Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket majszold, ha feszült vagy!

Ezeket majszold, ha feszült vagy!

aminosavantioxidánsfeszültidegstresszvitaminzöldség
0

Írta: and

Ép testben ép lélek A stressz a szervezet különböző ingerekre adott természetes válaszreakciója, ugyanakkor a pozitív stressz rövidtávon előnyös hatásokkal is járhat.  A távol-keleti filozófiák szerint a test, a lélek és a tudat összehangoltan működik, ám ha az elme tartósan terhelve van, a szervezet kibillen a nyugalmi állapotából, fokozottan reagál a környezeti ingerekre, és stresszes […]

Ép testben ép lélek

A stressz a szervezet különböző ingerekre adott természetes válaszreakciója, ugyanakkor a pozitív stressz rövidtávon előnyös hatásokkal is járhat.  A távol-keleti filozófiák szerint a test, a lélek és a tudat összehangoltan működik, ám ha az elme tartósan terhelve van, a szervezet kibillen a nyugalmi állapotából, fokozottan reagál a környezeti ingerekre, és stresszes állapot alakul ki. A vegetatív idegrendszer szoros kapcsolatban áll az immun- és a hormonrendszerrel, és tartós riadókészültsége hosszú távon komoly betegségek kialakulásához vezethet. A szorongás, az idegesség és a feszültség a testben energiaáramlási zavarokat is előidézhet, emellett elhúzódó stresszhelyzetben a szervezetben túl sok adrenalin és kortizol termelődik, ami növeli az éhségérzetet, és így akár túlsúlyt is eredményezhet.

Az vagy, amit megeszel

Gillian McKeith angol táplálkozási szakértő szerint a stressz kialakulásában jelentős szerepet játszik az életmód és az elfogyasztott táplálék minősége. Klinikai munkája során az étkezési szokások egészségmegőrző hatásait vizsgálta, és a világon ma már több millió példányban eladott sikerkönyvében olyan módszereket mutat be, amelyek követésével te is változtathatsz az életminőségeden. Kutatásai rávilágítottak arra is, hogy azok, akik kellő figyelmet szentelnek a testükre és a minőségi étrendre, jóval egészségesebben, kiegyensúlyozottabban élnek, mint társaik, illetve bizonyos ételek rendszeres fogyasztása jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.

majszolcikk1.jpg ()Spárga

Ha feszült vagy és álmatlanságban szenvedsz, majszolj spárgát, ami magas rosttartalmú, rendkívül gazdag nyomelemekben, tápanyagokban, és serkentőleg hat az agyalapi mirigy működésére. A zöldség egy fontos immunrendszert erősítő antioxidánst, ún. glutationt is tartalmaz, amely védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, míg magas B6-vitamin tartalma csökkenti a szorongásos tüneteket.

Fokhagyma

A fokhagyma fő komponense az allicin, ami méregtelenítő, vértisztító és antibakteriális hatású.  Az elixírként is számon tartott zöldség védi az ereket az elmeszesedéstől, szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást, serkenti az immunrendszert, s így rendszeres fogyasztásával jelentősen támogathatod a mentális teljesítőképességedet.

Avokádó

Az avokádó 14 olyan ásványi anyagot tartalmaz, amelyek hatékonyan szabályozzák a test funkciót. Különösen magas a réz- és vastartalma, amelyek segítik a vörösvértestek termelődését, és megakadályozzák a vérszegénységet, ami gyakori kiváltó oka a fáradékonyságnak, az érzékenységnek és a levertségnek. Az univerzális növényben lévő kálium, foszfor, magnézium és nátrium létfontosságú az idegrendszer optimális működéséhez.

Barnarizs

Ha szeretnéd megőrizni a szíved és az idegrendszered egészségét, fogyassz minél többször barnarizst, ami a táplálékot energiává alakítja át, és jó hatással bír az egész bélrendszerre, valamint a koleszterinszintre. A barnarizs magas rosttartalmú, a szervezet számára fontos esszenciális aminosavakat is tartalmaz, míg a külső borításában lévő értékes B-vitamin nyugtatja az idegeket és csökkenti a felgyülemlett stresszt.

Napraforgómag

Nem csupán jó forrása a káliumnak és a magnéziumnak, ám élettani szempontból kiemelkedő jelentőségű a többszörösen telítetlen zsírtartalma miatt. Ha sűrűn rágcsálod a magokat, könnyen és gyorsan pótolhatod a szervezeted cink szükségletét.  A napraforgómag kiváló immunrendszer erősítő, míg a benne lévő B6-vitamin és pantoténsav fokozza a szellemi aktivitást, csökkenti a szorongás tüneteit és ellensúlyozza a rossz hangulatot.

Káposzta

Mostanában mindenen felidegesíted magad? Stresszes időszakban érdemes minél több nyers zöldséget iktatnod az étrendbe, hisz a bennük lévő értékes vitaminok kiválóan nyugtatják az idegeket.  A káposzta magas antioxidáns tartalmú étel, nagy mennyiségű béta-karotint és ásványi szelént is tartalmaz, amelyek felszabadítják a blokkolt erőket, ugyanakkor támogatja a boldogsághormon előfutárának, a  triptofánnak a termelődését, így hozzájárul a lelki kiegyensúlyozottsághoz.

majszolcikk2.jpg ()Banán

A legtökéletesebb stresszűző-étel. Az érett gyümölcsnek különösen magas a szőlőcukor tartalma, és egy olyan enzimet is a magáénak tudhat, ami hatékonyabbá teszi az agyműködéshez szükséges glukóz feldolgozását. A banán antioxidánsai pozitív hatást gyakorolnak a szellemi tevékenységre, aminosavai megkönnyítik az elalvást és mivel a gyümölcsök közül talán a legtöbb B-vitamint tartalmazza, kiválóan nyugtatja a zaklatott idegeket.

Uborka

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldségünk, és mivel a húsának túlnyomó része víz, így fogyókúra alatt is bátran eheted. A zöldség csodás hatással bír az emésztésre, salaktalanítja a szervezetet, emellett jelentős mennyiségű vasat, folsavat, magnéziumot és cinket tartalmaz, amelyek különösen jót tesznek az idegeidnek, növelik a stressztűrő képességedet, és nem utolsósorban szépítik a bőrödet is.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X