Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legjobb hangulatjavító ételek

Ezek a legjobb hangulatjavító ételek

depresszióételhangulat
0

Írta: and

1. Kávé Egy nemrégiben készült felmérés szerint azok a nők, akik kávét fogyasztanak, kevésbé lesznek depressziósak. Persze ez nem jelenti azt, hogy vég nélküli kávézásba kezdj, mert az egészségedre sem árt vigyázni, de bizonyítást nyert, hogy a mérsékelt mennyiségű (2-3 csésze) kávé jó hatással van a kedélyre. 2. Lazac Nem csak egészséges, de az omega-3 […]

1. Kávé

Egy nemrégiben készült felmérés szerint azok a nők, akik kávét fogyasztanak, kevésbé lesznek depressziósak. Persze ez nem jelenti azt, hogy vég nélküli kávézásba kezdj, mert az egészségedre sem árt vigyázni, de bizonyítást nyert, hogy a mérsékelt mennyiségű (2-3 csésze) kávé jó hatással van a kedélyre.

2. Lazac

Nem csak egészséges, de az omega-3 zsírsavban gazdag étel segíti az agysejtek megfelelő működését és fokozza a dopamin és szerotonin koncentrációt – mindkettő javítja a hangulatot. Egy tanulmány szerint azok, akik vérében alacsony volt az omega-3 zsírsav, hajlamosabbak voltak a rosszkedvre.

hangulat2.jpg ()

3. Sáfrány

Az indiai és perzsa konyha ételeinek élénk sárga színét adó fűszernövény ma már a világ minden táján közkedvelt. De azt kevesen tudják, hogy az intenzív ízű fűszer a mindennapjainkat is bearanyozza. Az iráni egyetem gyógyszerkutatásával foglalkozó részlegének felmérése rámutatott, hogy a sáfrány kiváló antidepresszáns, mely hasonló hatású a fluoxetine-hez és imipramine-hez (mindkettő antidepresszáns gyógyszer), mivel fokozzák a szerotonin működését az agyban, mely jó kedvre derít.

4. Szénhidrátok

A szénhidrátok kiiktatása étrendünkből azzal a következménnyel jár, hogy ingerültek leszünk – akik már próbálkoztak ilyen jellegű fogyókúrával, azok számára ez biztosan ismerős. Kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a szénhidrátok hozzájárulnak a szerotonin termelődéshez, az alacsony szénhidrátbevitelnél azonban ez elmarad, nyugtalanságot, dühöt és depressziót hagyva maga után.

5. Csokoládé

A mértékletes csokoládéfogyasztás nemhogy káros, de bizonyítottan előnyös a szervezetünk számára. A csokoládéban található antioxidánsok alacsony tartják a kortizolszintet, vagyis a stresszhormonok működését. A rossz hír, hogy mindenfajta csokoládé nem alkalmas erre, csak az étcsokoládé, magas kakaótartalommal és abból sem napi egy tábla. Svájci kutatók szerint napi 30 g csoki elfogyasztása két héten keresztül csökkentette a stresszhormonokat a kutatásban résztvevő személyeknél.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X