Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem jön álom a szemedre?

Nem jön álom a szemedre?

álmosalvászavarfáradtfeszültstressz
0

Írta: and

Civilizációs betegségünk Az alvászavar és az álmatlanság egy igen gyakori betegség, a világon több millióan szenvednek tőle, melyek krónikus változatai az életkorral párhuzamosan egyre gyakrabban fordulnak elő, különösen a nőknél. A kiváltó okok közé tartoznak a különböző vegetatív tünetek, a mentális zavarok, a konfliktushelyzetek és a környezeti hatások. Az alvásproblémák rendkívül sokrétűek, ezek speciális formái […]

Civilizációs betegségünk

Az alvászavar és az álmatlanság egy igen gyakori betegség, a világon több millióan szenvednek tőle, melyek krónikus változatai az életkorral párhuzamosan egyre gyakrabban fordulnak elő, különösen a nőknél. A kiváltó okok közé tartoznak a különböző vegetatív tünetek, a mentális zavarok, a konfliktushelyzetek és a környezeti hatások. Az alvásproblémák rendkívül sokrétűek, ezek speciális formái a kóros aluszékonyság (hiperszomnia), az alvajárás (paraszomnia), és az álmatlanság (inszomnia). Az éjszakai jó alvás, illetve az alvás ritmusa nagyon fontos, hisz az életenergia legjobb forrása, ami regenerálja a testet, erősíti az immunrendszer, és megelőzi a korai öregedést.

Relaxálj és lazíts

Ha keveset és rosszul alszol, nem csupán nyúzottan, karikás szemekkel ébredsz, ám hosszú távon komoly betegségekkel is számolhatsz, így a minőségi alvás érdekében minél előbb fel kell számolnod minden olyan tényezőt, ami megakadályoz ebben. A nyugodt pihenést elősegítheti az olvasás, a zenehallgatás, egy kellemes fürdő lefekvés előtt, vagy bizonyos relaxációs technikák. Az autogén tréning a relaxáció klasszikus módszere, amelynek alapja az önszuggesztió. A gyakorlatok során koncentrációval, kitartással és akaraterővel nagyobb belső nyugalmat érhetsz el, egyensúlyba hozhatod, és regenerálhatod a testedet, a lelkedet, így könnyebben hajthatod álomra a fejedet.

Próbáld ki a természetes altatókat

A népi gyógyászatban már ősidők óta használnak bizonyos gyógynövényeket az idegesség, az álmatlanság megszüntetésére, amelyek az altató tablettákkal szemben nem zavarják meg a természetes alvás folyamatát. A hársfavirágból készült teával előnyösen befolyásolhatod az alvási panaszokat: 1 evőkanál szárított hársfavirágot  ¼ liter vízzel forrázz le, hagyd állni 10 percig, szűrd le, majd lefekvés előtt fél órával igyál meg egy csészével. Az alvászavarok hátterében sok esetben a stressz áll, és ha túlzottan feszült vagy, altató hatású gyógynövénykoktélt is készíthetsz: 10 gramm macskagyökeret, 10 gramm komlótobozt, 10 gramm citromfüvet és 10 gramm levendulavirágot keverj össze, tegyél 3 teáskanállal egy csészébe, forrázd le, majd 5 perc elteltével szűrd le. Egy órával lefekvés előtt igyál meg 2 bögrével belőle.

almatlan2.jpg ()

Fújd ki a feszültséget  

Ülj kényelmesen, egyenes gerinccel, csukd be a szemedet, és 20 percen át gondolj egy vörösen izzó lángra.  Képzeld el, ahogy vibrál, ahogy táncolnak előtted a színek, és érezd, ahogy a tűz felmelegít. Ezután egy speciális gyakorlat, a Nap légzés következik, ami 10×10, váltott orrlyukon keresztül történő légzést jelent. A légzőgyakorlat segítségével megtisztíthatod az elmédet, aktiválhatod az egész testedet, és erősítheted az idegeidet.  Miután végeztél a gyakorlattal, csukd be ismét a szemedet, és képzeld el, hogy a ragyogó napsütés szétáramlik benned.

Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket

A kellemes alvás érdekében lefekvés előtt három órával már ne egyél, illetve kerüld a nehezen emészthető ételeket, a kávét, az alkohol, és a cigarettát is. A magnézium létfontosságú szerepet játszik a szervezet anyagcsere folyamataiban, nélkülözhetetlen az idegrendszer optimális működéséhez, oldja a feszültséget, és elősegíti a nyugodtabb alvást. A teljes kiőrlésű gabonatermékek, a barna rizs, a zöld színű zöldségek, az olajos magvak, és a száraz hüvelyesek értékes magnéziumforrások, így alvásproblémák esetén építs be ezeket az étrendedbe.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X