Főoldal > EGÉSZSÉG > Új év, új élet? – Fogadalmak újrakezdőknek

Új év, új élet? – Fogadalmak újrakezdőknek

célkitűzésfogadalomkitartásszigorúságterv
0

Írta: and

Csak olyan fogadalmat tegyél, amely belülről fakad! Fogadalmat bármikor tehetünk, amikor elégedetlenek vagyunk az életünkkel, de az új év kezdete magában rejti az újrakezdés ígéretét, a változás lehetőségét. Ilyenkor sokan végiggondoljuk, hogy mit értünk el az elmúlt évben, és mi az, amit szeretnénk másképp csinálni a következőben. A legfontosabb, amikor megteszed az új évi fogadalmat, […]

Csak olyan fogadalmat tegyél, amely belülről fakad!

Fogadalmat bármikor tehetünk, amikor elégedetlenek vagyunk az életünkkel, de az új év kezdete magában rejti az újrakezdés ígéretét, a változás lehetőségét. Ilyenkor sokan végiggondoljuk, hogy mit értünk el az elmúlt évben, és mi az, amit szeretnénk másképp csinálni a következőben. A legfontosabb, amikor megteszed az új évi fogadalmat, hogy az ne olyasmi legyen, amit valaki más tanácsára fogadsz meg. Ha azért akarsz kevesebb ruhát vásárolni, mert a barátnőd szerint túl sokat költesz, de te magad nem érzed a késztetést, hogy a ruhatáradon spórolj, nehéz lesz megtartani a fogadalmat. Gondold végig, hogy mi az, ami igazán zavar téged, amin valóban szeretnél változtatni, és azt tűzd ki célul, így sikeresebben tarthatod majd be a magadnak tett ígéreted, hiszen valódi akarat és valódi elhatározás rejlik majd mögötte.

Ne lemondásként, hanem célként fogalmazd meg az ígéretedet!

Ha a fogadalmaid csupa tiltást fejeznek ki, kevésbé lesz kedved betartani őket. Fogalmazd meg pozitív célkitűzésként az ígéretedet, koncentrálj arra, hogy mit fogsz tenni, és ne arra, hogy mit nem szabad csinálnod. Így például a fogyókúrádra ne úgy gondolj, hogy holnaptól nem eszel zsíros ételeket. Fogalmazd meg úgy, hogy egészségesebben táplálkozol, sok gyümölcsöt és zöldséget eszel.

fogadalom2.jpg ()Készíts pontos tervet!

Sokat segít a fogadalom betartásában, ha pontosan kitalálod, hogy mit szeretnél másképp csinálni, még jobb, ha le is írod a tervedet. Nem elég például elhatároznod, hogy többet fogsz sportolni. Találd ki pontosan, hogy melyik sportok azok, amelyeket szívesen űzöl, és a hét melyik napjain fogsz tudni időt szakítani új elfoglaltságodnak. Ha szeretnél kicsit megváltozni, és kedvesebb, türelmesebb lenni a környezetedhez, fogalmazd meg pontosan, hogy melyek azok a helyzetek, amikben másképp kellene reagálnod, kik azok az emberek, akikkel nem voltál elég türelmes, és akikkel a jövő évtől másképp szeretnél viselkedni.

Ne légy túl szigorú magadhoz!

Ha megtaláltad a megfelelő fogadalmat, pozitívan fogalmaztad meg magadnak, és már a terved is elkészült, jó úton haladsz afelé, hogy megvalósítsd a változást. Fontos, hogy ne legyél nagyon szigorú magadhoz, és ha egy engedmény a cél elérésében segít, tedd meg magadnak a gesztust, hogy megbocsátasz az apró hibákért. Ha le akarsz szokni a dohányzásról, de január 3-án mégis elszívsz egy cigarettát, ne mondj le a fogadalmadról. Ne fogd fel úgy, hogy megszegted a fogadalmat, és ezzel mindennek vége. Ezzel csak megadnád magadnak a lehetőséget, hogy nyugodtan tovább dohányozz. Helyette fogd fel úgy, hogy elkövettél egy apró hibát, az ígéreted azonban továbbra is érvényes. Ebben segíthet, ha a célod megfogalmazásánál nem ragaszkodsz a „soha többé” és a „minden egyes nap” ígéretéhez.

Ha megtaláltad a megfelelő fogadalmat, akkor hajrá, kezdj hozzá a céljaid eléréséhez! Sok sikert kívánunk hozzá, és persze kitartást!

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X