Főoldal > EGÉSZSÉG > Minél fiatalosabban nézel ki, annál tovább élsz!

Minél fiatalosabban nézel ki, annál tovább élsz!

egészségéletfiatal
0

Írta:

Egy tanulmány szerint azok, akik korukat meghazudtolóan fiatalnak néznek ki, tovább élnek. Dán kutatók mindezt egy 2001-ben végzett felmérésre alapozzák.  A nyolc évvel ezelőtti vizsgálatok során 1800 hetven év feletti ikerpáron végeztek fizikális és kognitív teszteket. Még arcukat is lefényképezték. Ezt követően három csoportnak mutatták meg a felvételeket, a csoportok tagjainak pedig meg kellett tippelniük […]

Egy tanulmány szerint azok, akik korukat meghazudtolóan fiatalnak néznek ki, tovább élnek. Dán kutatók mindezt egy 2001-ben végzett felmérésre alapozzák. 

A nyolc évvel ezelőtti vizsgálatok során 1800 hetven év feletti ikerpáron végeztek fizikális és kognitív teszteket. Még arcukat is lefényképezték. Ezt követően három csoportnak mutatták meg a felvételeket, a csoportok tagjainak pedig meg kellett tippelniük az ikerpárok korát. A kutatók ezután nyomon követték, hogy meddig élnek az ikrek.

A szakemberek arra jutottak, hogy azoknak, akik koruknál fiatalabbnak tűntek, sokkal nagyobb a hosszabb életre való esélyük – még az olyan tényezőket is figyelembe véve mint a nem és a környezeti hatások. Minél nagyobb volt az ikrek kinézete közötti eltérés, annál nagyobb volt annak az esélye, hogy az idősebbnek tűnő hal meg először. 

A kutatók mindennek lehetséges biológiai okát is feltárták: a fiatalabbnak tűnő embereknek hosszabbak telomerjeik, vagyis a DNS-nek azok a kulcsfontosságú szakaszai, amelyek az öregedéshez kapcsolódnak. A rövidebb telomerekkel bírók pedig vélemények szerint gyorsabban öregszenek. 

A dán kutatók szerint a külső alapján megbecsült életkor jó arra, hogy megjósolják a 70 év felettiek várható élettartamát.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X