Főoldal > EGÉSZSÉG > Mesterséges vitaminok: kell-e, szabad-e?

Mesterséges vitaminok: kell-e, szabad-e?

egészségkismamamesterségesvitamin
0

Írta: and

Régóta folyik a harc a szakemberek közt a mesterségesen előállított vitaminokkal kapcsolatban. Van, aki szerint a megfelelő táplálkozás része, és van, aki váltig állítja, hogy ezek a készítmények lényegesen lerövidítik az ember életét. Egyetértés egyelőre nem született, addig kénytelenek vagyunk hol ide, hol oda kapkodni a fejünket, és valahogy állást foglalni a kérdésben. Csupán egy […]

Régóta folyik a harc a szakemberek közt a mesterségesen előállított vitaminokkal kapcsolatban. Van, aki szerint a megfelelő táplálkozás része, és van, aki váltig állítja, hogy ezek a készítmények lényegesen lerövidítik az ember életét. Egyetértés egyelőre nem született, addig kénytelenek vagyunk hol ide, hol oda kapkodni a fejünket, és valahogy állást foglalni a kérdésben. Csupán egy valami biztos: egyre többen vannak azok, akik a mesterséges vitaminok ellen szólalnak fel.

Mi az a vitamin?

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek elengedhetetlenek a testünk zavartalan működéséhez, bár energiát nem szolgáltatnak. Számos anyagcserefolyamatban vesznek részt, valamint nagy a szerepük az immunrendszer- és a szív működésében is. Mivel szervezetünk nem tudja őket előállítani, táplálékkal kell őket magunkhoz venni.

Amennyiben kevesebb vitaminhoz jutunk, mint kéne, akkor beszélünk vitaminhiányos állapotról, melynek következményeként felborul szervezetünk egyensúlya, és különböző problémák, betegségek alakulhatnak ki. Két nagy csoportját különböztetjük meg: zsírban és vízben oldódóakat. Az utóbbiakat túladagolni lehetetlen, ugyanis a felesleg egy idő után a vizelettel távozik, viszont a másik csoportba tartozóaknál komoly következményei lehetnek, ha az előírtnál nagyobb mennyiségben vesszük őket magunkhoz.

shutterstock_67986094.jpg ()Mikor van szükségünk extra vitaminbevitelre?

Előfordulhat, hogy olyan állapotba kerülünk akár hosszabb, akár rövidebb időre, hogy vitamin szükségletünket a táplálkozásunkkal nem tudjuk fedezni; ekkor valamilyen módon pótolni kell a hiányt.  Ilyen lehet például a terhesség, a szoptatás, a betegségek időszaka, illetve a dohányzás. Ezekben az esetekben érdemes dietetikus, vagy természetgyógyász véleményét kikérni, hogy számunkra mi lenne a legideálisabb választás.

A mesterséges vitaminok árnyoldalai

A szintetikus vitaminok – bármennyire is hasonlóak a természeteshez – a szervezetben sokszor máshogy viselkednek. Mint tudjuk, a vitaminok több összetevőből épülnek fel (pl. enzimek, koenzimek, kofaktorok), melyek együttes működése eredményezi az élettani hatásukat. A mesterséges körülmények közt előállított tabletták ezeknek csupán egy részét tartalmazzák, így biológiailag jóval kevesebb szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Sőt, a legtöbbnek a felszívódása sem tökéletes, ezért amellett, hogy a vitaminhiány a szedésük után továbbra is fennállhat, még a vesénket is károsíthatják.

Rákkeltő hatásukat már vizsgálják, de annyi bizonyos, hogy tele vannak mesterséges színezékekkel, ragasztóanyagokkal, valamint tartósítószerekkel, melyek elősegíthetik a rák kialakulását, és tápanyagokat vonhatnak el a szervezettől. Dán kutatók megállapították, hogy az E- és az A-vitamin, illetve a béta-karotin szintetikus formában való bevétele 5%-kal növeli a daganatos megbetegedések valószínűségét.

shutterstock_21797347.jpg ()Mit tehet a kismama?

Az állapotos, valamint kisgyermeket nevelő nők esetében nem kérdés, hogy a táplálkozáson túl is szükség van vitaminbevitelre. Terhesség alatt a magzat gyakorlatilag az édesanya „részét” képezi, tőle veszi el a számára szükséges tápanyagokat, így a vitaminokat is. Orvosi szakvélemény kérése tehát elengedhetetlen, ugyanis ezek pótlása mindenképp javasolt. A legjobb, ha a kismamák inkább a biovitaminokat választják, azokat a szervezet sokkal jobban elfogadja, így a kicsinek is több jut belőle. A szintetikus anyagokat olykor nem ismeri fel a szervezet, így az káros anyagként lerakódhat, ami hatással lehet a magzatra is, ezért fogyasztásuk kockázatos.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban kapható terhesvitaminok minden esetben fejlődési rendellenességet okoznak – sőt, ez a ritkaság –, de jobb szedésük előtt alaposan utánajárni összetételüknek, esetleg egyéb megoldások után kutatni.

A Novorin orrcsepp használata a mindennapokban

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X