Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd meg az élet tudományát, az Ayurvedát!

Ismerd meg az élet tudományát, az Ayurvedát!

ayurvédaéletstílusgyógymódIndiatudomány
0

Írta: and

Valóban az élet tudománya! Az Ayurveda annyit tesz, az élet tudománya (ayur= élet, veda= tudás), és nevéhez hűen valóban megoldást kínál életünk valamennyi aspektusára, aki komolyan elmélyül benne, az olyan harmonikus mindennapokra tehet szert, amelyről a nyugati ember még csak álmodni sem mer. Elöljáróban elmondható, hogy az Ayurveda esszenciája abban rejlik, hogy mit eszünk, milyen […]

Valóban az élet tudománya!

Az Ayurveda annyit tesz, az élet tudománya (ayur= élet, veda= tudás), és nevéhez hűen valóban megoldást kínál életünk valamennyi aspektusára, aki komolyan elmélyül benne, az olyan harmonikus mindennapokra tehet szert, amelyről a nyugati ember még csak álmodni sem mer. Elöljáróban elmondható, hogy az Ayurveda esszenciája abban rejlik, hogy mit eszünk, milyen masszázsban részesülünk, és hogy a jógával miként fejlesztjük testünket, lelkünket, és ezeknek köszönhetően birtokolhatjuk igazán a hosszú élet tudományát.

 Az indiai Kerala tartományából származó Ayurveda mintegy ötezer éves múltra tekint vissza, és képviselői szerint egy kissé a feledés homályába merült tudományról van szó, hiszen az utóbbi évtizedekben, illetve évszázadban a gyógyszeres kezelés irányába indult el a világ. De most, hogy a táplálkozástól kezdve a mozgásformákon keresztül egészen lakberendezésig mindenhol teret hódítanak a keleti nézetek, az Ayurveda is egyre nagyobb figyelmet kap. Az Ayurveda holisztikus megközelítéssel szemléli a problémát, és a gyógynövényekkel való gyógyítást helyezi előtérbe. A nyugati orvoslás tökéletes kiegészítője, egymás hatását maximálisan felerősítik. Noha külföldön gyorsan népszerűvé vált, nálunk elterjedése még kezdeti stádiumban van.

Hogyan épül fel az Ayurveda?

ayurveda2.jpg ()Az Ayurveda az emberre a test, a szellem és a lélek ötvözeteként, ezeknek egységeként tekint, ennek fényében az Ayurveda speciális étrenddel, gyógyszerekkel és bizonyos viselkedésmintákkal is megismerteti a pácienseket. „Integrált” gyógyászati rendszer, amely arra is megtanít, hogy az életünk minden percét maradéktalanul kiélvezzük, és hogy a mindennapokat a maga teljességében éljük meg, egyszerűen szólva az Ayurveda egy életstílus, egy életfelfogás.

A szanszkrit „trigunas” szó úgy fordítható le, hogy a „három alapvető tulajdonság”, ez az, ami mindenben és mindenkiben jelen van. A Sattava-t (vagy Satwa) a tisztasággal, a tudatossággal, a pozitív gondolkodással jellemezhetjük, a Rayas maga a mozgás, a cselekvés, ez a legaktívabb a gunak között, míg a Tamast az ellenállásként írhatjuk le. Az egyénben ezek a tulajdonságok keverednek, de a gyógymóddal egyensúlyba hozhatók. De nem csak erre van hatással az Ayurveda. Koncepciójának középpontjában az áll, hogy valamennyi élőlény az öt elem (föld, víz, tűz, levegő és éter) és az ezekből összeálló három életenergia (vata: éter és levegő, pitta: tűz és víz, kapha: víz és föld) egyvelege, az Ayurveda pedig arra törekszik, hogy megteremtse ezeknek az erőknek a harmóniáját, hogy meglegyen az optimális balansz, így őrizve meg hosszú távon az egészséget.

Az Ayurveda olyan betegségeket kúrál eredményesen, mint a magas vérnyomás, idegrendszeri gondok, alvás problémák, mozgásszervi fájdalmak, allergiás tünetek, ízületi bántalmak, emésztési panaszok és a sort még hosszan lehet folytatni. Az Ayurveda ezek gyógyítására egy olyan módszert kínál, amely a megfelelő életmód felé terel minket.

Az Ayurvedas kezelések, terápiák három nagyobb részre oszthatók, az első az előkészítő folyamat, amikor olajozás és izzasztás megy végbe, a második a tisztító és kiválasztó terápia (panchakarma), ekkor öt tisztító művelet keretén belül mondhatunk búcsút a bennünk felgyülemlett méreganyagoknak, ezt pedig a harmonizálás szakasza követi, amely előmozdítja a test-lélek-szellem békéjét, az ellazulást, a belső harmóniát, így valósul meg a holisztikus megtisztulás.

Fedezd fel az Ayurvedát Indiában!

Magyarországon egyedülálló módon a Gala Tours Kft. szervez speciális indiai gyógykúrákat, pontosabban Ayurveda utazásokat, amelynek során rálelhetsz a testi, lelki és szellemi harmóniára, és úgy térhetsz haza, hogy majd’ kicsattansz az egészségtől. Az Ayurveda bölcsőjébe, Keralaba tervezett utazás ideális mindazok számára, akik még kezdők az Ayurveda tekintetében, és azoknak is, akik már jó ideje ismerik a gyógymódot.

A kezdő túra azoknak javallott, akik még csak kísérleteznek az Ayurvedaval, vagy akár a jógával is, de szeretnék kipróbálni azok áldásos hatásait egy pihentető tengerparti nyaralás során. Míg a haladó programon azok vehetnek részt, akik megfelelő mértékű kitartást és fegyelmezettséget képesek tanúsítani, és már számos ismerettel rendelkeznek az ősi indiai gyógymódok jótékony következményeiről, és szenvedélyes hódolói a jógának. Azoknak ajánlott, akik elég elszántak ahhoz, hogy két-három héten át önmaguk megismerésével és épülésével foglalkozzanak.

Bővebb információ: www.ayurvedautazas.com, info@ayurvedautazas.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X