Főoldal > EGÉSZSÉG > A depressziós felnőttek többet dohányoznak

A depressziós felnőttek többet dohányoznak

depressziódohányzásegészségfelnőtt
0

Írta:

A húsz év fölötti, depresszióval küzdő emberek 43 százaléka cigarettázik, míg a nem depressziós felnőtteknek 22 százaléka, derült ki az Egyesült Államok országos egészségügyi statisztikai rendszeréből származó adatok felhasználásával készült elemzésből. A most ismertetett jelentést Laura Pratt és Debra Brody, a központ szakértői készítették. A jelenség a 40 és 54 év közötti férfiak, valamint a […]

A húsz év fölötti, depresszióval küzdő emberek 43 százaléka cigarettázik, míg a nem depressziós felnőtteknek 22 százaléka, derült ki az Egyesült Államok országos egészségügyi statisztikai rendszeréből származó adatok felhasználásával készült elemzésből. A most ismertetett jelentést Laura Pratt és Debra Brody, a központ szakértői készítették.

A jelenség a 40 és 54 év közötti férfiak, valamint a 20 és 39 év közötti nők körében volt a leginkább egyértelmű. A férfiaknál a 40-54 éves korosztályban a depresszióval élőknek több mint fele dohányzott, míg az ilyen problémával nem küzdőknek kevesebb mint negyede. A nőknél a 20-39 éves korcsoportban 50, illetve 21 százalék volt az arány.

Tíz depressziós ember közül három napi egy doboz cigarettánál többet szívott, ez csaknem duplája annak a mennyiségnek, melyet a nem depressziós dohányosok szívtak el naponta. Az ébredést követő öt percen belül rágyújtott a depressziós emberek 51 százaléka, míg a nem depressziós dohányosoknak 30 százaléka.
 
A depresszió tünetei között van az alvási és étkezési szokásokban történt változás, a csökkent nemi vágy és állandósult fáradtság, valamint az értéktelenség érzése és a bűntudat.

A dohányzó amerikai felnőttek száma négy évtized alatt felére csökkent, ám még most is minden ötödik amerikai cigarettázik.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X