Főoldal > DIÉTA > Így teheted egészségesebbé a gyorsételeket

Így teheted egészségesebbé a gyorsételeket

diétaegészségegészségtelen ételekétrendgyorsételinstant
0

Írta:

Olykor mindannyian ráfanyalodunk egy-egy bolti készételre vagy instant fogásra. Ezek az előre csomagolt élelmiszerek nem a legegészségesebbek, de néhány egyszerű trükkel sokat javíthatunk ezen a helyzeten.

Instant vagy konzervleves

Az instant levesek nem bővelkednek vitaminban, ráadásul gyakran a sótartalmuk is igen magas. Ha szeretnél némi rostot és fehérjét csempészni a tányérodra, adhatsz hozzá párolt, sőt, akár nyers zöldséget is, illetve babot, csicseriborsót, ami bár szintén talán konzervből kerül elő, mégis több pusztán üres kalóriánál. Különféle gabonákkal is kiadósabbá teheted az étket, főzhetsz hozzá kölest, barnarizst, a sókoncentrációt pedig hígítással csökkentheted.

Szendvics

Egy szendvicset el lehet készíteni úgy, hogy egészséges legyen, és úgy is, hogy egészségtelen. Általában ez utóbbi kategóriába tartoznak a boltokban készen kapható darabok, melyekhez nem árt, ha veszel még pluszban némi zöldséget, esetleg zöldségkrémet. Ha magad csinálod a szendvicset, akkor teljes kiőrlésű kenyérrel érdemes indítanod, mert ez segít abban, hogy tovább érezd magad jóllakottnak. Ami a zöldségeket illeti, nem muszáj megállnod a salátánál, tehetsz a szeletek közé akár több dolgot is egyszerre: uborkát, paprikát, répát, spenótot például. A majonézt kiválthatod avokádókrémmel vagy humusszal, esetleg tofuból készült veganézzel.

Funny crazy woman eating hamburger junk food and fries sitting in chair

Fagyasztott ételek

A fagyasztott ételekből igazán nagy választék áll rendelkezésünkre az egyszerű zöldségektől kezdve a komplett készételekig. Hogyha ez utóbbiak közül választasz, akkor olyan ételt keress, mely 300-500 kalóriát tartalmaz, kevesebb, mint 4 gramm telített zsírt, és nem több, mint 600 mg sót. Rostból jó, ha legalább 5 grammot találsz benne, fehérjéből pedig minimum 20-at. Ha emellett még szeretnéd rostokkal és vitaminokkal dúsítani a fogást, akkor tálald salátával, párolt zöldségekkel, zárd az étkezést gyümölccsel.

Gabonapehely

A gabonapehely alapvetően az egészséges reggelik közé tartozik, már amennyiben teljes kiőrlésű és nem tartalmaz cukrot. Azonban, ha teljes értékű ételt szeretnél készíteni belőle, érdemes gyümölcsökkel, akár a fagyasztott változatokkal kiegészítened. Szórhatsz bele olajos magvakat, tökmagot, mandulát, és készíthetsz belőle réteges krémet joghurttal, bogyósgyümölcsökkel, lenmaggal.

Készételek a közértből

A boltokban is találhatsz különféle készételeket, egyes helyeken sült csirke, rántott zöldségek is fellelhetők. Ha a szupermarketes kínálatból szerezed be az ebéded, gondoskodj mellé salátáról, párolt zöldségről. A saláta babbal, tojással, tonhallal kiegészülő változatai akár önmagukban is teljes fogásként szolgálhatnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X