Főoldal > EGÉSZSÉG > Agykárosodást okoznak a gyorsételek?

Agykárosodást okoznak a gyorsételek?

agykárosodásgyorsételhamburger
0

Írta:

Az Oregon Health & Science University egyik professzora által decemberben publikált friss tanulmány szerint a transzzsírok fogyasztása igen ártalmas lehet a kognitív teljesítményre, és az agytérfogatra is kedvezőtlenül hat. Dr. Gene Bowman eredményei azért is egyedülállóak, mert egy teljesen új módszerrel közelíti meg az elfogyasztott ételek agyra gyakorolt hatását. A kutatás során száz embert vizsgált, […]

Az Oregon Health & Science University egyik professzora által decemberben publikált friss tanulmány szerint a transzzsírok fogyasztása igen ártalmas lehet a kognitív teljesítményre, és az agytérfogatra is kedvezőtlenül hat.

Dr. Gene Bowman eredményei azért is egyedülállóak, mert egy teljesen új módszerrel közelíti meg az elfogyasztott ételek agyra gyakorolt hatását. A kutatás során száz embert vizsgált, majd kiderült, hogy azon személyeknek, akiknek magas volt a transzzsír értéke, az agytérfogata is kisebb, valamint a kognitív teljesítményük is rosszabb volt, mint az alacsony transzzsír értékkel rendelkező társaiknak.

A professzor ebből arra a következtetésre jutott, hogy az olyan ételek fogyasztása, mint a gyárilag készült sütemények, a vörös húsok, és a gyorsételek – vagyis amelyek transzzsírban gazdagok – agykárosodáshoz vezethetnek.

Bár egy száz fő bevonásával végzett kutatás nem feltétlenül irányadó, Dr. Bowman szerint az eredmények olyannyira aggasztóak, hogy komolyan kell venni. „Nyilvánvaló, hogy a transzzsírok rosszak. Ártalmasak a szívre, és most már tudjuk, hogy az agyra is. Tehát én azt ajánlanám mindenkinek, hogy egyáltalán ne fogyasszanak ilyesmit. Ha nem biztosak benne, hogy egy adott étel tartalmazza-e, nézzék meg a csomagoláson az összetevők listáját. Ha ott szerepel a növényi zsiradék – különösen bármi, ami hidrogenizált – ,,akkor tegyék vissza” – nyilatkozta a The Huffington Postnak az orvos. Amit feltétlenül kerülni kellene, azok az előrecsomagolt kekszek, sütemények és a gyorséttermek ételei.

Ahogy mondani szokták, minden rosszban van valami jó, így ettől az eredménytől azt várják, hogy a neurológusok olyan egyénre szabott diétákat fejlesztenek majd ki, amelyek segítik az agyműködést.

gyorsetel2.jpg ()

Több nagyváros éttermében is tiltólistán van

A transzzsírok káros voltára egyébként már jó ideje rájöttek, olyannyira, hogy több város éttermeiben – New Yorktól Svájcig – megtiltották, hogy olyan ételeket tüntessenek fel az étlapon, amelyekben túl sok transzzsír található. Ugyanakkor ez a gyakorlat még nagyon gyerekcipőben jár, így nyilvánvalóan azok az éttermek és bolthálózatok vannak többségben, ahol rengeteg a káros élelmiszer.

A kutatásnak volt egy pozitív eredménye is, ugyanis azoknak, akiknek magas volt a B-,D-,E- és C-vitamin szintje, nagyobb volt az agytérfogata, valamint az általános kognitív funkciója is jobb volt, a sok Omega-3 tartalmú ételt fogyasztóknak pedig a végrehajtó funkciója működött jobban.

Dr.Bowman kutatása azért is újszerű, mivel ezen a területen eddig leginkább úgy vontak le következtetéseket, hogy a bevont személyeknek napokra, hetekre visszamenőleg kellett megmondania, hogy mit ettek, azonban ez gyakran pontatlanságokhoz vezetett. A professzor ezzel szemben vérvizsgálatokat végzett arra vonatkozóan, hogy egy-egy tápanyag milyen mennyiségben van jelen a vérben, és ez alapján vonta le a konklúziót.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X