Főoldal > EGÉSZSÉG > 20-ból 1 nőt fenyeget a korai menopauza

20-ból 1 nőt fenyeget a korai menopauza

koraimenopauzanőköregedésváltozókor
0

Írta: and

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy emelkedik azoknak a nőknek a száma, akiknél már 40 éves kor alatt előfordul. Egy kutatás szerint egyre nagyobb azoknak a nőknek a száma, akik már 40 év alatt szembetalálják magukat a menopauzával, ám a szakemberek eddig nem találtak egyértelmű magyarázatot ennek okára. A nők körülbelül 6 százalékát érinti a korai menopauza, […]

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy emelkedik azoknak a nőknek a száma, akiknél már 40 éves kor alatt előfordul.

Egy kutatás szerint egyre nagyobb azoknak a nőknek a száma, akik már 40 év alatt szembetalálják magukat a menopauzával, ám a szakemberek eddig nem találtak egyértelmű magyarázatot ennek okára. A nők körülbelül 6 százalékát érinti a korai menopauza, ez az érték a nyolcvanas években még csak 1 százalék volt.

További 2 százaléknál azért alakult ki idő előtti menopauza, mert rákos daganattal kezelték, vagy kivették a petefészkét. Az alacsonyabb szociális helyzetben élő nőknél háromszor gyakrabban fordul elő 40 év alatt, mint a jobb körülmények között élőknél. A dohányzás is rizikófaktor.

Egy 5000 nő részvételével történt kutatás szerint Angliában 51 év a nők átlagéletkora menopauzát tekintve, többségüknek ekkor csökken az ösztrogénszintje és ekkor fogy el a petesejt a petefészekből. Az ösztrogén hiánya azt jelenti, hogy a szervezet természetes védekezőképessége csökken, nő a szívbetegség és a csontritkulás kialakulásának kockázata.

menop2.jpg ()

A kutatás szerint majdnem minden ötödik nőnél petefészek-eltávolítás történt, vagy a kemoterápiás kezelés leállította a petefészek működését, ám 6 százalékuknál nem derült ki, hogy mi az ok.

A korai menopauzán átesett nők a vártnál kétszer gyakrabban számoltak be rosszabb életfeltételekről: csökkenő életerő, fizikai állapot, szellemi egészség és általános egészség. Éppen ezért szakemberek szerint a menstruációs problémák miatt végzett méh- és petefészek eltávolítást minden esetben nagyon át kell gondolni, és csak akkor eltávolítani, ha az mindenképpen indokolt. Arra azonban még nem jöttek rá, hogy a korai menopauza miért gyakoribb a szegényebb sorban élő nők esetén, de talán azzal magyarázható, hogy több a rizikófaktor: dohányzás, mozgásszegény életmód, elhízottság. Azt sem árt tudni, hogy nem a csontritkulás a legnagyobb kockázat, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések. A kutatók ezért is szorgalmazzák, hogy a nők átfogó tájékoztatást kapjanak a változó kor tüneteiről, az azzal járó nehézségekről és egészségük megőrzésének lépéseiről.

Fotó: Profimedia.hu

Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X