Főoldal > wellness > GAPS diétával az egészségért

GAPS diétával az egészségért

betegségdiétaemésztésszindróma
0 0

Írta: and

Dr. Natasha Campbell-McBride neurológusnak, a GAP szindróma névadójának jó oka volt arra, hogy komoly kutatásokat végezzen a témában. Az orvostársadalom rockereként konyhába vonult autistának diagnosztizált gyermekével, és az egyszerű népi ételek értékeit felismerve meg is gyógyította.  Gyanús jelek „A GAP szindrómát a kicsi babáknál a hasfájósság árulja el.  A vékonybélben eltolódott a mikroorganizmusuk aránya, ezért […]

Dr. Natasha Campbell-McBride neurológusnak, a GAP szindróma névadójának jó oka volt arra, hogy komoly kutatásokat végezzen a témában. Az orvostársadalom rockereként konyhába vonult autistának diagnosztizált gyermekével, és az egyszerű népi ételek értékeit felismerve meg is gyógyította. 

Gyanús jelek

„A GAP szindrómát a kicsi babáknál a hasfájósság árulja el.  A vékonybélben eltolódott a mikroorganizmusuk aránya, ezért képtelenek megemészteni a táplálékot.  A vékonybél hámsejtjei között fehérjedarabok juthatnak a véráramba, amelyek a szervezetben gyulladást okoznak, ez okozza többek között az ekcémát is.  Miközben a panaszokat antibiotikummal, szteroidokkal gyógyítják, a gyógyszerek tovább pusztítják az emésztést segítő baktériumokat – tudjuk meg Baktay Miklós pszichológustól. – A GAP szindrómás kisgyermek általában alultáplált vagy válogatós, például csak egyfajta krémtúrót eszik, semmi mást.  Ovisoknál, kisiskolásoknál az ügyetlenkedésről, a figyelemzavarról ismerhetjük fel. Ennek következményei az olvasási és írási nehézségek vagy a fékezhetetlenség. A háttérben pedig az áll, hogy a rossz emésztés miatt a bélcsatornában a kazeinból és a gluténból morfinszármazékok keletkeznek, melyek a vérkeringésen keresztül bejutnak az agyba. Ilyenkor a legtöbb GAPS-es gyermeken már észlelhetők a vérszegénység, a vitamin- és ásványi anyag hiány jelei, valamint ételintoleranciák és allergiák jelentkeznek. A fiataloknál a szindróma egyoldalú táplálkozásban és szélsőséges hangulatváltozások formájában jelentkezik, felnőttkorban pedig depresszióban ölt testet, de következménye lehet a gyulladások fokozódása miatt az általános legyengülés, az ellustulás is.”

A megoldás: GAPS diéta

Ha a fenti problémákkal küzdesz, ideje megreformálnod a táplálkozásodat! A gyógymód a GAPS diéta, amelynek három fontos feladata van. Egyfelől kíméli az irritált és sérült emésztőrendszert, helyreállítja a bélfal egységét, és visszatelepíti a jótékony bélflórát.

116530709078635903_uJp1nOT5_c.jpg ()– A diéta bevezető részében a károsodott bélfalat irritáló rostok eltávolítása a cél. Ebben az időszakban kimaradnak az étrendből a mogyorófélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök és nyers zöldségek. Csak jól átfőtt zöldségek és állati eredetű élelmiszerek (húsból készült levesek, pörköltek) jöhetnek szóba. A keményítőt is el kell hagyni, vagyis nem ehetünk gabonát és keményítőt tartalmazó zöldségeket.

– A következő fontos pillér, hogy „építőanyagot” biztosítsunk a bélfalnak: aminosavakat, ásványi anyagokat, zselatint, glükozaminokat, kollagéneket, zsírban oldódó vitaminokat. Ezek az anyagok otthon készített hús- és hallevesekből, vízben jól átfőtt zselatinos húsokból, belsőségekből, tojássárgájából és állati zsiradékokból származnak.

– A jótékony bélflóra megteremtése érdekében erjesztett ételek fogyasztása javasolt például saját készítésű joghurtok, kefirek formájában.  A probiotikus táplálékok apránként, fokozatosan kerülnek bevezetésre, hogy megakadályozzuk a patogén mikroorganizmusok túlságosan gyors pusztulása miatti méregtelenedési reakciókat.

Fontos a korai felismerés!

A bevezető diéta első két fázisában a legsúlyosabb emésztési problémák (hasmenés, hasi fájdalmak) elég gyorsan megszűnnek. Ahogy a bélfal tovább gyógyul, és a jótékony mikroorganizmusok aránya javul, már olyan ételeket is visszavezethetünk az étrendünkbe, amelyeket korábban nem jól tolerált a szervezetünk.
A bevezető diétát követheti a teljes GAPS étrend, amelyet két éven át kell követnünk ahhoz, hogy helyreálljon a bélflóránk és az emésztőrendszerük megfelelő működése. Attól függően, milyen súlyos a kiindulási állapot, különböző időbe telik a gyógyulás. A korai felismerés is sokat számít, a gyerekek általában gyorsabban helyrejönnek, mint a felnőttek.

Programajánló:

Június 1-jén 19 órától a Klebelsberg Kultúrkúria ad otthont annak a beszélgetésnek, amelynek célja a GAP- szindrómások megsegítése. Az est két házigazdája Berecz András ének- és mesemondó, valamint Baktay Miklós pszichológus, akik páratlan történetekről és emberekről mesélnek.

Így segítsd a méregtelenítést és az emésztést!

4 lépés az egészségért, 4-es szám a szerencséért


További cikkeink a témában

életmódváltásendokrinológia

IR-rel sem lehetetlen a súlycsökkentés

Írta:
1 órája 0 0

Az inzulinrezisztencia oka és következménye is lehet a túlsúly, melytől megszabadulni igen nehéz, és csakis megfelelő, személyre szabott terápiával és nagy odafigyeléssel, kitartással lehet eredményeket elérni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként lehet fogyni akkor, ha  valaki IR-rel küzd.

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
3 napja 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.