Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 jótanács a hosszú életért

9 jótanács a hosszú életért

egészségélet
0

Írta: and

A kutatások szerint négy tényező befolyásolja leginkább az élet hosszát: a dohányzás, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a testmozgás hiánya. Ezek együttesen 12 évvel rövidíthetik le az élettartamot. Ha odafigyelsz, könnyedén megszabadulhatsz az egészségre káros hatásoktól, és sokáig fiatalos és egészséges maradhatsz. 1. Ne edd túl magad! Ha 100 évig szeretnél […]

A kutatások szerint négy tényező befolyásolja leginkább az élet hosszát: a dohányzás, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a testmozgás hiánya. Ezek együttesen 12 évvel rövidíthetik le az élettartamot. Ha odafigyelsz, könnyedén megszabadulhatsz az egészségre káros hatásoktól, és sokáig fiatalos és egészséges maradhatsz.

1. Ne edd túl magad!

Ha 100 évig szeretnél élni, akkor ne edd magad degeszre minden étkezéskor. A legidősebb japán ember titka, hogy abbahagyja a falatozást, amikor 80%-osan tele érzi a gyomrát. A kutatások szerint, aki kevesebbet eszik, az lassabban öregszik. A kalóriabevitel korlátozása ugyanis csökkenti a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyiségét, amelyek lassítják az anyagcserét, és gyorsítják az öregedés folyamatát.

2. Szexelj eleget!

A kielégítő szexuális élet igazán fontos, hiszen heti 2-3 szeretkezés három évvel növelheti meg az élettartamot! Ilyenkor felszabadulnak a boldogsághormonok, csökken a stressz szintje, nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érzed magad az összebújás után. Emellett a tested is dolgozik: 30 percnyi futásnak megfelelő kalóriát égethetsz el. A rendszeres szex csökkenti a vérnyomást, javítja az alvás minőségét, erősíti a szívet és az immunrendszert. Kell ennél több indok?

3. Kapcsold ki a tévét!

A készülék előtt töltött idő komoly károkat okozhat az egészségedben. Egy vizsgálat szerint azok, akik négy órán át nézték a televíziót, 46%-kal nagyobb valószínűséggel előbb halnak meg, mint azok, akik kevesebb, mint két órán keresztül tévéztek. Minden további megkezdett tévénézős óra 11%-kal növeli a korai halál, 18%-kal pedig a szívbetegségben elhalálozás okát.

4. Vigyázz a napozással! 

A napfény sajnos nem csak abban segít, hogy tökéletesen barna légy, de akár bőrrákot is okozhat, öregíti és ráncosítja a bőrt. Használj rendszeresen magas fényvédő faktorú naptejet az arcodon, a karodon, a mellkasodon és a nyakadon is, hogy védd a fiatal, vékony, érzékeny bőrfelületeket.

 

 5. Barátkozz! 

A kutatások szerint a szívbetegségek kialakulásán ak ko ckázata nagyobb azoknál, akiket nem vesz körül a család vagy a barátok. A magány gyulladásokat okozhat a szervezetben, és az egyébként egészséges életmódot folytató embereknél is kialakulhat a magas koleszterinszint, vagy a szívroham. A magány magas kockázati tényezőt jelent az idősebb embereknél, mert ők egyébként is hajlamosabbak a depresszióra.

0025318_1.jpg ()

 

 

 

 

 

6. Mértékkel az alkohollal! 
Azoknak a nőknek, akik napi két vagy több pohár italt fogyasztanak el, könnyen súlyproblémáik lehetnek, hiszen az alkohol rengeteg cukrot és üres kalóriát tartalmaz. Próbáld meg visszafogni az italfogyasztást, és ha koccintasz, igyekezz jó minőségű italt fogyasztani, de abból is keveset.

7. Fogyassz gyümölcsöket és zöldségeket!

Naponta egyél meg legalább három adag gyümölcsöt és zöldséget. Így feltöltöd a szervezeted rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztása 76%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, illetve szerepet játszik a mellrák kialakulásának megelőzésében is. Az antioxidánsok belülről tüntetik el a ráncokat, és semlegesítik a szabadgyököket.

8. Mozogj rendszeresen!

A napi testmozgás a fiatalság egyik forrása. Egy vizsgálat megállapította, hogy a rendszeresen végzett, magas intenzitású testmozgás négy évet adhat az élettartamodhoz. Ennek oka a mozgás jó hatással van a szívre, az agyműködésre és az anyagcserére. Próbálj meg naponta legalább 30 percet sportolni, így csökkentheted a szívproblémák kialakulásának kockázatát.

9. Ne dohányozz!

Szokj le a dohányzásról! Egy rendszeresen dohányzó nő élettartamát 6-8 évvel rövidítheti meg a cigaretta! Tudd, hogy sosem késő letenni a cigit, ezáltal javítható a szív, az erek és a tüdő állapota is, és a tüdőrák kialakulásának kockázata is csökken.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X