Főoldal > EGÉSZSÉG > Az olaszok tudják, mi a hosszú élet titka

Az olaszok tudják, mi a hosszú élet titka

hosszú életToscana
0

Írta:

Idősek ülnek a főtér padjain, idősek beszélgetnek a presszó teraszán, idősek sétálnak az utcákon: a toscanai San Quiricóban akármerre nézünk, nyolcvanöt év felettiek köszönnek vissza. Az öregek városának hívják ezt az alig két és félezres közösséget Siena közelében, ahol 123 a nyolcvanöt év felettiek száma. Az utóbbi nyolc évben 40 százalékkal nőtt az arányuk. Egyedül […]

Idősek ülnek a főtér padjain, idősek beszélgetnek a presszó teraszán, idősek sétálnak az utcákon: a toscanai San Quiricóban akármerre nézünk, nyolcvanöt év felettiek köszönnek vissza. Az öregek városának hívják ezt az alig két és félezres közösséget Siena közelében, ahol 123 a nyolcvanöt év felettiek száma. Az utóbbi nyolc évben 40 százalékkal nőtt az arányuk. Egyedül az öregek otthona hiányzik San Quiricóból.

“Nincs rá szükség. Az idősek megszokott környezetükben érzik jól magukat, és akkor, ha elfoglaltságuk van. Nálunk mindenki saját veteményeskertjében dolgozik, akinek nincsen, annak mi adunk ingyen földet, ahol ültethet, kapálhat” – magyarázta szociális politikáját a polgármester Roberto Rappuoli.

Az önkormányzat tulajdonában levő 250 olajfát is a saját kert nélküli idősek gondozzák. Az olajbogyót leszedik, elviszik sajtolni: a kiváló minőségű extraszűz olaj az övék, ezt öntik ebédkor a friss salátára. “Az időseknek így adunk életcélt. San Quiricóban nem érzik haszontalannak magukat” – hangoztatta a kisváros 39 éves első embere, aki természetesen itt szeretne megöregedni.

Olaszországban a nyolcvanasok aránya 5,6 %. Toscanában 7 %. Sienában és környékén 8%, és a legtöbb nyolcvan feletti San Quiricóban él. Akár az olajfaművelésben rejlik a titok, akár nem, tény, hogy San Quirico az Unesco által a világörökség részének nyilvánított Val d’Orcia gyönyörű völgyében fekszik. A főtéri presszóban az öregek Brunello vörösbort isznak, a város parkját 1500-ban Michelangelo tanítványa, Diomede Leoni tervezte.
 
Persze San Quiricóban is vannak segítségre szoruló idősek: 34 személynek viszik lakásra az ebédet, és a helyi szociális munkások napi három órát foglalkoznak velük a takarítástól a sétáltatásig.

Hogy a titok vajon a klímában, a táplálkozásban vagy a génekben rejlik-e, arra a helyiek nem keresik a választ. Az Európában a leghosszabb várható életkorral büszkélkedő olaszok (férfiak 78,8, nők 84) válaszkeresés helyett élvezik az életet. A szardíniai Ovodda csupa kilencven és száz év feletti lakosa is, akik Itália és a világ legidősebb falujában élnek- kiváló egészségben.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X