Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 jó tanács tavaszi nagytakarításhoz

6 jó tanács tavaszi nagytakarításhoz

egészségnagytakarítástavasz
0

Írta: and

1. Ellenőrizd a párnákat A különböző hajpakolások és testápolók könnyen beszívódnak a párna illetve a matrac szöveteibe, ahol már egy év használat után is könnyen megtelepednek a baktériumok, és allergiát okozó poratkák. Tippünk: Használj speciális párnavédő huzatot, amellyel meghosszabbíthatod párnáid élettartamát. 2. Ha kell, cseréld le a matracot Gyakran küzdesz alvásproblémákkal? Egy jó matrac 9-10 […]

1. Ellenőrizd a párnákat

A különböző hajpakolások és testápolók könnyen beszívódnak a párna illetve a matrac szöveteibe, ahol már egy év használat után is könnyen megtelepednek a baktériumok, és allergiát okozó poratkák.
Tippünk: Használj speciális párnavédő huzatot, amellyel meghosszabbíthatod párnáid élettartamát.

0024819_1.jpg ()2. Ha kell, cseréld le a matracot

Gyakran küzdesz alvásproblémákkal? Egy jó matrac 9-10 évig is jó szolgálatot tesz, de a legjobb, ha a sajátodat 5-7 év után lecseréled. Az oklahomai egyetem tanulmánya szerint, azok, akik 5-7 évente új matracot vesznek, sokkal jobban alszanak, és nincsenek hátpanaszaik.
Tippünk:

3. Dobd ki a lejárt szavatosságú gyógyszereket!

Tesztekkel bizonyították, hogy a legtöbb gyógyszer és táplálék-kiegészítő három évig őrzi meg a szavatosságát, ha hűvös, száraz helyen tárolják őket.
Tippünk: Az is előfordulhat, hogy a termék legalább egy évig a raktár polcán várakozott, ezért a vásárlástól számítva két év után válj meg a tablettáktól – főleg akkor, ha nincs rajtuk lejárati dátum.

4. Nézd át a konyhai eszközeidet! 

A konyhai eszközök közül kiemelt figyelmet érdemelnek a fából készült termékek, mint pl. a vágódeszka. Ha nem használod elég higiénikusan, akkor a rések között könnyen megtelepedhetnek a coli baktériumok vagy a szalmonelláért felelős kórokozók.
Tippünk: A vágódeszkákat minden használat után alaposan tisztítsd meg: mosd el mosogatószerrel, majd öblítsd le forró vízzel. Keverj össze ecetet egy kis vízzel és áztasd bele a deszkát öt percre. Utána öblítsd el, tiszta törlőkendővel töröld át és alaposan szárítsd ki.

5. Vegyél új fogkefét

A fogorvosok ajánlása szerint legalább 3-4 havonta cserélni kell a fogkeféket, mert a sörték hamar elkopnak, így nem lehet velük alaposan megtisztítani a fogakat. Ha nem figyelsz a szálak tisztántartására, a rések között számos kórokozó telepedhet meg. 
Tippünk: Az új fogkefe mellé szerezz be fogselymet is, amellyel azokról a helyekről is el tudod távolítani a lepedéket, ahová már a fogkefe feje nem ér el. 

6. Újítsd meg a sminkkészleted! 

A szemspirál, a szemceruza és a szemfestékek többszörösen ki vannak téve a baktériumok támadásának. Fél évig tartó, mindennapos használat után a termékek veszítenek tartósságukból, így alaposan gondold át, hogy meddig őrizgetsz egy-egy darabot.
Tippünk: A folyékony készítmények, amelyek nem érintkeznek a szemmel – például az alapozó – két évig használható. Az ajakrúzsokat és a szájfényeket úgy állítják elő, hogy legalább három évig megőrizzék a szavatosságukat, így azokat elég ritkábban cserélned.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X