Főoldal > EGÉSZSÉG > Szép álmokat! – tuti tippek a nyugodt alvásért

Szép álmokat! – tuti tippek a nyugodt alvásért

alvásalvászavarmozgásstresszkezelés
0

Írta: and

Problémák és megoldások Nem véletlen, hogy életünk csaknem egyharmadát alvással töltjük, az alvás ugyanis olyan alapvető létszükséglet, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan nézzünk szembe a mindennapok kihívásaival. Éppen ezért az elalvási nehézségek, alvászavarok, álmatlanság nem csak kellemetlen, de teljesítőképességünkre is negatív hatással van. Az emberek viszonylag nagy százalékát érintő alvási problémák okai éppen annyira keresendők […]

Problémák és megoldások

Nem véletlen, hogy életünk csaknem egyharmadát alvással töltjük, az alvás ugyanis olyan alapvető létszükséglet, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan nézzünk szembe a mindennapok kihívásaival. Éppen ezért az elalvási nehézségek, alvászavarok, álmatlanság nem csak kellemetlen, de teljesítőképességünkre is negatív hatással van.

Az emberek viszonylag nagy százalékát érintő alvási problémák okai éppen annyira keresendők a külső környezetben, amennyire személyes állapotunkban, élethelyzetünkben. Az időjárás, a zaj, a túl világos vagy éppen túl meleg szoba, a horkoló partner vagy egy kényelmetlen ágy mind-mind az elalvást nehezítő külső körülmények lehetnek. Ugyanakkor az állandó stressz, a nehéz ételek, a későn elfogyasztott kávé, a nikotin, a betegségek, depresszió és zaklatott gondolatok személyes okokként akadályozhatják a nyugodt alvás lehetőségét.

shutterstock_62564221.jpg ()Életmódbeli változtatással és néhány hasznos elalvást segítő tippel azonban orvosolhatjuk a problémát, hogy másnap kipihenten, frissen ébredhessünk. A legfontosabb talán, hogy ne csak a helyes ételeket, de ezek elfogyasztásának időpontját is gondosan válasszuk meg. Hat, de legkésőbb hét óra után lehetőleg ne együnk már semmit, a vacsora pedig mindenképpen könnyű, nem megterhelő ételekből álljon. Kerüljük tehát a zsíros, nehéz húsételeket, helyette levest, halat, krumplit vagy zöldségeket együnk. Reggelire fogyasszunk tápláló müzlit, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű pékárukat. Ajánlatos a vacsora és az elalvás között legalább 2-3 óra szünetet beiktatni.

A sport és a mozgás nem csak izmainkra, kondíciónkra van pozitív hatással, de erősíti az immunrendszert és a vérkeringést is. A lefekvés előtti lazító, levezető torna pedig a nyugodt, egészséges alvásra lehet jótékony hatással.

A stressz kezelése

Az emberek többsége alapvetően hajlamos az aznap felmerült, nyomasztó problémákat az ágyban is tovább elemezni. Ez pedig ébren tart. Igyekezzünk tehát elalvás előtt ellazulni, elengedni a nap nehézségeit, megszabadulni az aggasztó érzésektől, gondolatoktól.

Kapcsoljuk ki telefonunkat estére, ahogyan a hálószobában található többi elektronikus eszközt is húzzuk ki, állítsuk le. Tévézés helyett inkább olvassunk lefekvés előtt, és lehetőleg ne ilyenkorra időzítsük a kényes problémák, nézeteltérések megbeszélését párunkkal. A kényelmes ágy és a hozzá passzoló, megfelelő matrac szintén elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

Néhány egyszerű tipp:

1. Elalvás előtt vegyünk forró zuhanyt vagy fürdővizünkhöz adjunk egy kevés nyugtató hatású kamillát, levendulát vagy citromfüvet.
2. Alkalmazhatjuk a meleg, mézes tej ivásának klasszikus, mégis hatásos módszerét is.

3.A különböző aromaterápiák szintén elősegíthetik a nyugodt alvást: az orbáncfű, a macskagyökér vagy a komló alvást segítő hatása évszázadok óta közismert.

4. Sokat segíthet az is, ha természetes anyagokból készült kefével végigmasszírozzuk teljes testfelületünket, a külső részektől haladva szívünk irányába.

Számos módszer közül választhatunk tehát, ha szeretnénk megkönnyíteni az elalvást és gondoskodni a teljes értékű mindennapokhoz elengedhetetlen igazi, pihentető alvásról.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X