Főoldal > EGÉSZSÉG > A herpesz elleni szer nem csökkenti a HIV-kockázatot

A herpesz elleni szer nem csökkenti a HIV-kockázatot

herpeszherpeszvírusHIV
0

Írta:

Az öt évig tartó követéses tanulmányban a seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói 3400-nál több olyan afrikai párt vizsgáltak, akik egyike HIV-fertőzött volt. Megállapították, hogy az utóbbiak közül azoknál, akik herpeszvírusra acyclovir nevű szert szedtek, nem volt kisebb a HIV-vírus továbbadásának kockázata, mint azoknál, akik hatóanyag nélküli tablettát kaptak. Az acyclovirt szedők körében 41 fertőzés fordult elő […]

Az öt évig tartó követéses tanulmányban a seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói 3400-nál több olyan afrikai párt vizsgáltak, akik egyike HIV-fertőzött volt. Megállapították, hogy az utóbbiak közül azoknál, akik herpeszvírusra acyclovir nevű szert szedtek, nem volt kisebb a HIV-vírus továbbadásának kockázata, mint azoknál, akik hatóanyag nélküli tablettát kaptak.

Az acyclovirt szedők körében 41 fertőzés fordult elő a követés időtartama alatt, a placebót szedők között pedig 43, ami nem szignifikáns különbség a kutatók szerint.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az acyclovir alkalmazása közben csökken a vérben a HIV-vírusok száma, ez azonban vélhetően nem befolyásolja az átadás kockázatát – állítják a szerzők.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X