Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő! A keringési rendszer betegségei miatt halnak meg a legtöbben!

Megdöbbentő! A keringési rendszer betegségei miatt halnak meg a legtöbben!

egészségkeringési rendszerszívinfarktus
0

Írta:

A közlemény szerint a halálozások száma csökkent ugyan Magyarországon, a halálokok összetételében azonban továbbra sincs jelentős változás. 2008-ban még mindig minden második ember halálát valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés okozta, ez pedig éppen a kétszerese a daganatos betegségek számának. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból az is kitűnik, hogy a nők jóval nagyobb veszélyben vannak e […]

A közlemény szerint a halálozások száma csökkent ugyan Magyarországon, a halálokok összetételében azonban továbbra sincs jelentős változás. 2008-ban még mindig minden második ember halálát valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés okozta, ez pedig éppen a kétszerese a daganatos betegségek számának. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból az is kitűnik, hogy a nők jóval nagyobb veszélyben vannak e tekintetben, különösen akkor, ha nem Nyugat-Magyarországon élnek. Összességében megállapítható, hogy a magyarok továbbra sem figyelnek eléggé a koleszterinszintjükre és a szívük egészségére.

Az OEFI és a Kardiológiai Intézet éppen ezért 2009 évelején kampányt indított, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségekre és a koleszterinproblémákra. Ezt követően most az OEFI először publikálja a legfrissebb KSH-adatokat a halálozási okokról, és ebből kiderül, hogy jelentős változás a szív- és érrendszeri betegségek és az ebből eredő halálozások területén egyelőre nem történt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a globális halálokok listáját is, így Magyarország nincs egyedülálló helyzetben. Becslések szerint évente 17,5 millió ember veszti életét ezek következtében, azaz az összes halálozás 30 százaléka mögött kardiovaszkuláris problémák állnak. Az előrejelzések alapján ez a helyzet várhatóan a jövőben sem fog változni, s 2015-re ez a halálozási szám 20 millióra fog emelkedni.

A Magyarországra vonatkozó statisztika még sötétebb: a KSH adatai szerint 2008-ban is a halálesetek 50 százalékáért volt felelős ez a betegségcsoport. Annak ellenére, hogy abban az évben közel 3000-rel kevesebb halálozást jegyeztek fel (130 027 eset), mint egy évvel korábban (132 938 eset), a vezető halálokok aránya nem csökkent. A “toplista” élén továbbra is a szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegségek állnak, amelyek 64 749 áldozatot követeltek (2007-ben 66 547-et), és ezzel arányuk még mindig 50 százalék körüli. Ezt a csoportot követi a daganatos megbetegedések csoportja, amely tavaly a halálozások 24,7 százalékát okozta.

A nők körében még rosszabb az arány, hiszen a 2008-ban elhunyt 63 758 nő 55 százaléka valamilyen keringési rendszert érintő probléma következtében halt meg (a férfiak körében ez az arány 44 százalék volt). A két nem között jelentős különbségek mutatkoznak az egyes korosztályok veszélyeztetettségét tekintve is. A férfiaknál az 50 és 54 év közötti korosztály jelenti a rizikó hirtelen növekedését.

Az OEFI felhívja a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint. Gábor Edina főigazgató szerint a halálozási listák megváltoztatásához a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására lenne szükség, amelynek nyomán az emberek jobban odafigyelnének a táplálkozásra – ami leginkább felelős a magas koleszterinszintért – a dohányzásra, a magas vérnyomás megelőzésére és a rendszeres testmozgásra.

Ma Magyarországon majd minden második embernek magas a koleszterinszintje. Ennek ismeretében elgondolkodtató, hogy mégis a felnőttek háromnegyede soha nem méreti a koleszterinszintjét és nem tudja, hogy mi tekinthető egészséges, normál értéknek – hangsúlyozta a főigazgató.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X