Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 kérdés, hogy miért érdemes cicát tartani

3 kérdés, hogy miért érdemes cicát tartani

cicadorombolásegészségmacsakatartásmacska
0

Írta: and

Legtöbbször, ha gyógyító állatokról beszélünk, a kutyák jutnak eszünkbe, pedig a macskák is éppúgy képesek jót tenni egészségünkkel, sőt nekik még különlegesebb képességeik is vannak. 1. A macskatartás valóban egészséges? Vizsgálatok szerint a macskatartók között sokkal kisebb eséllyel fordulnak elő szív és érrendszeri betegségek, valamint szívroham. A cicák simogatása olyan erős nyugtató hatással bír, hogy […]

Legtöbbször, ha gyógyító állatokról beszélünk, a kutyák jutnak eszünkbe, pedig a macskák is éppúgy képesek jót tenni egészségünkkel, sőt nekik még különlegesebb képességeik is vannak.

1. A macskatartás valóban egészséges?

Vizsgálatok szerint a macskatartók között sokkal kisebb eséllyel fordulnak elő szív és érrendszeri betegségek, valamint szívroham. A cicák simogatása olyan erős nyugtató hatással bír, hogy néhány perc alatt nagymértékben csökkenthet a vérnyomás is.

macska2.jpg ()A kedves kis állatok nagyban csökkentik a mindennapi stresszt, így jelentős hangulatjavító, és depresszióellenes hatással bírnak. A megfigyelések szerint nem csak simogatásuk megnyugtató, hanem már puszta jelenlétük is. A macska gazdik között megfigyelhető, hogy kevesebbet kell orvoshoz járniuk és hosszabb életre is számíthatnak.

Gyakran alkalmaznak cica-doktorokat autista gyerekek kezelésében, hiszen a macskák nagyszerű társaságok. Nyugalmat árasztanak, amivel segítik a beteg gyerekek kezelését, és fejlődését.

2. A dorombolás gyógyít?

Egy doromboló kis házi kedvenc nem csak lelkileg, hanem testileg is nagyon jó hatással lehet ránk. Akár gyógyításra is képes. Sokak szerint a dorombolás nem csak a hízelgés, az öröm és az anyamacska és kölykei közötti kommunikáció kifejezése, hanem öngyógyító mechanizmus is. Ezzel nyugtatni is képesek nemcsak magukat, hanem minket, embereket is.

A macskák különleges doromboló hangja ma már folyamatos kutatások tárgya. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a dorombolás frekvenciája éppen abba a tartományba tartozik, melyről elképzelhető, hogy szerepet játszik az emberi csontok gyógyulásában, így cicánk nem csak egy egyszerű házi kedvenc, hanem igazi doktor is lehet, ami a töréseket, sérüléseket illeti.

Persze a dorombolásnak más jótékony hatásai is vannak. Nagymértékben csökkenti a feszültséget, és a stresszt, ezzel javítva általános hangulatunkat, de emellett képes enyhíteni a különböző fájdalmakat is, és erősíti az immunrendszert.

macska3.jpg ()3. Mi az, ami még mellettük szól?

A macskák tartása jóval kevesebb kötöttséggel jár, mint a kutyáké, de ugyanazt a szeretet adják cserébe a törődésért. Vegyük sorba miért érdemes a cicákat választani.

A lakásban élő cicáknak nincs szükségük sétára, így nem kell aggódnod, ha későn érsz haza, semmilyen baleset nem fog várni a szoba közepén.
Mivel rendkívül tiszta állatok, nagyon hamar szobatisztaságra szoktathatók, hiszen eszük ágában sem lesz összepiszkítani a lakhelyüket. A kiscicát evés és ivás után vidd az alomtálcájába, meglátod egy-két nap alatt megtanulja, hol kell elvégeznie a dolgát.

Ha sokat dolgozol, és aggódsz, hogy egy kutyus egyedül nagyon rosszul érezné magát, de szeretnél háziállatot, akkor a cica a legjobb választás. A macskák ugyanis szeretnek egyedül lenni, sőt igénylik is, hogy néha nyugiban lehessenek. Ha egész nap egyedül hagyod, akkor sem fogja bosszúból szétszedni a cipőidet és a lakás különböző részeit is megkíméli.

Ha néhány igazán jó játékkal felszereled a lakást, akkor bizony egész nap is elvan egyedül minden gond nélkül. Rendkívül sokat alszanak, a legtöbbet éppen napközben, így biztosan nem fog hiányolni, és valószínűleg pont arra fogsz hazaérni, hogy hatalmas nyújtózások között kúszik elő az ágyából.

Ha cicát szeretnél örökbefogadni, akkor nézz körbe a Noé Állatotthon honlapján, ahol a MacsNaplóból folyamatosan értesülhetsz a legújabb jövevényekről.

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 

5 fogyitrükk


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X