsolj!

Ugye milyen kényelmes esténként az ágyadból egy gombnyomással lekapcsolni a tévét vagy a hifit? Ilyenkor biztosan nem gondolsz arra, hogy a stand by üzemmódban hagyott készülékek mennyi felesleges energiát fogyasztanak!
Tipp: Ha nem akarsz lemondani a távirányító nyújtotta kényelemről, akkor szereltess a konnektorra időzítő kapcsolót – ez a kívánt időpontban lekapcsolja, majd visszakapcsolja az elektromos berendezéseket! Valóságos „energiafaló” az egész nap készenléti üzemmódban működő számítógép is – még akkor is, ha képernyőkímélőt használsz! Ha órákig nem ülsz le a gépedhez, akkor állítsd be egy időpontot, amikor magától lekapcsol majd!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X