Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 tipp a hosszú életért

9 tipp a hosszú életért

egészségélettartamétkezésmegelőzés
0

Írta: and

1. Fogyj! Ha van rajtad súlyfelesleg, különösen hasi tájékon, érdemes minél előbb megszabadulnod tőle. Ugyanis az elhízás számos betegség, többek közt szívelégtelenség, a rák és a cukorbetegség rizikófaktora is lehet. Egy kis mankó: az orvosok azt tanácsolják, hogy a BMI indexed ne haladja meg a 21-et. 2. Kontrolláld a vércukorszinted! A túl sok zsíros és […]

1. Fogyj!

Ha van rajtad súlyfelesleg, különösen hasi tájékon, érdemes minél előbb megszabadulnod tőle. Ugyanis az elhízás számos betegség, többek közt szívelégtelenség, a rák és a cukorbetegség rizikófaktora is lehet. Egy kis mankó: az orvosok azt tanácsolják, hogy a BMI indexed ne haladja meg a 21-et.

2. Kontrolláld a vércukorszinted!

A túl sok zsíros és cukros étel, valamint a mozgásszegény életmód bizony felboríthatja a vércukorszintedet, melyből aztán cukorbetegség fejlődik ki. Ha a változtatások ellenére is rendetlenkedik a vércukrod, mindenképp keresd fel az orvosod.

3. Csökkentsd a koleszterinszinted!

A túl magas koleszterinszint is azt üzeni, hogy változtatnod kell az étkezéseden, már csak azért, is, hogy az ezzel járó betegségek rizikóját kiküszöböld. Csökkentsd a transzzsírok fogyasztását, melyek leginkább a pékárukban találhatók meg, és a telített zsírok bevitelét, melyek a húsokban és termékekben lelhetők fel.

4. Egyél több zöldséget, gyümölcsöt!

A zöldségek és gyümölcsök ugyanis csökkentik a bélrák, a szívelégtelenségek és még számos más betegség kialakulásának kockázatát. Ezért minden nap fogyassz belőlük legalább 600 grammot. Ez nem is olyan sok, amilyennek tűnik, hiszen a zöldségeket köretként, salátaként is elfogyaszthatod, a gyümölcs pedig desszertként is elrágcsálható.

hosszu2.jpg ()5. Légy aktívabb!

A megfelelő táplálkozás mellett arra is oda kell figyelned, hogy a rendszeres edzést se hanyagold el. Nem kell hegyikerékpárosnak vagy maratoni futónak lenned, de hetente minimum két órát szánj edzésre, de ha többet mozogsz, az még jobb.

6. Tedd le a cigit!

Tudjuk, hogy már unalmas a téma. Mégis, a hosszú élet egyik sarkalatos pontja, hogy leszokj a füstölgésről. Rágózz helyette, valamint számos, cigileszoktató eszköz létezik már, melyek segítenek a leszokásról, de barátaidhoz, orvosodhoz is fordulhatsz tanácsért.

7. Igyál mértékletesen!

Itt persze az alkoholra gondolunk. Esténként egy-két pohár minőségi bor még nem okoz katasztrófát, sőt, még egészséges is lehet, de a túlzásba vitel már az ellentétjébe tud átcsapni, így különböző szívproblémáknak és rákos megbetegedéseknek lehetsz kitéve.

8. Csak semmi drog!

Még ha csak alkalmanként, a buli kedvéért is dobsz be valami illegális szert, fokozottan veszélyezteted az egészségedet. Bármily csábító is, ha kínálnak, inkább utasítsd vissza. Az alkalmat kábítószerek nélkül is ugyanannyira fogod élvezni, és még magadat se teszed tönkre.

9. Ügyelj a biztonságos szexre!

Különösen vonatkozik ez azokra, akik gyakran cserélgetik partnerüket, vagy éppen friss párkapcsolatba vágnak bele. Használjatok mindig óvszert, mely megvéd a nemi betegségek tömkelegétől,és az AIDS-től.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X