Főoldal > EGÉSZSÉG > Tanulj meg pihenni!

Tanulj meg pihenni!

lazításpihenésrelaxálás
0

Írta: and

Az élet nem szalad el olyan könnyen, ám ha nem kapcsolsz néha pihenő üzemmódba, még az is megtörténhet. A stressz, a pörgés, a kevés alvás és pihenés számos betegség előszobája. Csak rajtad múlik! Kérj segítséget a természettől! Használj olyan készítményeket, amelyek segítenek ellazulni. Fürdéshez nyugtató illatú tusfürdőt vagy habfürdőt, és langyos vízzel zuhanyozz le, mert […]

Az élet nem szalad el olyan könnyen, ám ha nem kapcsolsz néha pihenő üzemmódba, még az is megtörténhet. A stressz, a pörgés, a kevés alvás és pihenés számos betegség előszobája. Csak rajtad múlik!

Kérj segítséget a természettől!

Használj olyan készítményeket, amelyek segítenek ellazulni. Fürdéshez nyugtató illatú tusfürdőt vagy habfürdőt, és langyos vízzel zuhanyozz le, mert az szintén oldja a stresszt. A hálóból száműzd a tévét és tegyél a párnád alá levendulát zsályát vagy citromfüvet, melyek illata megnyugtatja a testet és a lelket.

Ki mint veti ágyát

pihen2.jpg ()Érdemes jól kiszellőztetni lefekvés előtt. Az nem probléma, ha nem tudsz egyből elaludni, az alvást nem lehet erőltetni. Ha nehezen alszol el, akkor meg kell tanulnod ellazulni, így később az alvással sem lesz gondod. A legegyszerűbb módja a lazulásnak, ha megpróbálsz olyan dologra koncentrálni, ami kellemes, szép emlékeket idéz, és blokkolja a rossz gondolatokat. Hunyd be a szemed, vegyél mély lélegzetet és nagyon lassan engedd ki, így egy idő után ellazul a test. Azzal is sokat segíthetsz, ha próbálsz azonos időben lefeküdni és nem eszel lefekvés előtt 2-4 órával. Ügyelj arra, hogy napközben bőségesen fogyassz folyadékot (ásványvizet, gyümölcsitalt, gyógyteákat), és az uzsonnát se hagyd ki, akkor nem fogsz vacsorára túl sokat kívánni.

Mozogj!

Persze mindezt ne közvetlenül lefekvés előtt, de a mozgás alkalmas a stressz levezetésére is. Ehhez személyre szabottan választhatsz a különböző mozgásformák közül, mindenkit más nyugtat meg. Van, aki az kora esti sétára esküszik, van, aki a tornára, de egy levezető kocogás is megfelelő a célra. Ha pedig egyik sem az igazi, próbáld ki a jógát, garantáltan kikapcsolsz, és az ott elsajátított gyakorlatokat este, lefekvés előtt is csinálhatod. De egyszerűen hanyatt is vághatod magad a szőnyegen, vagy az ágyon – próbálj minél tovább mozdulatlanul feküdni és mélyeket lélegezni. Bár azt gondolod, könnyű, de hidd el, az egyik legnehezebb gyakorlat, mert ilyenkor biztosan viszket az orrod, a füled, vagy a lábadon lévő szúnyogcsípés. A mozdulatlanságban, becsukott szemmel űzz ki a fejedből mindent, egyszerűen csak legyél.

Tapasztald meg!

Nem mondta senki, hogy egyből rátalálsz a neked megfelelő módszerre. De próbálj ki minél többet, megéri: kellemes zene, nyugtató hatású finom illat, egy szép vers vagy regény, beszélgetés a párunkkal, családtagjainkkal, egy forró ital, egy jó masszázs. Aki képtelen lazítani, az nem tudja élvezni az életet sem. Ha folyton jár az agyad és pörögsz, nem találod majd a helyed, és éppen az veszik el, ami a legfontosabb: az élet élvezete.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X