Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legjobb D-vitamin források!

Ezek a legjobb D-vitamin források!

D-vitamintáplálék-kiegészítővitamin
0

Írta: and

Innen juss hozzá a napi adaghoz! A D-vitamin elsődleges és egyben legjobb forrása a természetes napfény, ami a vitamint (valójában egy hormont) a bőröd alá juttatja. Ha rendszeresen a szabadban edzel, biztos lehetsz benne, hogy hozzájutsz a napi adagodhoz. Csupán néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben a D-vitamint: többek között az olajos halak (pl. a lazac […]

Innen juss hozzá a napi adaghoz!

A D-vitamin elsődleges és egyben legjobb forrása a természetes napfény, ami a vitamint (valójában egy hormont) a bőröd alá juttatja. Ha rendszeresen a szabadban edzel, biztos lehetsz benne, hogy hozzájutsz a napi adagodhoz.

Csupán néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben a D-vitamint: többek között az olajos halak (pl. a lazac és a szardínia), a tojás, valamint a vitaminokkal dúsított teljes kiőrlésű gabonafélék.

Mindenképpen érdemes hozzájutni a napi D-vitamin szükségletünkhöz, ugyanis hiánya például a csecsemőknél és a gyermekeknél angolkórhoz vezethet. A D-vitamin továbbá számos fontos funkció optimális működéséhez is hozzájárul a szervezetünkben, beleértve a kalcium és a foszfát mennyiségének szabályozását. Ezek az anyagok pedig létfontosságúak a csontok és a fogak egészségéhez. A szervezetben jelentkező tartós D-vitamin hiány csontritkulást, izomgyengeséget, és rákos megbetegedéseket is eredményezhet.

vitamin2.jpg ()Arra azonban nincs szükséged, hogy minden egyes nap beiktasd az étrendedbe a D-vitamint. Ez annak köszönhető, hogy minden olyan vitamint, amit a szervezeted nem használ fel azonnal, eltárolja a későbbi felhasználásig. A legtöbb ember minden szükséges D-vitaminhoz hozzájut az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és némi napfény segítségével.

Egyes csoportok azonban fokozottabb veszélynek vannak kitéve. A kutatások szerint az alábbiaknak érdemes beiktatniuk az étrendjükbe napi rendszerességgel a D-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítőket:

– A gyerekeknek 6 hónapostól 5 éves korukig

– Minden terhes és szoptató nőnek

– A 65 év felettieknek

– Azoknak az embereknek, akiket nem ér túl sok napfény (például akik kulturális okokból eltakarják a bőrüket, vagy sokáig helyhez kötötten, esetleg zárt térben élnek)

– A sötétebb bőrű embereknek

Azonban mindenképpen tartsd szem előtt, hogy a hosszú időn keresztül történő, magas dózisú D-vitamin bevitel gyengítheti a csontokat (tehát pontosan ellentétes hatást vált ki).

Próbáld ki az Egészségbolt termékét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X