Főoldal > EGÉSZSÉG > 13 praktika, és a másnaposságnak nyoma sincs!

13 praktika, és a másnaposságnak nyoma sincs!

macskajajmásnaposrészeg
0

Írta: and

Mindenkivel megesik, hogy egy kellemes baráti vagy céges összejövetelen, a jó hangulat hevében elfeledkezik a már megivott sörök, borok, koktélok számáról, de leginkább azok következményeiről.  Ha teheted, ez ne forduljon elő túl gyakran, de ha mégis elengednéd magad, akkor fogadd meg tippjeinket, amelyek segítenek leküzdeni a másnappal járó, kínzó tüneteket. A tünetek és okaik Amennyire […]

Mindenkivel megesik, hogy egy kellemes baráti vagy céges összejövetelen, a jó hangulat hevében elfeledkezik a már megivott sörök, borok, koktélok számáról, de leginkább azok következményeiről.  Ha teheted, ez ne forduljon elő túl gyakran, de ha mégis elengednéd magad, akkor fogadd meg tippjeinket, amelyek segítenek leküzdeni a másnappal járó, kínzó tüneteket.

A tünetek és okaik

Amennyire kellemesen telik egy táncos, mulatós péntek éjszaka, óvintézkedések hiányában annyira lehet kínzó a szervezetünk védőmechanizmusaként létrejövő másnaposság. Ennek okozója az acetaldehid, a metanol, illetve az, hogy az alkohol hatására csökken a vízvisszatartásért felelős hormon termelődése, így a test rengeteg vizet veszít.  Az acetaldehid nagy mennyiségben mérgező anyag, mely az alkohol emésztőrendszerben átalakult formája. A metanol pedig a legegyszerűbb alkohol, melyet a különböző alkoholos italok eltérő mennyiségben tartalmaznak.

A dehidratáltság következményeképpen ébredhetünk kínzó fejfájásra, szájszárazság és folyamatos szomjúság érzetére. A fáradtságot, gyengeséget, koncentrációzavart az alkohol lebomlása során lecsökkenő vérnyomás is fokozhatja. Emellett az alkohol irritálja a gyomrot, melynek következtében hányingert érezhetünk, és emiatt egy-két falat legyűrésekor is komoly nehézségekbe ütközhetünk. Biológiai ritmusunk is kissé felborulhat, emiatt lehet, hogy nehezen tudunk elaludni, és ha mégis, gyakran csak rövid, felszínes alvás-szakaszok sikerednek. Másnap a szervezet elvonási reakciójaként érezhetünk egy kis nyugtalanságot, esetleg erősebben izzadhatunk, olykor gyorsabban verhet a szívünk.

A felsorolt – közel sem a legsúlyosabb – negatív hatások miatt törekedj arra, hogy minél kevesebbszer adj okot a szervezetednek a másnaposságra.

macskajaj2.jpg ()

Praktikák

Mivel a másnaposság enyhítésére semmilyen tudományos módszer nincsen, csak a sokak tapasztalata alapján bevált praktikákkal kísérletezhetünk. De az biztos, hogy ezek között te is megtalálhatod a számodra hatékony módszert, amelynek segítségével könnyebben átvészelsz majd egy-egy másnapot, és még aznap jó szívvel gondolhatsz az előző éjszaka vidám pillanataira.

1.Buli előtt egyél valami zsírosat, mert a zsíros ételek gátolják az alkohol gyors felszívódását.

2. Iszogatás közben nassolj valami szintén zsíros rágcsálnivalót és gyümölcscukrot, plusz minden pohár után igyál egy pohár vizet.

3. Óránként vagy ritkábban rendelj új italt, ezzel ugyanis időt hagysz a szervezetednek az alkohol lebontására.

4. Ne keverd az italokat, és válaszd a minél világosabb, illetve természetesebb színűeket, mert az olyan adalékanyagok, mint a mesterséges színezék súlyosbítják a másnapi rosszullétet.

5. A minőség legyen az első, ne a mennyiség. Inkább válaszd a drágább, jobb minőségű italokat, mert ezek tisztábbak, így kevesebb az utóhatásuk.

6. A buli után, lefekvés előtt a víz és a só pótlása miatt igyál meg egy nagy pohár sós vizet, és a vércukorszint kiegyenlítése érdekében egyél valami édeset.

7. Ha még van energiád, lefekvés előtt, ha nem, akkor ébredés után vegyél egy forró fürdőt, amely gyorsítja az anyagcserét és kilazítja az izmokat. Ha inkább zuhanyoznál, próbáld ki a márkaboltokban és interneten is kapható aromabombát, mely borsmenta, körömvirág, édeskömény és narancsvirág illóolajokat tartalmaz, és frissítő, fejfájás csillapító hatása utánozhatatlan. A mentolos, citromos tusfürdők hasonlóan frissítőek, ahogy a fürdővízbe csepegtetett illóolajok is.

8. Másnap, a dehidratált állapot megszüntetése érdekében fogyassz sok vizet! Fontos, hogy a legtöbb bevitt folyadék víz legyen, semmiképp ne kávé, mert az abban lévő csersav és koffein miatt csak tovább fokozódik a kiszáradás, a gyomor irritációja, égése. Ha nagyon unod a vizet, friss narancs vagy zöldségleveket igyál, amelyekben sok a vitamin. Többen ajánlják a hideg limonádét, van, aki pedig a tejet, vagy kimondottan a zacskós kakaót tartja csodaszernek. Az alkoholt mindenképp mellőzd arra a napra, mert az csak elnyújtaná a másnapos állapotot. A gyomorégés nyugtatására a hideg víz mellett többen a – főleg a vizes alapú, gyümölcsös – jégkrémet tartják gyógyírnak.

9. Fogyassz C-vitaminban és citromsavban gazdag gyümölcsöket, például egy lédús, hideg, földimogyoróval megszórt gyümölcssaláta életet menthet. Egyél sok zöldséget, de kenyérfélét is, viszont figyelj arra, hogy ha már túl vagy a mélyponton, és elérkezik a sokak által emlegetett csillapíthatatlan éhség, akkor se terheld meg a gyomrodat.

10. Pótold az alkoholfogyasztással elveszett magnéziumot, amely a fejfájás enyhítésére és a vérnyomás csökkentésére is tökéletes.

11. Bár többen a lefekvés előtt bevett fájdalomcsillapítóra esküsznek, a szakemberek szerint a gyógyszerek ronthatják a másnaposság tüneteit, hiszen irritálják a gyomrot, és bizonyos pirulák a májat is károsítják.

12. Vedd rá magad a sportolásra a másnaposság idején, mert mozgás közben az emberi szív gyorsabban ver, ezáltal nagyobb mennyiségű oxigént képes szállítani, így gyorsítva fel a méregtelenítést. Már az is jó, ha csak sétálsz egyet a friss levegőn, mert tudományosan bizonyított, hogy ha megfelelő mennyiségű oxigénhez jutsz, sokkal gyorsabban elmúlnak a tünetek.

13.  Az interneten és egyes üzletekben is hozzájuthatsz a másnaposság enyhítésére kifejlesztett termékekhez, melyek hatása nem bizonyított, de a világhálón olvashatsz tapasztalatokat róluk, és eldöntheted, hogy kipróbálod-e valamelyiket.

Tipp: Másnaposan ne ülj a volánhoz, inkább sétálj egy nagyot, ez a „tisztulás”, az egészséged, valamint magad és mások biztonságának elősegítése szempontjából is kifizetődő.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X