Főoldal > EGÉSZSÉG > Chip mutatja ki a vérben keringő ráksejteket

Chip mutatja ki a vérben keringő ráksejteket

chipegészségráksejtvérkeringés
0

Írta:

Az amerikai kutatók újonnan kifejlesztett tesztjüket húsz prosztatarákos férfi vérmintáin próbálták ki. A vérben keringő tumorsejteket találtak olyan pácienseknél, akiknek áttét nélküli daganata volt, és olyanoknál is, akiknek  dülmirigyeit három hónappal korábban eltávolították. Mint Sunitha Nagrath kutatásvezető hangsúlyozta, e betegcsoportoknál általában nem számítanak vérben keringő, ezáltal áttétképzésre alkalmas tumorsejtek jelenlétére, tehát ha mégis felbukkannak, az igen […]

Az amerikai kutatók újonnan kifejlesztett tesztjüket húsz prosztatarákos férfi vérmintáin próbálták ki.

A vérben keringő tumorsejteket találtak olyan pácienseknél, akiknek áttét nélküli daganata volt, és olyanoknál is, akiknek  dülmirigyeit három hónappal korábban eltávolították. Mint Sunitha Nagrath kutatásvezető hangsúlyozta, e betegcsoportoknál általában nem számítanak vérben keringő, ezáltal áttétképzésre alkalmas tumorsejtek jelenlétére, tehát ha mégis felbukkannak, az igen fontos információ a páciensek kockázatáról.

Az Amerikai Rákkutatási Szövetség találkozóján elmondta, csoportja követi a páciensek állapotát, hogy megállapítsák, visszatér-e a daganat azoknál, akiknek vérében az új teszttel tumorsejteket találtak. Felhívta a figyelmet arra, hogy tesztjük igen érzékeny, egy rákos betegtől vett teáskanálnyi vérből 200 keringő sejtet képes kimutatni.

A prosztatarák általában lassan növekszik, ám a daganat egyes típusai agresszívabbak, ezért az orvosok nem biztosak benne, hogy az adott páciensnél mekkora kockázatot jelent, ha nem műtik meg a diagnózist követően.

A vizsgálat során a prosztataműtétet követőn egy és kilenc nap elteltével vettek vérmintát, majd három hónap után megismételték azt. A páciensek 42 százalékánál találtak a vérben tumorsejteket, közülük 64 százaléknak előrehaladott prosztatarákja volt. 

A kutató szerint egy egyszerű vérteszttel akár minden nap ellenőrizni lehetne, miként változik a daganat genotípusa, megjelennek-e bizonyos genetikai mutációk.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X