Főoldal > EGÉSZSÉG > Egy alattomos női betegség: endometriózis

Egy alattomos női betegség: endometriózis

egészségendimetriózistest
0

Írta: and

A betegség neve a latin endometrium kifejezésből ered, ami nem más, mint a méh belsejét képező szövet neve. Ez a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. Normális körülmények között csak a méhben található, de a betegség során a méh nyálkahártyájához hasonló szövet kikerül a méh üregén kívülre is. Megtapadhat a hashártyán, hólyagalapon, petefészkeken, […]

A betegség neve a latin endometrium kifejezésből ered, ami nem más, mint a méh belsejét képező szövet neve. Ez a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. Normális körülmények között csak a méhben található, de a betegség során a méh nyálkahártyájához hasonló szövet kikerül a méh üregén kívülre is. Megtapadhat a hashártyán, hólyagalapon, petefészkeken, de távolabbi szerveken is előfordulhat, akár a belekben, a hasfalban, a bőrben, a tüdőben, sőt az agyban is. A rossz helyen lévő méh-nyálkahártya-szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menzeszhez közeledve megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, így különböző méretű tömlők alakulhatnak ki. Ezek a tömlők gyakran megrepednek, tartalmuk pedig szétkenődik. Így a betegség egyrészt továbbterjed, másrészt a tömlők tartalma a környező szervek között összenövéseket hoz létre, számos problémát, fájdalmat, sőt meddőséget okozva.

Rejtélyes okok

Jelenleg nem tudják, mi okozza a betegséget. Az endometriózis kialakulására több lehetséges magyarázat született. Az egyik legrégebbi elképzelés szerint úgy jöhet létre, hogy a lelökődő méh-nyálkahártya egy része nem távozik a méhszájon át a hüvely felé, hanem a petevezetőn keresztül a hasüregbe jut, és ott megtelepedik. Valószínű, hogy a betegség kialakulásában az adott egyén immunrendszerének működése is döntő szerepet játszik, hiszen a legtöbb nőnél bizonyos mennyiségű endometrium normálisan is bejut a hasüregbe, de azt az immunrendszer gyorsan „eltakarítja”. Ez a jól működő rendszer hibásodik meg az endometriózis során. Az biztos, hogy érdemes odafigyelni a családtagok panaszaira is, mert nem ritka a genetikai halmozódás egy családon belül. Ha egy nő édesanyja, testvére is e betegségtől szenved, hétszer nagyobb a kockázata, hogy nála is kialakul.

0022012_1.jpg ()

Bonyolult diagnózis

Mivel a tünetek gyakran jellegtelenek és sokféle betegségre utalhatnak, csakis orvosi vizsgálat után lehet diagnózist felállítani. Bár a csomók néha akkorára nőnek, hogy kézi vizsgálattal is tapinthatók, a szakemberek általában laparoszkópiás vizsgálatot javasolnak a teljes bizonyosság érdekében. Ez a hastükrözésnek is nevezett vizsgálat olyan altatásban végzett műtéti beavatkozás, melynek során egy kis metszésen keresztül optikai rendszerrel ellátott csövet vezetnek a hasüregbe. Így láthatóvá válik a vizsgált terület, esetünkben a belső nemi szervek. A műtét során nemcsak az endometriózisra, hanem a hasonló panaszokat okozó egyéb betegségekre is fény derülhet. A beavatkozást általában reggel végzik, a beteg délután már haza is mehet.

Kezelés

Sajnos a biztos gyógyulás útját még nem találták meg. Korábban a méh és a petefészkek eltávolítását tekintették az egyetlen lehetőségnek, de a kutatások szerint az esetek jelentős részében ennek ellenére vissza-
térhetnek a tünetek.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin októberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X