Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 kérdés a BMI indexről

6 kérdés a BMI indexről

bmitestsúlytesttömeg
0

Írta: and

1. Mi az a BMI index? A BMI index (body mass index), vagyis testtömeg index segítségével megállapítható, hogy egy adott ember testsúlya normális, túl sovány, vagy esetleg elhízott-e. Manapság ez a legnépszerűbb módja az egészséges testalkat meghatározásának. Bár nem a legjobb, legpontosabb, azért adhat némi támpontot, ha megfelelően használjuk. 2. Hogyan kell kiszámítani a testtömeg […]

1. Mi az a BMI index?

A BMI index (body mass index), vagyis testtömeg index segítségével megállapítható, hogy egy adott ember testsúlya normális, túl sovány, vagy esetleg elhízott-e. Manapság ez a legnépszerűbb módja az egészséges testalkat meghatározásának. Bár nem a legjobb, legpontosabb, azért adhat némi támpontot, ha megfelelően használjuk.

2. Hogyan kell kiszámítani a testtömeg indexet?

Általában táblázatba foglalják a testsúlyt és a magasságot, amiből látható, hogy az adott méretekhez melyik szám illik. Ha nem áll rendelkezésedre ilyen egyszerű táblázat, akkor sincs gond, ugyanis nagyon könnyen kiszámíthatod a súlyát testtömeg indexed. A képlet a következő: a kilogrammban megadott testsúlyt kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Az így kiszámított adat adja a te BMI indexed, ami megmutatja milyen a testsúlyod.

bmi2.jpg ()3. Mikor jó a szám, amit a BMI index mutat?

A kapott értékeket hat különböző tartományba szokták sorolni. Ha 20 alatt van ez a szám, akkor beszélünk kóros soványságról, 20-25 között tartják normálnak a kapott értéket, 25-30 között már kisebb túlsúlyról van szó, 30-35 között mérsékelt elhízás áll fenn, 35-40 között már súlyos elhízásról beszélünk. Ha olyan rendkívül magas értéket kap valaki, ami 40 fölött van, akkor az esetében már nagyon súlyos elhízásról van szó, ami az egészséget is károsítja, és komoly orvosi segítségre lehet szüksége.

4. Mindig jó, amit a számítás mutat?

A BMI index gyakran adhat félrevezető eredményt, ugyanis nem veszi figyelembe az adott személy egyéni adottságait. Például gyermekeknél és időseknél mivel nagyon más az izomszövet, helytelen adatokat adhat a számítást. Ugyanez a helyzet a sportolók esetében, amikor gyakran kóros eredmény jön ki az index kiszámításakor.

5. Ha normális tartományba tartozom, akkor nem kell aggódnom?

Az előbbi kérdésre visszatérve a normális érték sem jelenti azt, hogy nem lehet probléma. Több dolog is befolyásolja, hogy egy adott személy esetében mi a normális testsúly. A BMI index inkább egy nagyobb csoport jellemzőinek meghatározására szolgál, amikor általánosságokban vizsgálják a csoport minden tagját. Ha valakinek normális testtömegindex jön ki, akkor is előfordulhat, hogy kisebb súlyfelesleggel rendelkezik, és ez fordítva is előfordulhat, ha valakinek túl magas, az lehet, hogy az ő adottságaihoz normális értéknek számít.

6. Mindegy, hogy mikor és hogyan mérem magam?

Ahhoz, hogy a lehető legbiztosabb eredményt kapd, érdemes néhány dologra odafigyelni. A méréseket lehetőleg minden alkalommal ugyanolyan körülmények között végezd, vagyis lehetőleg reggel, éhgyomorra, ruha nélkül, valamint széklet és vizeletürítés után. Így nem fordulhat elő, hogy esetleg egyik nap a ruhád vagy a reggelid teljesen más adatot ad majd, mint egy másik napon mért adat. Az, hogy a súlyodat pontosan ugyanúgy mérd, a számítás szempontjából fontos.

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X