Főoldal > EGÉSZSÉG > Valóban egészséges – vagy csak azt hisszük?

Valóban egészséges – vagy csak azt hisszük?

egészségéletmódhiedelemigazságmítosz
0

Írta: and

Nem mind arany, ami fénylik Manapság szinte alig akad olyan ember, aki – ha minimális mértékben is – de ne próbálna meg minél egészségtudatosabban élni. Éppen ezért számos olyan, szinte már evidensnek tűnő gyakorlat épült be az emberek mindennapjaiba, melyeket fenntartás nélkül egészségesnek hiszünk. Inkább elviseljük a fejfájást, ahelyett, hogy azonnal fájdalomcsillapítót szednénk, lemondunk a […]

Nem mind arany, ami fénylik

Manapság szinte alig akad olyan ember, aki – ha minimális mértékben is – de ne próbálna meg minél egészségtudatosabban élni. Éppen ezért számos olyan, szinte már evidensnek tűnő gyakorlat épült be az emberek mindennapjaiba, melyeket fenntartás nélkül egészségesnek hiszünk.

Inkább elviseljük a fejfájást, ahelyett, hogy azonnal fájdalomcsillapítót szednénk, lemondunk a fehérkenyérről a teljes kiőrlésű javára – de vajon tényleg ezzel tesszük a legjobbat az egészségünkért? A jó hír, hogy nem feltétlenül. Az egészséges életmód a legtöbb esetben sokkal kevesebb lemondást és önsanyargatást követel meg, mint amit téves meggyőződések alapján elvárunk magunktól.  Nézzük a legtipikusabb mítoszokat.

egeszsegescikk.jpg ()Együnk sok vitamint!

Egészségük védelmében valószínűleg sokan vannak, akik a naponta szükséges vitaminmennyiség bevitelét mesterséges vitaminkészítményekkel igyekeznek biztosítani. Azonban az annyira dicsért antioxidánsok, a béta-karotin, a C- és E-vitamin egy kutatás szerint nem hogy nem csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, de például növelheti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Hasonlóképpen az egészségesnek hirdetett gyümölcslevekkel is óvatosan bánjunk. Ezek ugyanis a vitaminok mellett rengeteg cukrot tartalmaznak, így könnyedén vihetjük be szervezetünkbe a felesleges kalóriákat. A leghelyesebb tehát, ha a vitaminokat természetes forrásból, gyümölcs és zöldség fogyasztásával biztosítjuk.

Kerüljük a napot és a stresszt!

Szintén széles körben elterjedt nézet, hogy a stressz úgy ahogy van, káros, ezért mindenáron meg kell kímélnünk magunkat tőle. Pedig az egy-egy nagyobb megmérettetés előtti feszültség kifejezetten jótékony hatással van immunrendszerünkre, hiszen az izgalom hatására emelkedik a vérben található limfociták száma. Természetesen a tartós, nyomasztó stressz rendkívül káros, azonban az egészséges „vizsgadrukk” kifejezetten jó hatással lehet szervezetünkre.

Bár mindenki tisztában van vele, hogy a csontok számára nélkülözhetetlen D-vitamin képződésében mennyire fontos szerepet játszik a nap, a káros sugaraktól és a bőrráktól való félelemre hivatkozva sokan inkább kerülik a közvetlen kontaktust a napfénnyel. Így azonban a D-vitamin hiányból fakadó számos betegség kockázatát vállalják.

Wellness Cafe tipp: Hetente legalább kétszer bátran süttessük arcunkat, karunkat és kezünket a napon 10-20 percig, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű D-vitamint szervezetünk számára.

egeszsegescikk2.jpg ()Sok sport, egészséges étkezés

Mindenki számára közismert a teljes kiőrlésű kenyérfélék emésztésre gyakorolt pozitív hatása. Az Innsbrucki Egyetem kutatása szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ez akár káros is lehet. A nehezen emészthető anyagok nagy mennyisége ugyanis megterheli az emésztőrendszert, puffadáshoz, gyomorgörcshöz, székrekedéshez vezethet.

Szintén hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára, ha sportról van szó, és szinte fanatikus módon járunk le minden délután a konditerembe. A mindennapos edzéssel azonban nem érünk el gyorsabb eredményt. „Az izmoknak szükségük van regenerálódásra, a valódi növekedés valójában ezekben a pihenőidőszakokban történik.” – magyarázza Nina Winkler fitnesz-szakértő. 

Wellness Cafe tipp: Tartsunk legalább 48 óra szünetet az edzések között, hogy időt adjunk az izmoknak a felépülésre. Ha mindenáron napi szinten szeretnénk edzeni, az egymást követő napokon különböző izomcsoportokat dolgoztassunk.

Gyógyszerek: igen vagy nem?

Gyógyszerszedés szempontjából alapvetően kétféle embertípust különböztethetünk meg. Az első típus a szervezet természetes védekezőképességére bízva magát még a legnagyobb fájdalmat is gyógyszer nélkül igyekszik elviselni. Ezzel azonban éppen az ellenkezőjét éri el. Az idegsejtek ugyanis „emlékeznek” a fájdalomra, érzékennyé válnak rá, így a következő alkalommal már a hasonló, de sokkal kisebb ingerre is heves fájdalommal reagálnak. Szintén nem szerencsés a másik véglet sem, amikor a megfázás legenyhébb tüneteit is azonnal gyógyszerrel enyhítjük. Így ugyanis – mivel immunrendszerünk nincs rákényszerítve a védekezésre – ellenálló képességünket gyengítjük.

Wellness Cafe tipp: Próbáljuk meg inkább természetes gyógymódokkal enyhíteni a fájdalmat. Náthára kiváló a sós vízzel gargalizálás, köhögésre pedig igyunk naponta három bögre kakukkfű-, ánizs- és hársfakeverékből készített gyógyteát.

Stressz és a szex


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X