Főoldal > EGÉSZSÉG > Így spórolj tízezreket karácsonykor!

Így spórolj tízezreket karácsonykor!

ajándékételkarácsonypénzspórolásünnep
0

Írta:

Sajnos a nehéz gazdasági helyzet miatt idén szinte mindenki kénytelen volt meghúzni a nadrágszíjat: ne verd magad nagy költségekbe karácsonykor sem! Készíts személyes ajándékokat! Méregdrága elektronikai eszközök, borsos árú dísztárgyak és borok helyett idén karácsonykor ajándékozz saját készítésű meglepetéseket a szeretteidnek – így jóval kevesebb pénzt kell költened, mégis óriási örömet okozhatsz! Az ehető ajándékok […]

Sajnos a nehéz gazdasági helyzet miatt idén szinte mindenki kénytelen volt meghúzni a nadrágszíjat: ne verd magad nagy költségekbe karácsonykor sem!

Készíts személyes ajándékokat!

Méregdrága elektronikai eszközök, borsos árú dísztárgyak és borok helyett idén karácsonykor ajándékozz saját készítésű meglepetéseket a szeretteidnek – így jóval kevesebb pénzt kell költened, mégis óriási örömet okozhatsz! Az ehető ajándékok egészen biztosan nagy sikert aratnak majd: barátnőidnek, távolabbi rokonoknak süss muffint, mézeskalácsot vagy más édességet. A finomságokat díszítheted cukormázzal, olvasztott csokival és cukorgyöngyökkel, amelyekkel ünnepi motívumokat vagy a megajándékozott nevét is kirajzolhatod! Ha van rá időd, a szeretteidnek a süti mellé készíts pár üveg lekvárt vagy zselét déligyümölcsökből, sütőtökből vagy almából!
Tipp: a finom süteményekhez készíts különleges csomagolást – egy kartondobozt vonj be karácsonyi csomagolópapírral, majd díszítsd szaténszalagokkal, gyöngyökkel és apró fenyőágakkal!

Ne vidd túlzásba a dekorációt!

Nem kell vagyonokat költened karácsonyi dekorációra ahhoz, hogy a lakásodat ünnepi díszbe öltöztethesd: műfenyőből készített girlandok, csillogó ajtódíszek és égősorok vásárlása helyett menj ki a természetbe, és szedj néhány tobozt, makkot és vadgesztenyét! Ezekből némi kézügyességgel, na meg némi drót, fenyőág és szalag segítségével olcsó, mégis mutatós dekorációt készíthetsz!
Tipp: a karácsonyfa díszítésére sem kell sokat költened, ha veszel pár méter szaténszalagot, és sütsz mézeskalácsot! A karácsonyi formákra vágott tésztába még sütés előtt vágj lyukat az akasztónak, majd ha jól átsült, díszítsd színes vagy fehér cukormázzal! A szalagot vágd félméteres darabokra, majd köss belőlük masnikat, végül egy rövid dróttal rögzítsd őket a fa ágaihoz!

0022995_1.jpg ()

Állíts össze egyszerű és olcsó ünnepi menüt!

Ha idén jóval kevesebb pénzből gazdálkodhatsz, mint tavaly, egyszerű és olcsó ünnepi menüt állíts össze! Szerencsére számos olyan tradicionális karácsonyi étel van, amelyhez nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod: sült kacsa vagy töltött pulyka helyett készíts rántott vagy roston sült halfilét, köretnek készíts valamilyen pikáns salátát, vagy egy egyszerű burgonyapürét, amit feldobhatsz egy kevés bab-, lencse- vagy sütőtökös pürével! Így nem kell majd egész nap a konyhában rostokolnod, ráadásul a vacsoravendégeid is garantáltan dicsérni fogják az ételt!
Tipp: a legtöbb háziasszony karácsony után pár nappal rengeteg ételmaradékot dob ki – idén előzd meg a pazarlást, és tényleg csak annyi ételt és italt szerezz be, amennyi valóban szükséges!

Vásárolj okosan!

Mielőtt elindulsz beszerezni a karácsonyi vacsora alapanyagait, az italokat és az ajándékokat, írj pontos bevásárlólistát – ne hagyd, hogy elcsábítsanak a „kihagyhatatlan ajánlatok”, szigorúan tartsd magad a listához, csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van! Ha van egy kis időd, érdemes átböngészned a különböző üzletláncok prospektusait, és a legolcsóbb helyen megvásárolnod a termékeket!
Tipp: akár több ezer forintot is megspórolhatsz, ha interneten rendeled meg az ajándékokat vagy az egyéb karácsonyi kellékeket – a legtöbb cég ugyanis öt-tíz százalékos kedvezményt ad ilyen esetben! A kiszállítás vagy az átvétel dátumára azonban mindig figyelj oda, nehogy az ajándék később érkezzen meg, mint december 24-e! Arra is figyelj, hogy sok cég a különleges szolgáltatásokért (pl. 3 óra alatt kiszállít egy terméket) külön díjat számít fel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X