Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 rossz szokás, ami 12 évet öregít

4 rossz szokás, ami 12 évet öregít

bőregészségöregedés
0

Írta:

Az egészségesebb életmódra váltás fontosságára rámutató tanulmányban mintegy 5 ezer brit felnőtt egészségét követték nyomon húsz éven át. Mind a négy rossz szokással 314 ember élt együtt a vizsgált csoportban, közülük 91, azaz 29 százalékuk halt meg a felmérés időtartama alatt. A legegészségesebb csoportba került 387 önkéntesnek – akik egyik rossz szokást sem követték – […]

Az egészségesebb életmódra váltás fontosságára rámutató tanulmányban mintegy 5 ezer brit felnőtt egészségét követték nyomon húsz éven át.

Mind a négy rossz szokással 314 ember élt együtt a vizsgált csoportban, közülük 91, azaz 29 százalékuk halt meg a felmérés időtartama alatt. A legegészségesebb csoportba került 387 önkéntesnek – akik egyik rossz szokást sem követték – ugyanakkor csupán 8 százaléka (32 ember) hunyt el.

A kockázatos szokások közé került a vizsgálatban: a dohányzás; a férfiaknál napi három, a nőknél napi két adagnál több alkoholos ital; heti két óránál kevesebb fizikai aktivitás; valamint az, ha naponta kevesebb mint három alkalommal evett valaki gyümölcsöt vagy zöldséget.

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány adatai szerint a rossz szokások együttesen jelentős mértékben növelték a halálozás kockázatát, és az érintett emberek 12 évvel idősebbnek tűntek, mint a legegészségesebben élő csoportba sorolt társaik. Mint Elisabeth Kvaavik kutatásvezető, az Oslói Egyetem munkatársa elmondta, az utóbbi csoportba olyan emberek kerültek be, akik soha nem dohányoztak vagy leszoktak róla, antialkoholisták voltak – vagy napi két (nők), illetve három (férfiak) pohár szeszes italnál kevesebbet ittak -, hetente két óránál több fizikai aktivitást végeztek, és naponta legalább háromszor ettek zöldséget vagy gyümölcsöt.
 
Kvaavik úgy véli, hogy ezek a feltételek nem számítanak különlegesnek, a legtöbb ember alkalmazni tudná. Például egy sárgarépa, egy alma és egy pohár friss narancslé elfogyasztása egy nap alatt már megfelel a tanulmányban alkalmazott kritériumnak.
 
A felmérésben szereplő 4886 ember 18 évesnél idősebb volt – átlagéletkoruk 44 év -, véletlenszerűen választották ki őket egy nagyszabású brit egészségügyi tanulmány résztvevői közül.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X