Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 kérdés a napvédelemről

4 kérdés a napvédelemről

bőrápolásegészségétkezésfényvédelemöltözködés
0

Írta: and

1. Mikor kell védenem a bőröm a káros sugárzások ellen? Most, hogy a várva várt napsugarak előbújtak és a jó idő is megérkezett, egyre több időt töltünk a szabadban. Azonban az UV sugárzás káros hatásairól nyáron nem szabad megfeledkezni. A rákvörösre égéshez elegendő akár 15 perc is védelem nélkül. Az UV sugarak amellett, hogy bőrrákot […]

1. Mikor kell védenem a bőröm a káros sugárzások ellen?

Most, hogy a várva várt napsugarak előbújtak és a jó idő is megérkezett, egyre több időt töltünk a szabadban. Azonban az UV sugárzás káros hatásairól nyáron nem szabad megfeledkezni. A rákvörösre égéshez elegendő akár 15 perc is védelem nélkül. Az UV sugarak amellett, hogy bőrrákot okozhatnak, a ráncok kialakulásához is hozzájárulnak. Sokan helytelenül úgy vélik, csak a vízparton vagy napozáskor szorul bőrük védelemre. Általános szabály, hogy áprilistól szeptemberig kenjük be a ruha által fedetlenül hagyott testrészeket napkrémmel, 11 és 15 óra között pedig igyekezzünk árnyékba húzódni. Sajnos felhős ég mellett is lehet kifejezetten erős a sugárzás – a meteorológiai honlapokon nyomon tudod követni az UV szintet.

napvedelemcikk1.jpg ()2. Hogyan maradhat egészséges a bőröm?

Ma már a legtöbb krém, kozmetikum tartalmaz fényvédőt, ha teheted, részesítsd ezeket előnyben. Erős napsugárzás esetén használj napkrémet, a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámmal. Fontos, hogy olyan terméket válassz, melyben fizikai és kémiai szűrő is van és UV-A és UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt. A gyártók már minden igényt kielégítő választékot biztosítanak. A polcokon találhatsz extra könnyű textúrájú, hipoallergén, zsíros, aknés bőrre kifejlesztett, vagy éppen színezett napkrémeket is. Ha a városon kívül vagy hosszabb ideig a tűző napon tartózkodsz, a krémezést érdemes 2-3 óránként és fürdés után megismételni.

3. Hogyan étkezzek?

A napfény öregítő és káros hatásaira étkezéssel is segíthetsz a bőrödnek felkészülni és jobban ellenállni. A béta-karotin például gazdag antioxidáns forrás, segít a bőr feszességét és barnaságát tovább megőrizni, emellett hatásos védelmet nyújt a sugarak ellen. Ha naponta elrágcsálsz pár nyers répát nemcsak az alakodért, de az egészségedért is tettél valamit. Ha salátát készítesz belőle, fontos tudni, hogy a béta-karotin zsírban oldódó vitamin, ezért cseppents rá egy pici olajat.

Szintén kiváló antioxidáns és lutein forrás a spenót, a paradicsom pedig likopinban gazdag, ami növeli az ellenállóképességet a napfénnyel szemben. A paradicsom megfőzve több kedvező anyagot tartalmaz, mint nyersen – készíts belőle finom tésztaszószt! Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök is mind segítségedre lehetnek, felveszik a harcot a szabadgyökökkel és az idő előtti öregedés jeleivel.

napvedelemcikk2.jpg ()4. Hogyan öltözködjek?

Erős nap esetén az öltözködéssel is védheted magad. Ha érzékeny, világos vagy leégésre hajlamos a bőröd, érdemes egy laza, könnyű háromnegyedes vagy hosszú ujjú inget beszerezned. Ebben a szezonban igazán trendik a nagy karimájú, hippis kalapok, melyek szintén jó szolgálatot tehetnek. A szemedről se feledkezz meg, kapj fel egy divatos napszemüveget, vagy ha szemüveges vagy kérj UV szűrős lencsét.
Gyerekeknek és szabadban sportolóknak kifejezetten hasznosak a speciális, UV szűrős anyagból készült ruhák.

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X