Főoldal > EGÉSZSÉG > Asztmás vagy? Ne lustulj el!

Asztmás vagy? Ne lustulj el!

asztmabetegséglégzésmozgássport
0

Írta:

Évekkel korábban azokat, akik asztmások voltak, minden mozgástól eltiltották, de az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már más a szakemberek véleménye. A közelmúltban a megfelelően kontrollált sportmozgás az asztma gyógykezelésének egyik kiegészítő elemévé vált. Persze nem mindegy, hogy mit, hogyan és mennyit sportolsz, ha asztmás vagy. Mire figyelj?Az asztmások számára nem ajánlott a nagyon intenzív, hosszú […]

Évekkel korábban azokat, akik asztmások voltak, minden mozgástól eltiltották, de az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már más a szakemberek véleménye. A közelmúltban a megfelelően kontrollált sportmozgás az asztma gyógykezelésének egyik kiegészítő elemévé vált. Persze nem mindegy, hogy mit, hogyan és mennyit sportolsz, ha asztmás vagy.

Mire figyelj?

Az asztmások számára nem ajánlott a nagyon intenzív, hosszú ideig tartó fizikai aktivitás, és az sem tesz jót, ha valaki ezzel a betegséggel a hideg, száraz levegőn sportol. Ellenkező esetben fulladás, erős köhögés jelentkezhet, mert az intenzív terhelés nagyon igénybe veszi a szervezetet. Ha asztmával küzdesz, sportolás közben létfontosságú a helyes légzés kialakítása: a gyógytorna segíthet a helyes légzés elsajátításában és az optimális légzésritmus kialakításában.

0022715_1.jpg ()

Mit sportolhatsz asztmával?

A rendszeresen alacsony intenzitás mellett történő sportolás erősíti a légzésben résztvevő izmokat. Asztmával lehet kocogni, úszni, biciklizni, túrázni, de fontos a mértékletesség betartása, és ha nehézkessé válik a légzés, azonnal abba kell hagyni a mozgást. A túrázás és gyaloglás javítja a szervezet élettani mutatóit, de az asztmával foglalkozó szakemberek az úszást tartják az egyik legkiválóbb sportágnak, mert ez a mozgásforma csökkentheti a hörgőszűkületet. A fizikai aktivitás hatására jobb lehet az asztmás beteg edzettségi állapota, javulhat állóképessége és légzésfunkciós értéke. 

Ne feledd: Ha érintett vagy, mielőtt bármilyen komoly mozgásformát kipróbálnál, feltétlenül kérd ki szakember tanácsát!

Mit nem javasolt sportolni?

Természetesen nem minden sport, illetve szabadidős tevékenység ajánlott az asztmával élők számára. Nem ajánlott pl. a magashegyi túrázás vagy a tengeri búvárkodás, mert az ilyen és hasonló sportágaknál számolni kell a környezeti levegőnyomás szervezetre gyakorolt hatásával.

Tudtad?
Az asztmában érintettek rendszeres ellenőrzést igényelnek, így negyedévente, félévente ajánlott felkeresni a szakorvost. Szerencsére ma már gyógyszertári forgalomban elérhetők olyan készítmények, amelyek segítségével zavartalanul sportolhat az asztmás beteg. Egy-egy készítmény kipróbálása előtt feltétlenül konzultálj szakemberrel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X