Főoldal > DIÉTA > Most kiderül, hogy egészséges-e a falafel

Most kiderül, hogy egészséges-e a falafel

csicseriborsódiétaétkezésfalafelfogyásgyorsételkalóriarosttápanyagtáplálkozás
0

Írta:

A falafelnek, Közel-Kelet jellegzetes ételének a megítélése igencsak megosztó, egyesek szuperegészségesnek tartják, mások szerint csupán egy a magas kalóriatartalmú gyorsételek közül.

A finomra darált csicseriborsóból és a különböző fűszerekből készült, olajban sütött fasírtgolyók kívül ropogósak, belül pedig krémesek. Magában is ízletes és laktató csemegék, legtöbbször azonban pitával, humusszal, tahinival (szezámpasztával) és izraeli salátával fogyasztják. A fehérjében és rostban gazdag hüvelyes rendkívül egészséges, de vajon a belőle készült falafel is az?

Mennyire egészséges a falafel?

A táplálkozási szakértők szerint erre nincs egyértelmű válasz, jelentősen függ ugyanis attól, hogyan készítik el, mekkora adagot eszünk belőle, és természetesen, hogy mivel fogyasztjuk.

Elsődlegesen nagyszerű löketet jelenthet ahhoz, hogy több növényi eredetű táplálékot iktassunk be az étrendünkbe, amelynek az előnyeit mind egyéni, mind társadalmi szinten élvezhetjük. Tápértéke is nagyszerű étellé teszi, egy csészényi csicseriborsó ugyanis 15 g fehérjét és 14 g rostot rejt. Emellett bővelkedik B-vitaminokban, vasban, folsavban és magnéziumban is. A falafelhez használt fűszerek, mint a római kömény, a koriander és a kardamom pedig tele vannak értékes antioxidánsokkal, amelyek számos betegségtől tarthatnak távol minket. A kedvelt növényi fasírt ráadásul egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így fogyasztásával elkerülhetők az éhségrohamok.

Bár fehérjében is dúskál, nem szabad elfelejteni, hogy kalóriatartalmának nagy része mégis zsírból származik. Már csupán félcsészényi csicseriborsó 18 g zsírt tartalmaz, amelyet tovább növel a falafel zsírban történő elkészítése. Ugyanis leggyakrabban bő olajban sütik ki, ami igazán kalória- és zsírdús étellé teszi. A különböző éttermek ráadásul gyakran a legrosszabb minőségű olajakat használják, hogy spóroljanak az elkészítési költségen. Fontos még megemlíteni kiugró nátriumtartalmát is, pitával fogyasztva egy adagjában akár 1,500 mg nátrium is lehet. Már napi 2,300 mg nátrium fogyasztása káros hatással van az egészségünkre.

36064591 - plate of falafel with pita bread and tzatziki sauce on wooden table. view from above

Hogyan készíthetjük el egészségesebben?

A legtöbbet akkor tehetjük az egészségünkért, ha a zsírban tocsogó elkészítése helyett, sütőbe, sütőpapírra rakjuk. Ha mégis a hagyományos, olajjal történő sütést preferáljuk, kizárólag olyan jó minőségű olajokat válasszunk erre a célra, amelyek bírják a magas hőfokon történő felhasználást, mint az avokádó- és a szőlőmagolaj, hogy elkerüljük a rákkeltő karcinogének felszabadulását.

Leggyakrabban pitában fogyasztjuk, ami különösen fogyókúra idején nem a legszerencsésebb választás. Ha szeretjük a kelt lepénykenyeret, nem kell lemondanunk róla, de érdemes teljes kiőrlésű változatra cserélni, amelynek rostjai támogatják az egészséges emésztést. Szénhidrátszegény diéta esetén viszont kizárólag nyers, ropogós zöldségeket érdemes a falafel mellé rakni, joghurtszósszal leöntve. A savanyított zöldségeket, amelyek tömve vannak nátriummal, ugyanis célszerű frissre cserélni. Különösen jó választás a répa és az uborka, amely ízben is passzol a falafelhez. Humusszal nyugodtan gazdagíthatjuk, hiszen kiváló növényi fehérjeforrás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X